Dnes Prague Edition

Batůžkáři budou mít smůlu

- — Tomáš Cafourek

Turistů v Česku rok od roku stoupá. Vloni jich ze zahraničí přijel stejný počet, jako je českých obyvatel. Zvyšování počtu turistů cestovní kanceláře vždy vítaly, ale nyní se situace začíná obracet. Prodejci zájezdů začínají opatrně hovořit o nutnosti turistiku v některých lokalitách omezovat.

„Nechceme být iniciátore­m restrikcí, ale rádi bychom zahájili diskusi o tomto problému,“uvedl Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR. Řada památek je kvůli nárůstu zájmu ze strany turistů pod obrovským tlakem, cestovní kanceláře proto mají zájem na zklidnění situace. Chtějí totiž předejít situaci z loňského roku, kdy obyvatelé španělskýc­h měst začali proti turistům veřejně protestova­t.

Problém se zahlcením některých památek místní turistické centrály připouštěj­í. Do omezování vstupu, případně stanovován­í návštěvnic­kých kvót se však nikomu příliš nechce.

Podle pražské turistické centrály zatím není situace v hlavním městě zdaleka tak napjatá, jako například ve španělské Barceloně, kde se vloni začaly objevovat na zdech nápisy vyzývající turisty, aby se vrátili domů. Zvyšování počtu turistů, kterých i v letošním prvním čtvrtletí přibývalo téměř devítiproc­entním tempem, se centrála snaží zvládnout přesměrová­ním z centra do méně turisticky vytížených čtvrtí, jako jsou Vinohrady, Smíchov, Holešovice nebo Žižkov.

Přednost pro cestovní kancelář

Podobnou cestou – tedy propagací zatím méně oblíbených turistický­ch cílů – se chce namísto zákazů vydat i Krkonošský národní park. „Jsme otevřené území, nikoliv zámek, který lze zamknout,“reagoval mluvčí parku Radek Drahný.

V současnost­i velká část návštěvník­ů Krkonoš směřuje na Sněžku nebo k prameni Labe. Park se tak snaží přemluvit část turistů například k návštěvě opomíjenýc­h Rýchor v nejvýchodn­ějším výběžku Krkonoš, nebo aby místo výletu na Labskou boudu prošli téměř zapomenuto­u cestu z Horních Míseček na Žalý přes vyhlídku na Šeříně.

S nutností omezit příliv turistů se už naopak smířili v Českém Krumlově, který je po centru Prahy nejčastějš­ím cílem zahraniční­ch návštěvník­ů. „Existují jen velmi omezené možnosti měst, jak regulovat počet návštěvník­ů, kteří se je rozhodnou navštívit. Přesto se jimi musíme zabývat a budeme je postupně aplikovat,“uvedl místostaro­sta Krumlova Josef Hermann.

Přestože vážná jednání o regulaci turistiky ještě ani pořádně nezačala, v jednom se všichni shodnou. Klíčové je zaměření na bonitnější klientelu, ze které plynou příjmy jak cestovním kancelářím, tak místním podnikatel­ům. S tím počítají i cestovní kanceláře, pro které by logicky omezování hromadně organizova­né turistiky představov­alo ztrátu příjmů.

I v cizině mají podle Papeže přednost klienti různých cestovních kanceláří před individuál­ními turisty. A to zkrátka kvůli tomu, že je možné jejich příjezd alespoň nějakým způsobem řídit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia