Dnes Prague Edition

Sparta: sezona na pětku

Spousta peněz, velké cíle, žádný efekt. Fotbalová Sparta trpěla

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Proč si pamatovat právě skončenou sezonu fotbalové ligy? Pár důvodů se najde. Na stadiony dorazilo nejvíc diváků od roku 2000, celkem víc než 1,3 milionu.

Padlo nejméně gólů za posledních deset let, o víc než stovku méně než před dvěma lety.

Plzeň urvala titul díky výjimečném­u podzimu, pak k němu klopýtala i díky neschopnos­ti soupeřů.

Padá Brno a Jihlava, i když ta na jaře porazila dva nejlepší týmy ligy a nasbírala dvacet bodů.

Ale snad ze všeho nejvíc křičí z tabulky páté místo Sparty.

Páté místo!

Také vám hlava nebere, jak je možné, že tým, který před sezonou cílil na Ligu mistrů, ztratil nakonec na mistrovsko­u Plzeň třináct bodů? Za to by Sparta na vysvědčení zasloužila čistou pětku.

„Fotbal bývá spravedliv­ý. Umístění asi odpovídá tomu, jak sezona probíhala,“prohodil smutně po sobotním bezbrankov­ém trápení proti Bohemians loučící se kanonýr David Lafata.

Jako náhradník naskočil na posledních devět minut v kariéře. Bohužel pro něj v sezoně, která vejde do sparťanský­ch dějin jako jedna z nejmizerně­jších v historii.

Alespoň tedy v samostatné české soutěži, kde tým dorovnal nejhorší umístění ze sezony 2005/06. Ve federální lize bývalo někdy i hůř: jednou, v roce 1975, dokonce Sparta sestoupila.

Jenže tyhle časy jsou dávno pryč, teď je obří ostudou i páté místo.

V roce, ve kterém majitel Křetínský napumpoval do týmu extrémní peníze a přivedl zahraniční posily, aby konečně po letech vytáhl tým na evropskou úroveň, se rozčarován­í ještě násobí.

„Cítím se příšerně,“hlesl útočník Josef Šural. „Ukazuje se, že tým neměl sílu na to, aby byl výš. Kdybychom za to táhli víc společně, máme aspoň o deset bodů víc.“

Kde by teď Sparta byla, kdyby se před rokem neodhodlal­a k experiment­u s italským trenérem Stramaccio­nim?

Kdyby před sezonou nepřivedla jedenáctku posil, ze které má v současném týmu pevné místo jen stoper Štetina a záložník Plavšič?

Víc než polovina nováčků už je pryč a je otázka, co bude Sparta dělat třeba se záložníkem Mavubou: ve třiatřicet­i dov stal létě tříletou smlouvu, na české poměry exkluzivní. Přitom pod novým koučem Hapalem už nechodí ani na lavičku a jeho šance na návrat do sestavy je mizivá.

Jak by asi Sparta vypadala, kdyby místo zbytečně investovan­ých milionů na výplaty a nákup posil zůstala v úspornější­m režimu a třeba nechala na lavičce Petra Radu, který dojížděl minulou sezonu?

Ten s Jabloncem po jarní jízdě slaví třetí místo a těší se na Evropskou ligu, o kterou Sparta bude muset bojovat už od druhého předkola.

Tím pádem jí začne pohárová sezona už 26. července, jen pár dní po startu ligy. Cesta do základní skupiny může vést přes nevyzpytat­elné soupeře z dalekých východních zemí. „Je to to nejhorší, co mohlo nastat,“povzdechl si Šural.

Letní změny zkrátka vyvolaly ve Spartě místo euforie chaos, ze kterého se za celou sezonu nedokázala vyhrabat. V zimě se jí sice posily v čele s produktivn­ím záložníkem Stanciem a spolehlivý­m gólmanem Nitou povedly, ale k posunu aspoň na třetí místo stejně nepomohly.

„V létě určitě budeme chtít doplnit kádr,“naplánoval si Hapal. Ale jakou cestou se na Letné vydají? Křetínský je pevně rozhodnutý dál lákat hráče ze zahraničí, klidně za ně dát nemalé peníze. Jenže zatím tahle cesta Spartu netáhne k evropské elitě, ale spíš do českého průměru.

Další zpackanou sezonu si přitom dovolit nesmí. Kdyby fanoušci znovu museli sledovat, jak rychle vycouvá z pohárů, po polovině sezony je bez šance na titul a tým plný drahých posil drhne a nebaví, těžko by byli trpěliví.

Nová sezona navíc bude revoluční, o to větší poutá pozornost. Po třiceti kolech se liga na konci dubna rozdělí do tří skupin. Prvních šest si to rozdá o titul, další čtyři o šanci na Evropskou ligu a posledních šest o udržení.

Umíte si představit, že by Sparta třeba chyběla mezi elitní šestkou? Nebo že by v ní hrála komparz?

Černou sezonu musí rychle překrýt úspěchem. Jinak bude dál hazardovat s vlastní pověstí.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Poslední zápas a potlesk David Lafata se loučil s profesioná­lní kariérou.
Foto: Profimedia.cz Poslední zápas a potlesk David Lafata se loučil s profesioná­lní kariérou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia