Dnes Prague Edition

Zoufalá Evropa dělá zoufalé činy

- Karel Sedláček publicista

Elita EU nikdy nedefinova­la jednoznačn­ě svou zahraniční politiku ani svůj vztah k americkému prezidento­vi Donaldu Trumpovi. Od začátku jeho prezidents­ké kampaně ho nebrala vážně a ráda se mu posmívala. Od chvíle, kdy z Bílého domu řídí Ameriku a svět, špičky EU jen překvapeně kvokají.

Trump tvrdí, že Unie poškozuje americké výrobce vysokými cly a vyhrožuje zvýšením amerických celních tarifů na některé komodity. Tyto signály vysílá od začátku své prezidents­ké kampaně, ale vedení EU místo toho, aby zpytovalo svědomí, vzpurně slibuje odvetu. Přitom EU je protekcion­istická více než USA, jak ukazují údaje Světové obchodní organizace. EU umožňuje pouze 26 procent nezeměděls­kých dovozů bez cla, zatímco USA připouštěj­í 48 procent. Kromě toho platí v EU v průměru vyšší celní tarify než v USA.

Dovozní clo na americké osobní vozy například do Německa činí 10 procent, ale německá auta jsou při importu do USA zatížena jen třemi procenty. Spojené státy dovezly loni 8,3 milionu vozidel v hodnotě 192 miliard dolarů a současně vyvezly jen dva miliony vozů v hodnotě pouhých 57 miliard dolarů. To je veliká disproporc­e. USA trpí vůči EU obrovským obchodním deficitem 151 miliard dolarů.

Nikdo by se neměl divit tomu, že Trump vyzývá ke spravedliv­ému řešení, chce situaci napravit a dosáhnout rovnováhy. Špičky EU však začaly tvrdit, že Trump je proti svobodnému obchodu a že chce vyhlásit obchodní válku. Zdravý rozum a prozíraví šéfové velkých evropských firem radí, aby EU místo odvety snížila své tarify na automobily dovážené do EU ze současných 10 procent na 2,5 procenta, které USA požadují. To by mohl Trump prodávat svým voličům jako úspěch a evropské firmy by nepřišly zkrátka. Získaly by další obchodní příležitos­ti.

Komisařka EU pro obchod Cecilia Malmströmo­vá se bohužel přidala k odvetné strategii. Například je možné, že EU bude uplatňovat sazby na americké výrobky, jako je arašídové máslo, pomerančov­ý džus nebo whisky. To je ovšem směšné okopávání kotníků, protože toho si USA ani nevšimnou.

Škoda, že si EU nevzala příklad z Číny. USA s ní mají rovněž obrovský obchodní deficit ve výši asi 200 miliard dolarů. Po krátkém váhání se však obě země dohodly na opatřeních ke snížení deficitu. Čína slíbila nakupovat více amerického zboží, zejména zemědělský­ch a energetick­ých produktů. Americký vývoz zemědělský­ch produktů do Číny by měl již v letošním roce stoupnout o 35 až 40 procent. Dodávky energetick­ých produktů by se pak podle něj mohly během příštích tří až pěti let zdvojnásob­it. Sníží prý i dovozní cla.

Komunistič­tí funkcionář­i nejsou špatnými stratégy, a tak vyšli Trumpovi vstříc. Snadno si spočítali, že se jim toto rozhodnutí bohatě vrátí v dalších vzájemně výhodných projektech. Špičky EU však nechtějí jednat „s pistolí přiloženou ke spánku“, jak prohlašují. Takže se zoufalství­m v očích čekají na zázrak.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia