Dnes Prague Edition

ROPID slibuje rychlejší průjezd tramvají

- — Jan Bohata

Dvanáct minut tramvajovo­u linkou číslo 5 přes Palackého most ve směru ze zastávky Anděl na Jiráskovo náměstí? Minulý týden to nebylo v odpolední špičce v tomto vytíženém úseku nic neobvykléh­o. Cesta z Anděla na Jiráskovo náměstí přitom trvá podle jízdního řádu čtyři minuty.

Na frekventov­ané křižovatce u Palackého náměstí se tramvaje proplétaly přes hustou automobilo­vou dopravu. Řada tramvají stála dlouhé minuty na mostě a čekala, až se jim uvolní cesta. Tu ještě ve větší míře než obvykle navíc plnila a blokovala auta, která se snažila objet uzavírky, nově například ve Zborovské ulici, anebo vyzrát na kolony na ostatních místech metropole.

Ve čtvrtek odpoledne ve špičce před osmnáctou hodinou se cestující z Anděla seznámili s další novinkou. Tramvajovo­u linku 5, která odsud zahýbá do Lidické ulice, na Palackého

PRAHA

most a poté Myslíkovou ulicí, dopravní dispečink kvůli hustému provozu poslal po trase linky číslo 9. „Z Anděla vlak pokračuje rovně na Arbesovo náměstí, Újezd, Národní divadlo a poté do Lazarské,“informoval řidič cestující. Z Lazarské ulice pokračoval­a odkloněná „pětka“dál po své trase.

Praha slibuje zrychlit tramvaje a autobusy a omezit jejich zpožďování ve vytížených pražských ulicích. Způsob, jak toho docílit, stanovuje strategick­ý dokument, takzvaný „Plán preferencí“. Ten zahrnuje problémová místa pro MHD, tedy i trať přes Palackého náměstí a most. „Do roku 2020 bychom rádi na většině těchto míst více upřednostn­ili MHD, ať už formou vyhrazenýc­h pruhů, nebo úpravou semaforů pro rychlejší průjezd tramvají a autobusů,“uvedl náměstek ředitele ROPID Martin Šubrt.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Objížďky a zmatky Na křížení Libušské ulice s Kunraticko­u spojkou vzniká kruhový objezd.
Foto: Petr Topič, MAFRA Objížďky a zmatky Na křížení Libušské ulice s Kunraticko­u spojkou vzniká kruhový objezd.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia