Dnes Prague Edition

„Slušňáctví přivedlo ČSSD k sedmi procentům“

Nemá smysl jít proti Zemanovi, jinak se bude sociální demokracie dělit o voliče s Kalouskem, říká místopředs­eda strany Jaroslav Foldyna

-

MEva Pospíšilov­á

Ondřej Leinert

ístopředse­da ČSSD Jaroslav Foldyna platí ve straně za rebela. Jak bude hlasovat v referendu, ještě podle svých slov neví. „Může to vypadat alibistick­y, ale v této chvíli rozhodnutý ještě opravdu nejsem. Vidím hodně pro i proti,“řekl MF DNES s tím, že rozhodnout se chce až kolem 12. června, kdy jeho organizace bude mít schůzi.

Už jste byl rozhodnutý hlasovat pro vstup do vlády. Co to změnilo?

Po hysterické reakci na volební propadák jsem si říkal, že je potřeba se zamyslet, jak o sobě dát vědět. A vyšlo mi z toho jít do vlády. Na druhou stranu, když jsem ale viděl, kam bychom měli směřovat – tedy na kulturu, zahraniční věci, práci a sociální věci – a viděl jsem to obsazení, začal jsem znovu přemýšlet, jestli je to ta správná cesta.

Navržení ministři za ČSSD se vám nezdají dostatečně silní?

Jestli má sociální demokracie ve vládním angažmá uspět, musí mít velmi silné osobnosti, které to budou hrát. A v tuto chvíli na politické scéně silné osobnosti hrají. Ať je to Babiš, Okamura, Bartoš nebo Filip. My máme Honzu Hamáčka, slušného člověka. A měli jsme Bohouše Sobotku, slušného člověka. A jak jsme dopadli? Veřejnost hledá takovou nekonfekčn­í politiku. A my jsme konfekční, státotvorn­í, jsme zárukou solidnosti, ale veřejnost hledá jinou upoutávku.

Miroslava Pocheho, který by se měl stát ministrem zahraničí, vám zkritizova­l Miloš Zeman. Je dobré, že ho ČSSD i přes kritiku prezidenta nominovala?

Nepovažuji to za správné. Musíme si uvědomit, že Miloš Zeman je v této chvíli velmi silná instituce, se kterou je potřeba nějak komunikova­t.

Takže má ČSSD ustoupit, když prezident řekne, že Pocheho ministrem nechce?

Nemusí ustoupit. Ale každý je svého osudu strůjce. Můžeme být tvrdí, můžeme se přidat k těm Kalouskový­m demonstran­tům a pozvat ty červenokar­etníky. Ale musíme si říct, že se budeme dělit s TOP 09 o jejich voliče – tedy oni čtyři procenta a my čtyři procenta.

Měla by tedy ČSSD kandidáta na ministra zahraničí vyměnit?

Sociální demokracie by si měla uvědomit a vykomuniko­vat, v jaké síle se nachází a co vlastně chce.

Zkuste odpovědět jako ten nekonfekčn­í politik, bez vytáček. Má ČSSD místo pana Pocheho nominovat někoho jiného?

Já nehodnotím kolegu Pocheho z jiných stránek než z těch věcně politickýc­h. Neztotožni­l jsem se s jeho pohledy a postupy v řešení migrační krize, čili z mého pohledu by ČSSD měla hledat to, na čem se shoduje i ona.

Máte dalšího kandidáta? Spekuloval­o se o Janu Kohoutovi nebo Hynku Kmoníčkovi.

Říkáte ta jména správně, Kohout, Kmoníček nebo i pan kolega Landovský mají zkušenosti se zahraniční politikou. Kandidátů je několik.

A bavíte se teď v ČSSD o možné výměně, nebo spíš čekáte na výsledek referenda?

Debata se možná vede, ale je to jen podprahově, oficiálně ne. Na druhou stranu, je potřeba být loajální k předsedovi, on má tu odpovědnos­t a já nechci jeho rozhodnutí jakkoli zpochybňov­at.

Je pravda, že ústecká ČSSD je proti vstupu do vlády mimo jiné i proto, že původně navržená Gabriela Nekolová nakonec není kandidátko­u na ministryni práce?

Takto to není. ČSSD na Ústecku určitě neobchoduj­e svůj souhlas na tom, jestli paní Nekolová bude ministryní. Ona nabídku odmítla, protože věděla, že názor kraje je proti vládě. Abych mluvil za sebe, kraj argumentuj­e původním usnesením o trestním stíhání, ale já ještě víc než s těmito věcmi mám problém s programový­mi cíli vůči strukturál­ně postiženým krajům.

Co vám tedy v programové­m prohlášení chybí?

Konkrétně podpora problémový­ch krajů, a jak to stát bude řešit.

Co když to nedopadne a referendum skončí tak, že ČSSD nevstoupí do vlády? Co se bude dít?

Na to se taky ptám. Naše politika už nemůže být jenom o tom, že budeme jen neustále mluvit o dávkách, mzdách nebo minimální mzdě. Naše politika musí být opřená o celkový přístup a změnu přístupu k novým trendům, jako automatiza­ce průmyslu, a my pro ty změny musíme vytvořit podmínky.

To v opozici půjde asi těžko.

Můžete tam o tom docela slušně mluvit, je na to dost času.

Máte politiky, kteří by ta témata dokázali v opozici prodat?

V této chvíli je musíte hledat s lucernou, to se přiznám. My se ale k tomu musíme umět postavit. A já se ptám, budeme mít odvahu?

Co když odpověď bude znít ne?

Pak vždycky budeme soutěžit s TOP 09. A to já nechci. Já Jaroslav Foldyna se nechci prát s Miroslavem Kalouskem o voliče.

Takže budete hlasovat pro vstup do vlády?

Jak už jsem říkal, rozhodovat se budu až 12. června, až proběhnou veškeré diskuse.

Z toho, co říkáte, je patrné, že vláda by pro vás byla výhodnější.

Musíme si s vedením strany vydiskutov­at i názory regionů. To, že se na současné problémy dívá někdo tady ze středních Čech jinýma očima a kluci a holky se na ně dívají ještě jinýma očima, tomu rozumím, ale pro mě bude důležitějš­í, jak se v té sociálněde­mokratické politice najde severní Morava, severní Čechy a jižní Morava.

V souvislost­i s krachem koalice se také mluví o variantě předčasnýc­h voleb. Uškodily by ČSSD?

Myslím si, že v situaci, v jaké ČSSD je, by jí nepomohly.

Znamenalo by to konec pro současné vedení ČSSD?

O tom teď nechci spekulovat. Víte, jsem místopředs­eda strany, a kdyby mi řekli odejdi, tak zítra odejdu. Teď chci věci prosazovat tak, jak je vidím. Aby tady ČSSD byla pro tu drtivou část veřejnosti, která žije ze své mzdy a ze své práce.

 ?? Foto: Karel Pešek, MAFRA ?? Muž z vedení Místopředs­eda ČSSD a ústecký poslanec Jaroslav Foldyna.
Foto: Karel Pešek, MAFRA Muž z vedení Místopředs­eda ČSSD a ústecký poslanec Jaroslav Foldyna.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia