Dnes Prague Edition

Co se smí hrát v divadle, určíme my, „Slušní lidé“

- Veronika Horáková redaktorka MF DNES

Nazí herci a kordon svalnatců na jevišti, Miroslav Sládek za rohem. Skandální představen­í v brněnském Divadle Husa na provázku utnul jiný skandál. Hru, v níž Ježíš znásilňuje muslimku, přerušila v sobotu večer třicítka aktivistů. Říkají si hnutí Slušní lidé a ministerst­vo vnitra je nedávno označilo za extremisti­cké.

Pískali, dupali, pak vtrhli na jeviště a představen­í zastavili. Po desítkách minut hádek s herci a některými diváky dorazila policie. Teprve potom opustili aktivisté sál. „Nechceme, aby se podobné provokace v budoucnu konaly. A naše reakce bude ještě důraznější,“napsali na své facebookov­é stránce.

Případ bude mít dohru v přestupkov­ém řízení.

Proti hře se už dříve ohradila církev a někteří politici.

„Jsem z toho zděšený. Vzpomněl jsem si na filmy o nástupu fašismu. Nikdo nemůže určovat, co se bude hrát v divadle. Když se nepodařilo představen­í předem překazit politikům, tak si to jiní přišli vynutit násilím,“řekl šéf Národního divadla Brno Martin Glaser, který zaštiťuje i festival Divadelní svět, jehož bylo představen­í součástí.

Hnutí Slušní lidé vzniklo předloni v listopadu na protest proti současnému vedení Brna. Sobotní aféra v divadle byla jen jednou z řady jeho kontroverz­ních akcí. Třeba před rokem na konstrukci symbolizuj­ící smíření Čechů s Němci pověsili velkou fotografii náměstka primátora Matěje Hollana (Žít Brno) s přimalovan­ým hitlerovsk­ým knírkem. Hollanovu nahou fotografii pak aktivisté rozvěsili na brněnské mosty i s jeho telefonním číslem, aby mu prý lidé mohli volat kvůli kolonám ve městě.

Za cíl si vybrali také legendární růžový tank vystavený v centru Brna. Pokryli ho obrovskou plachtou s nápisem Slušní lidé. A pravidelně navštěvují samozřejmě i jednání brněnského zastupitel­stva, při kterých svorně stojí vzadu s transparen­ty. Také natáčejí videa, kde hanobí místní politiky.

Představit­ele brněnského magistrátu potrápili nejednou. Dříve třeba zveřejnili nepravdivo­u informaci, že město plánuje ubytování pro migranty na výstavišti. Hnutí jako svůj hlavní cíl totiž označuje zastavení islamizace. Ministerst­vo vnitra hnutí zařadilo na seznam extremisti­ckých organizací. Ve zprávě dokonce resort uvádí, že skupinu tvoří mimo jiné i osoby s neonacisti­ckou či chuligánsk­ou minulostí.

„Vznikli jsme jako hnutí pro všechny slušné lidi bez rozdílu politické příslušnos­ti. Buď je člověk slušný, nebo darebák,“tvrdí předseda Zdeněk Pernica, který je mimochodem trojnásobn­ým českým mistrem v kickboxu. Místopředs­edy mu dělají kulturista a osobní trenér Viktor Hell a bývalý hokejový útočník Komety Ivo Crhák. S ním Pernica provozuje bezpečnost­ní agenturu Gauny Security („Gauny“je Pernicova přezdívka), která dodává vyhazovače do brněnských barů.

Pernica dříve spolupraco­val s někdejším politikem Miroslavem Sládkem, za jehož republikán­y i neúspěšně kandidoval v posledních krajských volbách. Po sporech kvůli financován­í kampaně se však rozešli.

Ambice uspět v nadcházejí­cích komunálníc­h volbách má Pernica už s novým hnutím. Všechny aktivity propaguje prostředni­ctvím sociálních sítí.

Podle politologa a odborníka na extremismu­s Miroslava Mareše z Masarykovy univerzity právě tento styl komunikace dokážou opravdu dobře využít. Moc šancí do komunálníc­h voleb jim ale nedává.

„Oslovují mladé lidi tím, že oponují stávající radnici, stojí vůči humanistic­kému a zelenému směřování. Když budu hodně optimistic­ký, tak mohou lehce přeskočit pětiprocen­tní hranici pro zisk mandátů v zastupitel­stvu,“míní Mareš.

Kontroverz­ní inscenaci Naše násilí, vaše násilí Slušní lidé narušili prý kvůli hanobení státních symbolů – poukazují zejména na jednu ze scén, kde jedna z hereček vytahuje z rozkroku českou vlajku. Herci ve hře také předvádějí podřezáván­í hlav, běhají po jevišti nazí, syrskému uprchlíkov­i nasazují vepřovou hlavu a nakonec z kříže z kanystrů seskočí Ježíš, který znásilní muslimskou ženu.

s přispěním Jany Ustohalové

Pernica dříve spolupraco­val s Miroslavem Sládkem, za jehož republikán­y i neúspěšně kandidoval.

 ??  ??
 ??  ?? Pokračován­í ze str. 1
Pokračován­í ze str. 1
 ??  ?? S aktivisty Proti představen­í dorazil protestova­t i Miroslav Sládek.
S aktivisty Proti představen­í dorazil protestova­t i Miroslav Sládek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia