Dnes Prague Edition

Třetí trůn! Nejbrutáln­ější

101. Giro: Chris Froome je nyní vládcem všech Grand Tour a říká: „Zažil jsem závod na kolotoči.“

- Sportovní reportér MF DNES na Giru

Tomáš Macek

Uno, due, tre. Třikrát útočí Tom Dumoulin na růžového Chrise Frooma v Cervinii, při závěrečném stoupání sobotní etapy i celého Gira. A nic. Brit odolává. Vzápětí sám Froome atakuje. Dumoulin se dotahuje. A znovu, ještě dvakrát to zkouší pro změnu Nizozemec.

Pak kapituluje. Pochopí: Nedokážu na Frooma najet 40 sekund.

Tunel tři kilometry před cílem si nizozemští fanoušci přivlastni­li a vyzdobili vlajkosláv­ou. Ze silnice tu září nápisy „Tom, Tom, Tom“. Ale bitva už je rozhodnuta. „Ničeho nelituji,“poví Dumoulin. „Zkusil jsem to a dal do toho vše. Ale on byl lepším jezdcem.“

Zasněžený Matterhorn shlíží na 33letého Chrise Frooma, jak projíždí cílem 20. etapy, podává ruku pomocníku Poelsovi a obejme ho. My jsme to zvládli! „Letošní Giro bylo největším bojem mé kariéry,“tvrdí lídr týmu Sky. „Bylo naprosto brutální, vůbec nic neodpouště­lo. Stačilo mít jeden zlý den a ztratili jste spoustu času. Zažil jsem tu závod jako na kolotoči.“

Od dvou pádů a bolesti v úvodním týdnu, z pozice odepisovan­ého muže, jej Giro vedlo přes senzační výhru na Monte Zoncolanu a následnou velkou ztrátu v Sappadě až k dech beroucímu finále a pátečnímu 80kilometr­ovému sólu.

Velká Británie má konečně svého šampiona Gira.

Zároveň je potřetí v historii jeden cyklista současně držitelem titulů ze všech tří Grand Tour. Předtím totéž dokázali jen Eddy Merckx (1973) a Bernard Hinault (1983).

Froomův titul z loňské Vuelty zůstává nadále v ohrožení, jeho salbutamol­ová kauza není dořešena. Ovšem případný trest za Vueltu nebude mít vliv na výsledek Gira, ujistila cyklistick­á unie UCI.

I jeho páteční výkon někteří kritici přirovnali k sólům, jaká předváděli Marco Pantani či Floyd Landis, později usvědčení z dopingu.

„Ale já jsem si jistý, že ten můj zůstane zachován a bude legitimní,“reagoval. „Chápu paralely, které můj dlouhý únik u některých lidí vyvolal, mé svědomí je však čisté.“

Původně mělo jít v Alpách ve Froomově podání o dvoudenní útok na titul. „Nevěřil jsem, že by mě jediný den vynesl až do maglia rosa,“přiznal. „V pátek jsem si říkal: Když budu mít štěstí a zůstanu před ostatními, vyhraji etapu.“

Skutečnost byla mnohem impozantně­jší. Během 19. etapy zvrátil ztrátu 3:22 minuty.

„Vroom Froome“, hlásala na titulu Gazzetta dello Sport a na druhé straně přidala obří nápis: FENOMENAL.

V sobotním ránu u sochy císaře Augusta ve starověké Suse se staré pořádky vrátily a černý autobus týmu Sky byl na startu opět nejvíce obsypaný fanoušky, jako tomu bývalo v minulosti na Tour.

Otázka dne v tu chvíli zněla: Nezaplatí Froome za enormní páteční úsilí podobně jako před týdnem za výhru na Monte Zoncolanu? Nezaplatil.

Zato jiná hvězda ano. A tvrdě. Thibaut Pinot před 20. etapou nadšeně vykládal: „Stupně vítězů Gira v Římě, takový jsem měl sen. A teď jsem opravdu třetí!“

Jenže když na sobotním úvodním stoupání dne stáj Astana ostře navýšila tempo, stal se mátožnou figurkou, potácející se z jedné strany silnice na druhou. Odpadl ze skupiny, ztrácel rovnováhu, vrazil do vozu své stáje Groupama-FDJ.

Tři pomocníci se k Pinotovi stáhli, ale nespasili jej ani oni, ani gely od šéfa týmu Gayanta. Takřka zastavil, propadl se až do grupeta, bojoval o čiré přežití na Giru.

„Obrovsky trpěl,“popisoval týmový kolega Jérémy Roy. „Celý poslední týden tu jel na hraně. Když pak vaše tělo řekne stop, nezmůžete nic. Prožíval agonii na kole.“

Mohutné skalní masivy, pod nimiž v údolí Aosta projížděli, jako by se na něj chtěly sesypat a zavalit ho. Cíl proťal s mankem 45 minut. Padl hlavou na řídítka, divoce kašlal.

Jeho kolaps byl dalším důkazem brutality tohoto Gira.

Postihl jej s podobně drtivou silou jako o den dříve Simona Yatese, po dva týdny suverénníh­o majitele maglia rosa. Do Cervinie vedle sebe ti dva šlapali na chvostu závodu.

S horečkou a ve stavu silné dehydratac­e Pinota odvezli z cíle do nemocnice. Tým Groupama-Fdj oznámil, že je nucen vzdát.

Ostatní letěli do Říma k závěrečné spanilé jízdě a zároveň sprintersk­é koncovce Gira. Sam Bennett z týmu Bora získal třetí etapové prvenství v tomto ročníku. A Chris Froome pozdvihl ve Věčném městě spirálovit­ý zlatý pohár pro šampiona růžového závodu.

Unikátní Giro z Jeruzalému do Říma se stalo minulostí.

Ve svých nejtěžších dnech bylo spíše cyklistick­ou křížovou cestou.

 ?? Foto: Reuters ?? Už patří Froomovi Vítěz Gira se zlatým spirálovit­ým pohárem.
Foto: Reuters Už patří Froomovi Vítěz Gira se zlatým spirálovit­ým pohárem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia