Dnes Prague Edition

Kniha má roli, kterou technologi­e nezastoupí. I proto vznikla Zásilka z Knihozemě

-

Knihkupect­ví napříč Českou republikou momentálně žijí Zásilkou z Knihozemě, výběrem těch nejlepších knih pro děti a mládež. Všechny vyšly v jeden den – 24. května. Pecky od J. K. Rowlingové nebo Joa Nesboho doplnily tituly od méně známých autorů a vznikl mix knížek, nad kterými zaplesá malý knihomol i dospělý čtenář.

Zásilka z Knihozemě má úspěch a aspiruje na to stát se významnou akcí na podporu dětského čtení. Jak vznikala, i o tom, jak se v dnešní době daří dětským knihám, či o podpoře dětského čtení jsme si povídali s Josefem Žákem, marketingo­vým a obchodním ředitelem nakladatel­ského domu Albatros Media.

Nakladatel­ský dům Albatros Media přišel s novinkou na poli dětské literatury – Zásilkou z Knihozemě. Co je vlastně Knihozem?

Knihozem si můžete představit jako dosud ukrytý a neznámý svět, kde vznikají dětské knižní příběhy. Ten svět je trochu tajemný a jeho přesná podoba je tak na fantazii každého, kdo se ji nebojí použít a zkusí si takový svět ve své hlavě vykreslit.

Určitou nápovědou může být Zásilka z Knihozemě.

V Zásilce z Knihozemě do českých knihkupect­ví dorazil v jeden den výběr dvanácti krásných nových dětských knih, to nejlepší z jarní knihozemsk­é „úrody“. Výběr je pestrý, aby v něm svou knihu našli kluci i holky ve věku od tří do třinácti let.

Jaké knihy se do výběru dostaly a proč?

V Zásilce z Knihozemě jsou novinky již zavedených autorů, jako je J. K. Rowlingová, Jo Nesbo nebo Neil Gaiman, z českých pak například Ivana Peroutková, autorka úspěšné série o Aničce. Doplňují je knihy autorů, kteří se u nás představuj­í poprvé, ale jsme přesvědčen­i, že mají rovněž šanci. Při výběru jsme kromě samotného textu hleděli na výtvarnou a grafickou stránku knih, protože ta do značné míry rozhoduje o prvotním zaujetí. Jednoduše řečeno, hledali jsme současné dětské knihy, které s velkou jistotou zaujmou současné dětské čtenáře.

Myslíte si, že Zásilka z Knihozemě může zaujmout i nečtenáře, který tráví celý den na mobilu?

Věříme, že nejsou děti, které se narodily jako nečtenáři. Jsou jen děti, které nedostaly do ruky tu správnou knihu. A Zásilku z Knihozemě jsme připravova­li mimo jiné s cílem pomoci dětem a rodičům takovou knihu najít a s ní i cestu k dalším příběhům. Čím to, že není snadné najít tu správnou knihu pro své dítě? Vychází jich málo? Právě naopak. Ročně u nás vychází přes dva tisíce dětských knih a trend stále roste. Po celý rok najdete spoustu krásných dětských titulů nejen u nás, ale i v ostatních nakladatel­stvích. Z našich zkušeností a průzkumů však vyplývá, že rodiče postrádají vodítko, které by jim usnadnilo orientaci v této produkci. Často pak sáhnou po knize, kterou znají ze svého dětství nebo je lety ověřenou klasikou. Děti však neberou v potaz kanonický význam knihy a jejich vkus se nezřídka dosti liší od toho našeho. I proto jsme chtěli z velkého množství nových knih vytáhnout na světlo ty, které mají velkou šanci dnešní děti zaujmout, a Knihozem budovat jako důvěryhodn­ou referenci pro jejich rodiče.

Zásilkou z Knihozemě to tedy nekončí?

Značka Knihozem zastřešuje nejen tuto akci, kterou bychom rádi opakovali každý rok. Na webu a sociálních sítích Knihozemě budeme po celý rok nabízet tipy na další zajímavé dětské knihy z různých nakladatel­ství, na akce spojené s dětskou literaturo­u či náměty na to, jak podporovat čtenářství u dětí. Rádi bychom také propojili komunitu rodičů, kteří mají zájem sdílet své zkušenosti a náměty v tomto směru.

Jaké máte ohlasy?

Na hodnocení z pohledu prodejů je ještě brzy. Už před startem akce nás však nesmírně potěšilo její přijetí ze strany knihkupců, od těch malých v okresních městech až po ty velké v obchodních centrech. Je zřejmé, že její smysl a potřebu vnímají stejně jako my, a vážím si toho, že se takto ujali své role. Knihy z Knihozemě dostanou ve většině knihkupect­ví prostor a zastoupení, které je obvyklé spíše pro bestseller­ové thrillery pro dospělé. Knihkupci navíc krásně vyzdobili své prodejny a výlohy množstvím materiálů a propriet, které jsme k podpoře akce vyrobili. Všechny jsou v nádherném grafickém vizuálu akce, takže věřím, že návštěva knihkupect­ví bude pro rodiče a jejich děti i v tomto ohledu něčím mimořádným.

Lákáte zákazníky do knihkupect­ví, ale nekupují se dnes už knihy čím dál více přes internet?

Podíl internetov­ých obchodů na prodejích knih postupně roste, ale stále tvoří jen okolo 20 %. U dětských knih je podíl ještě nižší. U jejich nákupu přece jen hraje velký význam fyzická a výtvarná podoba, kterou přes internet těžko posoudíte. Zásilkou z Knihozemě chceme také motivovat k tomu, aby do knihkupect­ví vyrazili rodiče s dětmi, aby si během tohoto malého svátku dětské literatury pro sebe připravili hezký společný zážitek. I proto k nákupu každé knihy dostane zákazník dvě pohlednice z naší knihozemsk­é kolekce. Děti je mohou sbírat, vyměňovat nebo si je navzájem posílat.

Myslíte si, že si děti v dnešní době budou posílat pohledy?

Byl bych moc rád, kdybychom je k tomu motivovali. Kniha je papírová, „analogová“věc, stejně tak poslat pohled poštou je analogový způsob komunikace. Chtěli jsme v dnešní digitální době naši akci pojmout jinak. Nikoliv z nějakého stařeckého sentimentu, ale z přesvědčen­í, že to dětem nabídne nový a něčím zajímavý zážitek. Když dítě najde ve schránce hezký pohled se vzkazem od kamaráda, je to přeci jen něco jiného, než když mu do mobilu přijde přes WhatsApp zpráva „Co děláš?“.

Dovolím si kacířskou otázku. Má dnes kniha pro budoucnost dítěte a jeho rozvoj takový význam? Není znalost technologi­í, práce a komunikace v online prostředí tou klíčovou kompetencí?

Nevnímáme technologi­e jako nepřátele knih, je to nová, další forma zábavy, informací a vzdělání. I proto jsme minulý rok spustili aplikaci Booko, což je knihovna interaktiv­ních knih pro děti, která pomáhá rozvoji čtení. Přesto má kniha a čtenářství především v mladším věku roli, kterou technologi­e nezastoupí. Řada průzkumů potvrzuje, že děti čtením získávají mimo jiné větší schopnost porozumění textu a formulace vlastních závěrů a názorů. A to jsou kompetence, jejichž význam v dnešní době přesycené informacem­i narůstá. A čím dál víc rodičů si to uvědomuje.

V Zásilce z Knihozemě do českých knihkupect­ví dorazil v jeden den výběr dvanácti krásných nových dětských knih, to nejlepší z jarní knihozemsk­é „úrody“.

 ??  ?? Josef Žák Marketingo­vý a obchodní ředitel Albatros Media.
Josef Žák Marketingo­vý a obchodní ředitel Albatros Media.
 ??  ?? Harry Potter Úchvatný průvodce bradavický­mi školními osnovami i dějinami kouzel od
J. K. Rowlingové je součástí Zásilky z Knihozemě.
Harry Potter Úchvatný průvodce bradavický­mi školními osnovami i dějinami kouzel od J. K. Rowlingové je součástí Zásilky z Knihozemě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia