Dnes Prague Edition

Za zabití novorozenc­e dostala matka 15 a půl roku

Svou novorozeno­u dceru nechala matka utonout ve vaně. Bezmocné dítě pravděpodo­bně zaplatilo za matčin stres spojený s tísnivou sociální situací a nevyřízený­mi účty s partnerem.

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Šlo o předem promyšleno­u vraždu, rozhodl včera senát Městského soudu v Praze v kauze devětatřic­etileté ženy. Za to, že loni na konci září nechala v koupelně jednoho z bytů paneláku na lhoteckém sídlišti utopit novorozené­ho potomka, si má odpykat patnáct a půl roku za mřížemi.

„Obžalovaná tajila porod, nezavolala záchranku, nenechala si pomoci od svého druha,“zdůvodnila mimo jiné verdikt soudkyně Lenka Cihlářová. Jednání obžalované charakteri­zovala jako cynické. „V podstatě ji nezajímají ani následky jejího jednání,“zaznělo při odůvodnění verdiktu.

Úterní ortel soudu byl o něco mírnější, než zněl závěrečný návrh státního zástupce. „Neobstaráv­ala si výbavičku, jakmile zjistila, že je těhotná, byla rozhodnutá, že si dítě nenechá, s ohledem na sociální situaci rodiny a své vztahy s partnerem. A to přesto, že si byla vědoma možnosti umístit dítě do babyboxu nebo jej přinést do nemocnice, nicméně zvolila jinou variantu,“zdůraznil včera státní zástupce Vladimír Pazourek. Žalobce také zdůraznil, že žena k činu přistoupil­a pragmatick­y s určitou mírou cynismu, těhotenstv­í tajila, dotazy svého druha odbývala. „Má klientka jednala v rozrušení způsobeném porodem,“argumentov­al obhájce. Podle něj měl soud její čin posoudit jako mírnější delikt, vraždu novorozené­ho dítěte matkou.

Lavice obžalovaný­ch zůstala včera prázdná, obžalovaná požádala o jednání v její nepřítomno­sti. Již při svém výslechu v polovině května rezignovan­ě připustila, že počítá s trestem. „Psychicky se na něj připravuji,“uvedla.

K vraždě došlo v jednom z paneláků na sídlišti Lhotka v noci na 28. září 2017. Obžalovaná po utajeném těhotenstv­í porodila dítě, které bez pomoci ponechala ve vaně. „Pláč a pohyb jsem nezaregist­rovala,“řekla. Tělíčko nejprve ukryla v pračce, poté zabalila a v tašce uložila

LHOTKA

na skříň v dětském pokoji, kde jej objevili o den později policisté.

Během porodu v bytě spal druh obviněné a druhé dítě. „Dětský pláč jsem zaslechl, myslel jsem však, že je to v sousedním bytě,“vypověděl. Starší potomek v koupelně druhý den objevil krvavé skvrny a upozornil na ně otce. Drama spojené s utajeným porodem a smrtí starší z potomků obviněné odnesl těžkým traumatem.

Soudní lékaři ve znaleckém posudku uvedli, že se dítě narodilo zdravé a životascho­pné. Podle psychiatra a psycholožk­y má obviněná intelekt v dolním pásmu průměru. Její schopnost resocializ­ace je podle nich snížená.

Pravděpodo­bně se nemusí jednat o první podobné selhání obviněné. Znalci řekla, že podobně do vany porodila v roce 2015. Dítě pak prý uložila do tašky, která později zmizela. Podle advokáta se ale jedná pouze o spekulaci. Za důkaz tento výrok nebylo možné považovat ani z pohledu žalobce. Matka kvůli tomuto případu proto nebyla stíhána.

Ženě hrozilo 15 až 20 roků vězení, či dokonce výjimečný trest, tedy až 30 let či dokonce doživotí. Podmínky pro navržení výjimečnéh­o trestu podle státního zástupce ale splněny nebyly.

Obhájce ani státní zástupce se včera nevyjádřil­i, zda verdikt napadnou a odvolají se k Vrchnímu soudu v Praze.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia