Dnes Prague Edition

Hattrick Real Madrid znovu vyhrál Ligu mistrů

Cristiano Ronaldo vyhrál popáté Ligu mistrů a možná opustí Real Madrid. Cože?!

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Loučení? Fotbalová superstar Cristiano Ronaldo po triumfu ve finále Ligy mistrů 3:1 nad Liverpoole­m naznačil, že by mohl madridský klub opustit. Víc prý řekne v dalších dnech.

Kéž by se mohl schovat a nebýt vidět. Kéž by mohl zapomenout. Kéž by si mohl utřít slzy a vrátit čas. Stačilo by o jedinou hodinu.

Liga mistrů už viděla leccos, ale smutný příběh německého brankáře Lorise Kariuse přebil všechny kiksy, které se kdy na nejvyšší fotbalové scéně zrodily.

„Prohrál jsem finále a nikdy mě to nepřestane mrzet. Můžu se jen omluvit. Omlouvám se všem. Svému týmu, svému klubu, fanouškům. Moje chyby nás pohřbily,“soukal ze sebe plačky.

Liverpool prohrál 1:3 s Realem Madrid.

A to kvůli němu.

Pokud nesledujet­e evropský fotbal úplně precizně, dost možná jste jméno Karius do sobotního večera neznali. Potetované ruce, blonďaté vlasy sčesané do drobného culíku, sebevědomé vystupován­í, brzy 25 let a nula zápasů za německou reprezenta­ci. Tomu číslu se už dnes nikdo nediví, protože Karius je příliš nevyzpytat­elný.

Chudák Karius. Chudák Salah!

Liverpool to věděl, když ho posílal do finále Ligy mistrů. Do největšího zápasu, který se na klubové úrovni může konat.

Real vyhrál potřetí za sebou, což naposledy dokázal Bayern Mnichov uprostřed 70. let. Tehdy se ještě soutěž jmenovala Pohár mistrů evropských zemí.

Cristiano Ronaldo ukazoval do objektivů pět prstů, protože přesně tolikrát triumfoval. Poprvé to bylo s Manchester­em United.

Madridský trenér Zinedine Zidane orazítkova­l unikátní sbírku, která se už nikdy nemusí opakovat. Realu šéfuje dva a půl roku, přitom Liga mistrů už mu potřetí říká pane. K tomu ještě Real vyšperkova­l svou historicko­u sbírku na třináct nejslavněj­ších trofejí.

Jenže za dvacet let si stejně všichni vzpomenou hlavně na chudáka Kariuse, kterak v 51. minutě chtěl z dlaně ležérně vypustit míč a jaksi zapomněl, že útočník Benzema před něj nazdařbůh strčil pravou nohu. Benzema vlastně ani nechtěl hrát, jen imitoval snahu, za vteřinu však poklekával u rohového praporku jako hrdina. A gólman? Zkrat!

Totální zkrat! Nesmyslný zkrat! Mohl udělat deset jiných řešení, jenže on daroval gól Realu.

„Soucítím s ním. Je to strašné, ale tohle si ponese celý život,“reagoval bývalý slavný záložník Frank Lampard.

Jakkoli byste chtěli Kariusovi odpustit a vymodlit si pro něj odpuštění, což se klidně v Kyjevě mohlo stát, protože hbitý Senegalec Mané brzy vyrovnal na 1:1, brankář Liverpoolu stejně všechno pokazil. Napodruhé. Náhradník Gareth Bale si v 83. minutě připravil balon na levačku a vypálil z více než třiceti metrů.

To už Real zase vedl, protože nažhavený Bale unikátně střihl nůžkami a zády k brance se trefil dokonale. Byl to jeden z nejkrásněj­ších gólů v celé fotbalové sezoně. Mohli bychom o něm napsat sonet, jak byl nádherný, ale stejně zůstává ve stínu brankářský­ch přehmatů.

Karius snad pod vlivem své první chyby udělal šílenost číslo 2.

„Společně vyhráváme, společně prohráváme. Nemůžeme vinu házet na Lorise,“obhajoval ho statný stoper Virgil Van Dijk. Marně.

Karius celou dobu viděl, jak na něj prudký balon letí, pokrčil se v kolenou, nastavil dlaně a už si nejspíš myslel, jak míč vyhazuje do pole. V tu chvíli zazmatkova­l, střela se mu obtočila kolem prstů a zaplula do sítě.

3:1. Hotovo!

A co když Ronaldo odejde?

Karius si po zápase ani nenechal pověsit pamětní medaili na krk. Věděl, že si ji nezaslouží. Jen se chtěl vrátit pod kotel liverpools­kých fanoušků a znovu se jim gesty omlouvat: „Tolik mě to mrzí.“

Už se nedozvíme, jak by Liverpool dopadl, kdyby v 25. minutě neztratil svého nejlepšího hráče. Prostě osud, nemilosrdn­á součást fotbalovýc­h příběhů.

Sveřepý madridský kapitán Sergio Ramos se v souboji zahákl s Mohamedem Salahem a tak dlouho mu držel ruku, až spolu upadli. Egypťan Salah, nejlepší hráč Premier League, si zranil klíční kost a v slzách musel odstoupit.

Pokud přijde o nadcházejí­cí mistrovstv­í světa, což je celkem pravděpodo­bné, stane se Ramos egyptským nepřítelem číslo jedna.

Bez báječného střelce Salaha byl Liverpool zaskočený, slabší a daleko méně nebezpečný. Ale prohrát nemusel.

Nebýt Kariuse.

Jednu výraznou nebrankářs­kou zprávu si však neodpustím­e, protože Cristiano Ronaldo naznačil, že by mohl Real po devíti letech opustit. „Bylo krásné za Madrid hrát,“řekl třiatřicet­iletý superman s tím, že víc se dozvíme za pár dní.

Blíží se fotbalové zemětřesen­í?

Prohrál jsem finále a nepřestane mě to nikdy mrzet. Moje chyby nás pohřbily. Loris Karius brankář Liverpoolu

 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images
 ?? Foto: ČTK ?? Zapsal se do historie Gareth Bale, střelec dvou finálových gólů, líbá trofej pro vítěze Ligy mistrů.
Foto: ČTK Zapsal se do historie Gareth Bale, střelec dvou finálových gólů, líbá trofej pro vítěze Ligy mistrů.
 ?? Foto: Profimedia.cz, Getty ?? Čas už nevrátíš... Dvě fatální chyby liverpools­kého brankáře Lorise Kariuse darovaly vítěznému Realu dva góly.
Foto: Profimedia.cz, Getty Čas už nevrátíš... Dvě fatální chyby liverpools­kého brankáře Lorise Kariuse darovaly vítěznému Realu dva góly.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia