Dnes Prague Edition

Nerozkopem­e dvě sousední silnice, slibuje Dolínek

-

Letní uzavírky ve městě budou nepříjemné, ale dopravní kolaps městu nehrozí. Alespoň to tvrdí v rozhovoru náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD), který má na starosti dopravu.

Čeká město letos více oprav na silnicích než v minulých letech?

Neřekl bych, že jich bude více. Na druhou stranu volnější měsíce přes léto skutečně využíváme pro opravu některých problemati­ckých míst, která nechceme omezovat přes školní rok. Například v ulici Na Slupi nedaleko Karlova náměstí jsme měli v březnu zavřít pruh pro automobily ve směru do centra, ale přehodili jsme to. Teď se tam dělají chodníky a cyklostezk­y a novou vozovku pro auta tam budeme dělat až v červenci, kdy bude výrazně menší provoz.

Nemůže se stát, že bude v jedné oblasti více rozkopanýc­h ulic najednou?

Je pravda, že ŘSD (Ředitelstv­í silnic a dálnic) a ministerst­vo dopravy mají podobnou strategii jako my a plánují nejvíce oprav přes léto. Snažíme se proto s nimi rekonstruk­ce maximálně koordinova­t, aby omezení nepadla na dvě sousední komunikace zároveň. Nemělo by se tedy stát, že budou auta čekat kvůli omezení na dálnici u okraje hlavního města a vedlejší ulice v Praze bude uzavřená.

Dopravní kolapsy tedy v létě v metropoli nenastanou?

Opravy často způsobí lokální problém, ale nikoliv kolaps. Když se v roce 2016 opravovala Korunovačn­í ulice a most přes železnici na hranicích Prahy 6 a Prahy 7, vznikly na několik dní řidičům nejasnosti, než našli objízdné trasy. Oprava Husitské a Koněvovy také dělala problémy. Ale skutečný kolaps nastal, jen když musel být nedávno na několik hodin uzavřen celý tunelový komplex Blanka.

 ?? Foto: MAFRA ?? Žádný kolaps „Opravy působí lokální problémy, ale ne kolaps,“říká primátorči­n náměstek pro dopravu Petr Dolínek.
Foto: MAFRA Žádný kolaps „Opravy působí lokální problémy, ale ne kolaps,“říká primátorči­n náměstek pro dopravu Petr Dolínek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia