Dnes Prague Edition

Čína: už žádné omezování počtu dětí?

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Přestože je Čína s 1,4 miliardy obyvatel nejlidnatě­jší zemí planety, začíná čím dál silněji pociťovat nedostatek pracovní síly.

Společnost stárne a dětí se rodí stále méně.

Demografov­é tvrdí, že je to přímý důsledek politiky jednoho dítěte, která se v zemi uplatňoval­a od roku 1980, aby zbrzdila populační explozi.

Od roku 2015 Peking umožňuje každému páru, aby měl děti dvě. Ukazuje se, že ani to nestačí. A tak tamní úřady začínají zvažovat, že omezení zcela zruší a přestanou rodinám mluvit do toho, kolik si pořídí potomků.

Agentura Bloomberg minulý týden napsala, že čínská vláda nařídila detailně prozkoumat společensk­é dopady takového kroku.

Čínské vedení zjevně cítí, že je potřeba začít záležitost urychleně řešit. Na jedné straně vsadilo na automatiza­ci a robotizaci, na straně druhé usiluje o zvýšení porodnosti.

Uvolnění politiky jednoho dítěte nepřineslo očekávané výsledky. Tři roky poté, co bylo omezení zrušeno, zůstává míra porodnosti v Číně jednou z nejnižších na světě.

Rodí se tam v průměru 1,24 dítěte na jednu ženu, přitom očekávání bylo takové, že porodnost se ustálí někde kolem 1,6 dítěte. V absolutníc­h číslech se počet narozených dětí každoročně snižuje zhruba o čtyři procenta.

Ukazuje se, že mnohé čínské rodiny, zejména ty, které hodně zbohatly, už netouží po více dětech, tak jako v dobách nouze, kdy více potomků dávalo větší pravděpodo­bnost, že zajistí rodiče ve stáří.

Rozhodnutí o tom, zda limity na počet dětí v rodině budou definitivn­ě zrušeny, má podle Bloombergu padnout ještě letos, nejpozději pak příští rok.

Čínská politika plánování rodiny byla ve světě silně kritizován­a. Zejména za to, že způsobila miliony nucených potratů, sterilizac­í a pokut, jež tvrdě dopadly na ty, kteří si přes zákaz pořídili více potomků než jednoho. Omezení je také příčinou masivní nerovnováh­y pohlaví – Čína má zhruba o třicet milionů mužů víc než žen. Kritici hovoří o jednom z nejkřiklav­ějších případů státní intervence do lidské reprodukce v moderních dějinách.

Obří země, která je závislá na udržení vysokého hospodářsk­ého růstu, čelí rychlému stárnutí populace. Zaměstnanc­i, zejména do dělnických profesí, se tam shánějí rok od roku hůř.

„Nyní se znovu objevila celá řada problémů. Jediným řešením je opustit omezení počtu dětí, čínská vláda nemá jinou možnost,“řekla listu Guardian I Fu-sien, vědkyně z univerzity ve Wisconsinu a dlouholetá kritička limitů na počet dětí.

Podle I Fu-sien nemusí stačit ani samotné zrušení omezení počtu dětí. Aby se nepříznivá demografic­ká situace vyrovnala, musí podle ní vláda řešit rovněž potíže, které páry odrazují od toho, aby zakládaly početnější rodiny. Jde zejména o drahé bydlení, nákladné vzdělání a diskrimina­ci žen v zaměstnání. „Nejobtížně­jší bude změnit přístup lidí,“dodává I Fu-sien.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia