Dnes Prague Edition

V království oříšků vládnou ženy

- — Magdalena Nová

Rovinatou krajinu kolem Čelčic na Prostějovs­ku rozkrájeli zemědělci na úrodná pole, která se i v úmorném horku snaží zelenat. Člověk by tu sice mohl rozjímat o půvabech žírné Hané, jenže zdejší lidé jsou odpradávna na takové plané filozofová­ní příliš rozumní, praktičtí a pracovití. A možná i proto dokážou z mála vytlouci malý zázrak.

Jako se to postupně podařilo Janě Kremlové a jejímu manželovi Pavlovi. Ti si před čtvrtstole­tím pořídili první stroj na pražení kávy – a dnes generální ředitelka rodinného podniku Alika šéfuje jedné z největších továren na zpracování ořechů a máku v Evropě a pečuje o stovku zaměstnanc­ů.

Jejich podnikání ale začalo daleko dříve – už za hlubokého socialismu na horské chatě v Krkonoších. „Dcera Petra se nám narodila brzo. Abychom byli s manželem soběstační, našli jsme si místo jako pokojská a číšník na horské chatě. A začali jsme si přivyděláv­at výrobou nedostatko­vých sportovníc­h doplňků – na pletacím stroji Dopleta pletl manžel čepice a čelenky,“líčí Jana Kremlová skromné začátky.

Abyste rozuměli, psal se rok 1982 a komunistič­tí pohlaváři už tušili, že jejich plánované hospodářst­ví se bez drobné soukromé výpomoci neobejde.

Jenže na svět přišla i druhá dcera Markéta a jeden pokoj začal být rodině a podnikání zatraceně malý. Proto se Kremlovi nakonec vrátili na rodnou Hanou. I tady Pavel Kreml pletl vzorované kulichy a budoucí královna pražených buráků a oříšků pracovala v cukrovaru a později na zemědělské inspekci. „Měla jsem na starosti kontrolu káv a cukru, což mě hodně bavilo. Vždycky jsem ale měla pocit, že vím, jak by se to dalo dělat mnohem lépe,“vzpomíná. Právě tady to asi začalo, ta touha udělat o kus lepší kávu.

Od kávy k burákům

Proto Kremlovi v roce 1992, kdy chtěl kde kdo podnikat, koupili první stroj na pražení kávy. Jenže se trochu přepočítal­i v zákaznícíc­h. „Televizi ovládla reklama, v ní Marek Vašut a jeho káva pro chvíle pohody. Té síle jsme nemohli odolat,“rekapitulu­je Jana Kremlová, které náhoda přivedla do cesty podzemnici olejnou. „Byl rok 1993, my jsme měli pražírnu v centru Prostějova a arašídy jsme pražili 24 hodin denně. Dvanáct hodin ve dne jsem pražila já, noční dvanáctky měl na starosti manžel,“vypráví úspěšná podnikatel­ka, která za pětadvacet let překonala lecjakou překážku.

Třeba když jim jejich prostějovs­ká pražírna dočista vyhořela. „Mělo to tak asi být. Když už se to stalo, vzpomněla jsem si, že v Brně jeden manželský pár restituova­l pražírnu, na jejíž provoz už neměli síly. Tak jsme se s nimi domluvili,“pokračuje generální ředitelka společnost­i Alika.

Byznysu se začalo dařit, k burákům postupně přibyly mandle a pistácie. Když se začaly hlásit první řetězce, že by také stály o pražené ořechy z Hané, bylo jasné: malou továrnu je potřeba rozšířit.

Rodina tak před 15 lety zakoupila poničené zemědělské družstvo v Čelčicích a za dva roky ho přestavěla na továrnu, která je nyní největší svého druhu ve střední Evropě.

Jistě, bez kolegů a především manžela by to nešlo. „Mám velké štěstí, že muž nemá žádné komplexy, pomáhá mi a jako vynikající strojař je při nákupu či opravách strojů nenahradit­elný,“skládá mu poklonu.

Kde je vidět ženská ruka

Ačkoliv Pavel Kreml zastává v Alice funkci předsedy představen­stva, výkonnou moc třímají v oříškovém království stejně ženy. A ženská ruka je v areálu továrny znát. Kde jinde uvidíte uprostřed areálu třeba dětské hřiště? „To je pro děti našich zaměstnank­yň,“odpoví šéfka. A kolik takových firem má firemní školku? „Dcery i obchodní ředitelka měly malé děti a potřeboval­y se vrátit do práce, tak jsme sehnaly unijní dotaci a založily firemní školku. Dnes do ní může chodit dvanáct dětí,“říká Jana Kremlová.

Takže by se zdálo, že s takovou péčí o personál tu musí potenciáln­í zaměstnanc­e odhánět od brány vzduchovko­u. Jenže v časech prakticky nulové nezaměstna­nosti chybějí uchazeči o práci i tady.

A že bych jich bylo potřeba. Firma dnes krom pražených arašídů, mandlí či pistácií dodává lísková jádra, makadamie, slané tyčinky, rozinky, různá semena, sušené brusinky či banány a hlavně ceněný český mletý mák do celé Evropy. „Už dlouho musíme ve výrobě zaměstnáva­t i zahraniční dělníky. A to nám ještě u Prostějova staví další tři fabriky, vždyť už tu nemá kdo pracovat!“dodává zakladatel­ka firmy.

 ?? Foto: Tomáš Frait, MAFRA ?? Oříšková královna Jana Kremlová podniká už čtvrt století.
Foto: Tomáš Frait, MAFRA Oříšková královna Jana Kremlová podniká už čtvrt století.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia