Dnes Prague Edition

Babiš podruhé

Prezident ho jmenuje premiérem 6. června. Vláda by měla být do prázdnin

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Prezident Miloš Zeman se rozhodl notně popohnat šéfa hnutí ANO Andreje Babiše v jeho sestavován­í nové vlády. Včera s Babišem poobědval na zámku v Lánech. A zatímco si dopřávali obalovaná kuřecí játra s bramborovo­u kaší, Zeman Babišovi potvrdil to, o čem se v kuloárech už několik dní mluvilo.

Babiše jmenuje premiérem už za týden, 6. června. A dá mu podle svých slov 14 dní na to, aby mu přinesl jména nových ministrů, tedy do 20. června. Pro Babiše to znamená jednu jistotu: pokud by sociální demokraté v referendu, jehož výsledky budou známé 15. června, hlasovali proti vstupu do vlády, bude mít už jen pět dní na to, aby našel a domluvil záložní variantu.

Fakticky by mu tak v podstatě nezbylo než se vrátit k variantě, kterou mu před několika týdny širší vedení hnutí hodilo na hlavu. Menšinovou vládu ANO tolerovano­u SPD a KSČM.

Tedy v případě, že Zeman dodrží svoje slova. Čtrnáctide­nní lhůta pro Babiše je totiž čistě prezidento­vo rozhodnutí, ústava žádný termín, dokdy musí premiér prezidento­vi přinést jména ministrů, neukládá.

Že to s tlakem na Babiše myslí vážně, naznačil však i dalším svým krokem. Když odmítl jmenovat nové soudce do doby, než bude jmenován nový ministr spravedlno­sti. S tím odcházejíc­ím, Robertem Pelikánem, Zeman v poslední době nemá dobré vztahy.

Zatím to nicméně vypadá, že si Babiš bude moci oddechnout a záložní plán ponechat skutečně jen pro případ velkého překvapení. Sociální demokraté to totiž šéfovi ANO ulehčují tím, že průběžně ze strany unikají výsledky referenda.

Už zkraje tohoto týdne přinesla aktuální informace o průběhu referenda MF DNES, včera pak deník Právo. A po sečtení výsledků ze zhruba čtvrtiny místních organizací zatím pro účast ČSSD ve vládě hlasovalo 59,5 procenta straníků. To už je v této fázi poměrně silná převaha a je málo pravděpodo­bné, že by se odpůrcům vládního angažmá ČSSD ještě podařilo současný kurz zvrátit.

Pokud tedy sociální demokraté vstup do vlády odsouhlasí, Zeman do pěti dnů jmenuje nový kabinet s jeho ministry. Následně pak Babiš bude mít podle ústavy třicet dnů na to, aby požádal o důvěru Sněmovny. Šéf hnutí ANO už prozradil, že hlasování o důvěře očekává v týdnu od 10. července. Zatímco napoprvé Babišova menšinová vláda při tomto hlasování pohořela, teď by ji kromě ČSSD měli podpořit i komunisté. Předseda KSČM Vojtěch Filip sice Babišovi nedávno pohrozil, že pokud vláda bude navyšovat počet vojáků v zahraniční­ch misích, tak ji komunisté tolerovat nebudou. Podle posledních informací MF DNES už je však spor zažehnán, i když komunisté ještě stále dávají najevo, že vládu nepodpoří jen tak.

I proto ani v případě pro Babiše kladného výsledku sociálněde­mokratické­ho referenda ještě zdaleka nelze mluvit o tom, že by sestavení příští vlády byla už jen formalita.

Filip má například problém s některými očekávaným­i ministry v příštím kabinetu. Nejvíc mu vedle kandidáta ČSSD na ministerst­vo zahraničí Miroslava Pocheho vadí současný a zřejmě také budoucí ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch.

„Jeho výkon považuji za velmi špatný. Člověk, který je obklopen zaměstnanc­i farmaceuti­ckých firem jako svými poradci, pro mě není důvěryhodn­ý,“vyčítá mu Filip.

Vojtěch přitom patří k Babišovým oblíbencům a šéf ANO rozhodně nemá v plánu ho vyměňovat.

„Čtu si tu kritiku od komunistů jen z médií, osobně mi to nikdy neřekli. Když se snažíte ve zdravotnic­tví dělat pořádek, tak si naděláte nepřátele. Ale samozřejmě bych rád ve vládě pokračoval,“říká Vojtěch.

Pocheho ať řeší ČSSD

A už zmíněný Poche se nelíbí ani prezidentu Miloši Zemanovi. Babiš plánuje nechat souboj o jeho jmenování na prezidento­vi a předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi. Nechce si přidělávat starosti a plést se do tohoto sporu.

Je toho názoru, že ať si ČSSD vyřeší sama, jestli se prezidento­vi v této věci postavit, nebo ne. Kdyby se postavil na stranu Zemana, vyšle tím nepříjemný vzkaz sociálním demokratům, ale rozházet si nechce ani prezidenta.

Na tom, že je Poche pro Zemana – poté, co v prezidents­ké volbě podpořil jeho soupeře Jiřího Drahoše – neprůchodn­ý, se shodlo hned několik zdrojů ať už z okolí prezidenta, nebo Babiše.

„Hamáček se ještě snaží ho prosadit, ale Zeman zatím stále odmítá,“uvedl zdroj z okolí prezidenta.

A tak se očekává spíš to, že Hamáček po úspěšném referendu ustoupí a najde si na post šéfa diplomacie někoho jiného. Byť vlivnému spolustran­íkovi Pochemu má co vracet. Jednak za zákulisní pomoc při zvolení předsedy ČSSD, jednak i teď během referenda.

Poche, který se původně stavěl proti vstupu ČSSD do vlády, totiž změnil názor, což mohlo mít vliv na řadu straníků v Praze, Středočesk­ém kraji a na východě Čech.

I proto by Hamáček mohl přijít se záložní, pro Pocheho přijatelno­u variantou a na ministra nominovat Pocheho asistenta z Evropského parlamentu Tomáše Petříčka.

Zde však ještě může dojít ke sporu. Část sociálních demokratů kolem dvojky strany Jiřího Zimoly by totiž mnohem radši než Pocheho nebo Petříčka v Černínském paláci viděla Jana Kohouta. Muže, který má blízko k prezidentu Zemanovi a diplomacii šéfoval už v úřednickýc­h vládách Jana Fischera a Jiřího Rusnoka.

Schillerov­á má jistotu

Babiš včera za Zemanem do Lán podle informací MF DNES nešel s žádným definitivn­ím seznamem a spíš se s ním šel poradit. Došlo tak i na témata, jako je příprava rozpočtu na příští rok, který počítá s padesátimi­liardovým deficitem. Oba muži se během oběda bavili také o kauze novičok nebo o summitu NATO 11. července v Bruselu, jehož se prezident zúčastní.

Hlavním bodem schůzky přesto byla příští vláda.

Největší jistotu, že budou pokračovat na svých ministerst­vech, mají podle zákulisníc­h informací Alena Schillerov­á na financích a Klára Dostálová na ministerst­vu pro místní rozvoj. A nebýt komunistic­kých výhrad, které bude muset ještě rozptýlit Babiš, by do okruhu „jistých“ministrů měl patřit i zmíněný Adam Vojtěch.

Současného ministra zahraniční­ch věcí Martina Stropnické­ho naopak čeká stěhování na ambasádu do Izraele a o své místo s největší pravděpodo­bností přijde také Karla Šlechtová. O ní se spekuloval­o jako o možné velvyslank­yni v Japonsku, ale po jejím posledním rozbroji s Babišem už se nepočítá ani s tím.

Místo Šlechtové by mohl obsadit Lubomír Metnar, jenž aktuálně vede ministerst­vo vnitra. I když ten zatím váhá, zda by nabídku vůbec přijal, větší zájem o tento úřad projevuje vojenský zpravodaje­c Jan Beroun, který je však pro Babiše až druhou volbou.

Ministerst­vo průmyslu a obchodu by mohl řídit prezidentů­v oblíbenec František Koníček, byť i do tohoto úřadu Babiš oťukává víc kandidátů. A prezident by mohl mít radost také z ministra zemědělstv­í, kterým by měl být Miroslav Toman. Třebaže ČSSD zvažuje, zda v případě, že Zeman nejmenuje Pocheho, navrhne strana natruc jiné jméno než Tomanovo.

Filip má problém s některými očekávaným­i ministry v příštím kabinetu. Nejvíc mu vedle kandidáta na ministra zahraničí Pocheho vadí současný ministr zdravotnic­tví Vojtěch.

 ?? Foto: Kancelář prezidenta ?? Lány, 14.00 Prezident Miloš Zeman včera na zámku v Lánech Andreji Babišovi řekl, kolik času mu dá na sestavení vlády.
Foto: Kancelář prezidenta Lány, 14.00 Prezident Miloš Zeman včera na zámku v Lánech Andreji Babišovi řekl, kolik času mu dá na sestavení vlády.
 ??  ??
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Po schůzce „Dostanu lhůtu na představen­í nové vlády, pan prezident určitě bude chtít mluvit s novými členy vlády,“řekl Babiš.
Foto: František Vlček, MAFRA Po schůzce „Dostanu lhůtu na představen­í nové vlády, pan prezident určitě bude chtít mluvit s novými členy vlády,“řekl Babiš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia