Dnes Prague Edition

„Nedělejte vlny,“říká policie

- — Jan Bohata

české ministerst­vo. Opatření se Bergmanovi nelíbí i z dalších důvodů. „Nevím, proč bychom měli evidovat, že jezdíme mezi levým a pravým břehem,“říká Bergman. Pokud by musel své lodě AIS přesto

Na řekách je živo a někdy až nebezpečno. Nesprávný způsob plavby, alkohol za kormidlem anebo plavení se bez potřebných dokumentů. To jsou podle Státní plavební správy (SPS) aktuálně tři nejčastějš­í prohřešky těch, kdo se na hladinu řek a vodních nádrží vydávají na malých plavidlech.

„Vůdci plavidel často neporušují pravidla schválně, ale spíše kvůli neznalosti nebo malým zkušenoste­m,“uvádí ředitelka SPS Klára Němcová.

Platí to třeba také o Vltavě v Praze, která spolu s přehradou Slapy a Orlík nedaleko za hranicemi metropole náleží k nejvytížen­ějším českým vodním „dálnicím“.

PRAHA

vybavit, požádal by hlavní město, aby mu posílalo více peněz na provoz přívozů, které jsou součástí pražské MHD.

Povinnost mít sledovací zařízení na přívozech připadá zbytečná

Vltavskou kaskádou se podle čerstvých dat za loňský rok „proplavilo“6 137 plavidel. V porovnání s rokem 2016 jde o nárůst o dvojnásobe­k. SPS se rozhodla spolu s policisty kapitány malých plavidel proškolit, aby předpisy neporušova­li.

K tomu poslouží i nová akce „Nedělej vlny“. V jejím rámci jsou pro kapitány nachystána speciální školení. „Zde si mohou osvěžit dovednosti při vedení plavidla v různých režimech, tak aby plavba byla bezpečná, nezpůsobov­ala škodlivé vlnobití a neohrožova­la bezpečnost plavebního provozu,“představuj­e akci policejní mluvčí Eva Kropáčová. Pro Pražany se nejbližší přednáška v rámci kampaně „Nedělej i společnost­i Vittus Group, která provozuje přívoz mezi Smíchovem a Veslařským ostrovem. Stejně jako Benátky by i ona požádala Prahu o zvýšení plateb.

Ropid, který ve městě organizuje vlny“odehraje v sobotu 23. června na Orlíku.

Kvůli klidnější a bezpečnějš­í plavbě na Vltavě v hlavním městě se od letošního jara upravují také plavební předpisy. Malé lodě musí nově respektova­t takzvanou plavbu ve výtlaku, což znamená, že loď je při plavbě ponořená stejně, jako by stála. To fakticky omezuje její rychlost. V Praze se zmíněné nařízení týká dvou úseků Vltavy.

Jedná se o trasu od plavební komory Praha-Štvanice proti proudu k železniční­mu mostu na Výtoni včetně zdrže Staroměsts­kého jezu. Další úsek plavby ve výtlaku předpis stanovuje od Císařské louky po Barrandovs­ký most. veřejnou dopravu, s tím problém nemá. „Jsou to ekonomicky oprávněné náklady, na které mají podle smlouvy nárok. Neměl by s tím být žádný větší problém,“říká mluvčí Ropidu Filip Drápal.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Lodě pod dozorem Pražské přívozy se asi budou muset vybavit speciálním lodním sledovacím zařízením. Navrhuje to novela zákona ministerst­va dopravy. Pokud projde, soukromé firmy by musely investovat desítky až stovky tisíc korun. Praha by jim náklady...
Foto: Michal Šula, MAFRA Lodě pod dozorem Pražské přívozy se asi budou muset vybavit speciálním lodním sledovacím zařízením. Navrhuje to novela zákona ministerst­va dopravy. Pokud projde, soukromé firmy by musely investovat desítky až stovky tisíc korun. Praha by jim náklady...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia