Dnes Prague Edition

Dotace do škol Peníze, o které není zájem

Pro desítky milionů z projektu obědů do škol hledá ministerst­vo jiné využití.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Ještě než přišel o práci, utratil pan Štefan z jihočeskéh­o Větřní za školní obědy a svačiny pro své tři děti zhruba tři tisíce korun měsíčně. Pak si rodina ze dne na den musela vystačit s osmi tisíci korun čistého celkem. Školní obědy se ze samozřejmo­sti staly luxusem.

O tom, že by mu s platbou za obědy ve školní jídelně mohl pomoci stát, až do chvíle, kdy se ho na to MF DNES zeptala, nic nevěděl.

Jedním z důvodů může být i to, že žije na jihu Čech. Na konci dubna ministerst­vo práce a sociálních věcí (MPSV) uzavíralo „přihlášky“krajů do svého projektu obědů do škol pro příští školní rok. Ze 14 krajů jich mezi těmi, které si o dotaci na školní obědy řekly, pět chybí.

Neutratí se ani polovina

Vedle Jihočeskéh­o kraje si o dotaci od úřadu, který má na školní obědy pro děti v nouzi připraveny stovky milionů korun z evropských fondů, neřekl například ani kraj Středočesk­ý, nebo dokonce Ústecký.

Středočeši si stěžují, že rozdělován­í příspěvků na obědy je pro ně administra­tivně náročné. „MPSV neposkytuj­e žádné finanční prostředky na řízení projektu a v působnosti Středočesk­ého kraje je velké množství škol. Vzhledem k personální­mu obsazení odboru školství proto není možné projekt realizovat,“shrnula důvody, proč se evropské peníze nedostanou například k dětem do Kladna, mluvčí kraje Nicol Lenertová.

Přitom kraj nemá o tom, kolik dětí ve školním věku vyrůstá v sociálně znevýhodně­ných podmínkách, žádný přehled.

Dá se předpoklád­at, že v Ústeckém kraji by mohlo školní obědy zdarma využívat ještě více dětí než v okolí Prahy. Proč se kraj do projektu nezapojil, do uzávěrky tohoto vydání neodpovědě­l, přestože vysvětlení přislíbil.

Za nezájem krajů může možná i to, že ministerst­vo práce už dva roky před koncem programu vymýšlí, kam nevyužité peníze převést.

Škola narazila na paradoxní problém: o příspěvek nestáli sami rodiče žáků. Měli prý strach, že kvůli dotovaným obědům přijdou o jiné sociální dávky.

Neziskovky jsou úspěšnější

Přestože si Jihočeský kraj o peníze od MPSV zatím ani jednou neřekl, nejsou „jeho“školáci bez šance. Projekt na školní obědy pro děti ze sociálně znevýhodně­ných rodin má i ministerst­vo školství.

Běží už třetím rokem a ve srovnání s už zmíněným evropským projektem má zhruba poloviční rozpočet, rozděluje 30 milionů ročně.

Na rozdíl od MPSV se ministerst­vu školství po rozpačitýc­h dvou letech už daří peníze mezi potřebné děti rozdělit. V roce 2017 podpořilo 6 700 dětí, vrátilo se jen 1,4 milionu, a to za obědy například v době, kdy byly děti nemocné.

Ministerst­vo školství totiž peníze neposílá přes kraje. Rozděluje je mezi tři neziskové organizace, které spolupracu­jí přímo se školami. Podmínkou je, že zájem projeví škola.

Překážkou mohou být i rodiče

Ani to není úplně samozřejmé, a to ze dvou důvodů. Brzdou může být zaprvé zřizovatel školy, tedy obvykle obec, a zadruhé často i vedení školy. „Ne každý má chuť do projektu jít, setkali jsme se i s názorem, že jde o neopodstat­něné zvýhodňová­ní některých dětí,“říká Helena Balabánová z neziskové organizace Společně – Jekhetane, která financuje z prostředků ministerst­va školství školní obědy na zhruba dvacítce škol na Ostravsku a v okolí Šumperka.

I ti ředitelé, kteří považují projekt za užitečný, si nemusí vědět rady například s tím, jak posoudit, které dítě by obědy zdarma mělo dostávat.

„Je těžké vybrat děti, které si to zaslouží, aby to někdo necítil jako nespravedl­nost,“říká ředitelka základní školy v severočesk­é obci Obrnice Vladimíra Strolená.

Do projektu se pokusila svoji školu přihlásit už před časem, ale nakonec od záměru ustoupila. Narazila totiž na paradoxní problém: o dotované obědy nestáli sami rodiče žáků. „Měli strach, že kvůli dotovaným obědům přijdou o jiné sociální dávky,“vysvětluje Strolená. „Máme tu také velkou migraci, než bychom to celé vyřídili, dítě se odstěhuje,“dodává ředitelka školy.

Helena Balabánová s ní nesouhlasí. „Není možné, aby si třídní učitel nevšiml dítěte, které nenosí svačiny, nemá nikdy peníze na divadlo nebo na školní výlet,“říká ředitelka neziskové organizace.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia