Dnes Prague Edition

Obchodní řetězce expandují do zámoří

Lidl a Kaufland míří za oceán. Berou tam i tuzemské zaměstnanc­e.

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Evropský trh už je německým diskontním řetězcům malý, takže se vydávají dobýt zámoří. A s nimi se často svezou i Češi a Slováci, kteří v nich pracují.

Lidl, jenž patří na českém trhu k nejlépe vydělávají­cím a nejrychlej­i rostoucím řetězcům, začal loni otevírat prodejny ve Spojených státech, ale expanzi chystal už pár let. A před třemi lety se proto v řadách jeho zaměstnanc­ů na tamním trhu začala objevovat i česká a slovenská jména.

Důvod je ten, že Lidl pravidelně vyhlašuje interní výběrová řízení, a těch se jeho zaměstnanc­i mohou zúčastnit. Totéž platí pro americký trh. „Pracovní uplatnění tak nacházejí lidé, kteří již mají potřebné znalosti a jejich začlenění na novém pracovišti je o to snazší,“vysvětluje mluvčí Lidlu Zuzana Holá s tím, že nyní čeští „lidláci“pracují například v Rakousku, Německu, USA či na Slovensku.

Platy jsou v amerických obchodech vyšší. Nyní tamní Lidl nabízí na pozici prodavače, který stejně jako v tuzemsku dělá vše od doplňování po práci u pokladny, minimální sazbu 12 dolarů za hodinu (265 korun). Po přepočtu na plný úvazek to znamená více než 42 tisíc korun měsíčně. V Česku nyní nabízí přes 28 tisíc korun. Stejně tak se liší také životní náklady.

Lidl v cestě za oceán následuje se značným zpožděním Aldi, které tam působí už od roku 1976 a letos počet jeho obchodů zřejmě překročí dva tisíce. Lidl má prodejen zatím padesát a plány už musel revidovat, protože expanze pokračuje pomaleji, než plánoval.

Počátkem roku šéf amerického Lidlu uvedl, že mají nedostatky ve výběru míst a v porozumění americkým zákazníkům. Podle analytiků mu například v prodejnách chyběla větší nabídka výrobků z oblasti zdraví a péče o krásu. „Nástup Lidlu nebyl takový úspěch, jak doufali, “uvedl pro server Business Insider Doug Koontz z výzkumné společnost­i Planet Retail RNG. Firma, která už je nyní zastoupena v šesti státech na východním pobřeží, má nicméně dobrý marketing. Lidi do obchodů dostává na zkušební nákup, ale musí ještě zapracovat na tom, aby se pravidelně vraceli.

Nejen o to se bude starat nový šéf Johannes Fieber, veterán firmy přicházejí­cí ze Švédska, jehož nástup byl oznámen před několika dny.

Podle Miloše Ryby, šéfa Retailovýc­h strategick­ých projektů ve společnost­i IGD, zabývající se výzkumem trhu, spočívá kouzlo amerického trhu ve velikosti. V porovnání s obrovským ruským trhem je ten americký čtyřikrát větší.

Zmíněné Aldi Sud má na americkém trhu i svého bratra, Aldi Nord. Firma se kdysi rozdělila a od té doby fungují její dvě části nezávisle. V poslední době Aldi Nord spustil rozsáhlou modernizac­i obchodů, v jejímž rámci nabídku přizpůsobu­je současné poptávce po čerstvosti.

Než se Aldi a Lidl vydaly do Ameriky, otestovaly své síly ve Velké Británii. Tam sebraly podstatnou část trhu tradičním hráčům a otevírají ročně desítky obchodů. Otázkou je, zda se jim v USA podaří podobný kousek.

K hlavní strategií těchto diskontů patří prodej zboží levnějších privátních značek, jejichž podíl v nabídce tvoří 80 až 90 procent. V posledních letech se nicméně většina obchodníků přeoriento­vává na prémiové značky.

Lidl dokonce nyní v květnu v USA zaujal na první pohled opačnou strategii a první strany svého letáku vyzdobil výrobky tradičních značek, jako je Procter & Gamble či Coca-Cola. Podle analytiků tím chtěl natáhnout do svých obchodů více lidí, nicméně základem zůstanou „privátky“.

Austrálie, Čína a kam dál

Dalším zámořským cílem v hledáčku řetězců je Austrálie. Aldi Sud tam jako jediný diskont působí delší dobu, nyní se k protinožců­m vydává také Kaufland, který patří spolu s Lidlem do skupiny Schwarz.

Kaufland v tuzemsku dosud lákal hlavně na nízké ceny, poslední dva roky mu ale klesaly tržby. Naposledy loni o dvě procenta na 57 miliard korun, jak uvádějí údaje, jež tento měsíc zveřejnila Schwarz Group.

„Austrálie je pro obchodníky atraktivní, protože tam není diskontní kanál zdaleka tolik rozvinutý jako v Evropě,“tvrdí Ryba. Kaufland v Austrálii postupně dává dohromady tým, koupil už také některé pozemky pro obchody, například v Adelaide a v Melbournu.

Na rozdíl od Lidlu se však jeho čeští zaměstnanc­i na pracovní výlet zatím těšit nemohou. „Toto není případ České republiky, že by přímo některý z našich kolegů odešel posílit tým Kauflandu do Austrálie,“uvedla mluvčí řetězce v Česku Renata Maierl.

Nepříliš probádaným trhem, který může být pro diskontéry další na řadě, je Čína. Tam chce zatím začít jen zmíněné Aldi Sud. V Číně už rok nabízí své produkty online na internetov­ém tržišti Alibaba a nyní plánuje otevřít padesát kamenných obchodů.

 ?? Foto: AP, Lidl ?? Pomalá expanze Dosavadní šéf amerického Lidlu Brendan Proctor (v modrém saku) už expanzi nepovede. Šla příliš pomalu. Prodej produktů, jako je pivo Czech Lager – v Česku prodávané pod značkou Argus – bude ve Virginia Beach a dalších 49 obchodech řídit...
Foto: AP, Lidl Pomalá expanze Dosavadní šéf amerického Lidlu Brendan Proctor (v modrém saku) už expanzi nepovede. Šla příliš pomalu. Prodej produktů, jako je pivo Czech Lager – v Česku prodávané pod značkou Argus – bude ve Virginia Beach a dalších 49 obchodech řídit...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia