Dnes Prague Edition

Kouření v autě zakázáno

Ministr zdravotnic­tví zvažuje zakázat kouření v autě před dětmi. Podobný zákon už platí v Británii či Francii.

- Jakub Pokorný Ondřej Leinert

Tažení proti tabáku nekončí zákazem kouření v hospodách.

Odborníci na závislosti navrhují jako další krok zakázat kouření v autě, pokud v něm řidič veze i dítě mladší 18 let. Podobný zákon už platí od roku 2015 ve Velké Británii nebo ve Francii, ale třeba také ve Spojených arabských emirátech, kam jezdí Češi rádi na dovolenou.

„Osobně jsem pro jakoukoli změnu, která kouření omezí. I pasivní kouření má velmi negativní dopad na zdraví. Když v autě vezete malé dítě, jeho organismus je ještě zranitelně­jší než u dospělého, to není nic dobrého,“sdělil včera MF DNES ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO).

Klimatizac­e kouř nevyvětrá

Kuřáci se však nemusí bát, že by si na další omezení museli zvykat hned. Ministr chce ještě tak dva nebo tři roky počkat, jak nový zákon zlepší zdraví lidí. „Zákaz kouření v autě, když je v něm dítě, je jedna z variant, o které lze do budoucna uvažovat. Ale zatím zákon měnit nechceme, nedráždil bych hada bosou nohou,“doplnil ministr Vojtěch.

Další restrikci podporuje i odborník na závislosti Adam Kulhánek z kliniky léčby závislostí první lékařské fakulty. „Auto je opravdu malý stísněný prostor a nevyvětrá se pořádně ani po otevření okénka nebo skrz klimatizac­i. Děti postižené pasivním kouřením trpí záněty středního ucha a mají potíže s dýcháním,“upozorňuje Kulhánek.

V Británii hrozí za porušení zákazu pokuta v přepočtu 1 500 korun a výjimku mají pouze kabriolety a elektronic­ké cigarety.

O zákazu kouření v autě s dětmi uvažovali nezávisle na sobě dnes už bývalí poslanci Rom Kostřica (TOP 09) a Jaroslav Krákora (ČSSD), když se schvaloval zákaz kouření v hospodách. Pak ale radikálněj­ší návrhy stáhli, aby zákon jako celek měl vůbec šanci projít.

Zákaz kouření v hospodách platí v Česku právě rok a v úterý „přežil“pokus poslance Marka Bendy (ODS) o změkčení.

Kritik zákazu kouření Marek Benda z ODS se příliš netváří ani na „zákaz kouření v autě“. „Podle mě nikdo soudný v autě s dítětem nekouří. Ale zase jak to budou kontrolova­t? To budou přesvědčov­at děti, aby udaly tatínka? Ne všechno, co mají ve Velké Británii, je následován­íhodné,“říká Benda.

Policisté by asi museli stát u silnice s dalekohled­em a dívat se do aut, jestli tam někdo nedrží v ruce cigaretu. Podobně už jde policie po řidičích, kteří za jízdy telefonují.

Původní navrhovate­l v české Sněmovně, exposlanec Rom Kostřica (TOP 09), dokonce připomněl, že zákaz kouření u řidičů už kdysi v Českoslove­nsku platil zhruba v letech 1935 až 1952. Bylo to tehdy kvůli bezpečnost­i, nikoli kvůli škodlivost­i samotného kouření. „Možná i to je důvod pro znovuzaved­ení zákazu. Podle mě je kouření v autě nebezpečně­jší než to telefonová­ní,“vyjádřil se včera Kostřica, který se jako lékař specializu­je na chirurgii hlavy a krku a s následky kouření se setkává i v nemocnici. „Proti našemu návrhu se tehdy zcela nepochopit­elně postavilo ministerst­vo zdravotnic­tví,“vzpomíná Kostřica. Ministrem byl tehdy Svatopluk Němeček z ČSSD.

Prohibice chrání zdraví

Ministr zdravotnic­tví Vojtěch chce nejprve počkat pár let, jak za tu dobu protikuřác­ký zákon zlepší, či nezlepší zdraví lidí. Adiktolog Adam Kulhánek připomíná, že u nemocí srdce a infarktů by se zlepšení mělo projevit okamžitě.

Ústav zdravotnic­kých informací a statistiky pak v dubnu zveřejnil studii, podle které nemocnice po platnosti zákona přijímaly méně lidí s akutním infarktem. Počet hospitaliz­ovaných od července do listopadu klesl meziročně z 10 006 pacientů (2016) na 9 271 (2017), tedy asi o sedm procent.

Zlepšení se týká spíše lehčích případů, docent Jan Pirk, který operuje srdce v Institutu klinické a experiment­ální medicíny, zatím méně práce nemá.

„Nemohu říci, že bych měl méně pacientů, protože ti, co se dostanou k nám na stůl, již mají ateroskler­ózu tak pokročilou, že potřebují ošetření. U nás se to projeví až po delší době,“vysvětluje Pirk. Tento týden rovněž sociologic­ká agentura Ipsos přišla s výzkumem, podle kterého podporuje zákaz kouření v hospodách 71 procent Čechů. Možná i proto poslanci předevčíre­m překvapivě zamítli návrh Marka Bendy na zřízení kuřáren, přestože původně se pod něj podepsalo 86 z nich.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia