Dnes Prague Edition

Cahill jako Pelé? Dnes vyzve Česko

- Fotbalový reportér MF DNES

David Čermák

Malý kvíz na úvod: vybavíte si, kteří tři fotbalisté dali gól na čtyřech mistrovstv­ích světa?

Asi vytušíte, že jedním z nich je Pelé, brazilský fenomén. Vzpomenete si, jak ho na posledním šampionátu dorovnal německý bomber Miroslav Klose. A třeba vylovíte v paměti, že stejné mety dosáhl v sedmdesátý­ch letech jeho krajan Uwe Seeler.

Ale napadlo by vás, že se k nim může v létě přidat chlapík, který dnes odpoledne možná naskočí za Austrálii proti Česku? V přípravě v rakouském St. Pöltenu bude bojovat o to, aby se prokousal do konečné nominace a dostal šanci zařadit se mezi legendy.

Jmenuje se Tim Cahill, je mu už osmatřicet, a pokud do Ruska odletí, bude mít v kolonce klubové příslušnos­ti napsáno: bez angažmá.

Na jaře se o účast na šampionátu rval v druholigov­ém anglickém Millwallu, kam se vrátil po čtrnácti letech. V létě novou smlouvu nedostal, navíc se loučil třízápasov­ým trestem za hloupé vyloučení. Ale reprezenta­ční trenér Bert van Marwijk mu stejně věří.

„Tim je speciální hráč, speciální případ,“vysvětlova­l, proč ho navzdory malému vytížení zařadil do předběžné nominace. „Ve všem, co dělá, je výjimečný. Je jednou tak starý jako náš nejmladší hráč, ale pořád je výborný.“

A hlavně: Austrálie na mistrovstv­í světa bez Cahilla, to by prostě nějak nebylo ono. Na světových šampionáte­ch od roku 2006 nastřílel za zemi, která vždy platí za jednoho z outsiderů, už pět gólů, což je mimochodem o dva víc než třeba Cristiano Ronaldo.

Přitom když si jako kluk vybral fotbal, zdánlivě to nemělo logiku. V rodině má samé ragbisty, bratranci a synovci to dokonce dotáhli do reprezenta­čních týmů Nového Zélandu a Samoy.

„Ragby taky miluju, jen jsem byl na něj moc malý,“vysvětluje. „Na zahradě jsem s bráchy a bratranci hrál, ale vždycky jsem utíkal pryč s brekem.“

Místo šišatého míče začal kopat do kulatého – tak dobře, že v osmnácti zaujal v Anglii. Na letenku doma nebylo dost peněz, takže si pan a paní Cahillovi museli vzít půjčku, aby syn mohl jít za snem.

Mockrát jim tehdejší pomoc vrátil. Když sledovali, jak v roce 2006 střílí první australský gól v historii světových šampionátů, dmuli se pýchou. Stejně jako když zjistili, že si vysloužil nominaci na Zlatý míč. Tehdy válel za Everton, zájem měly větší kluby, ale on nikdy nekývl a zůstal do dvaatřicet­i. Až pak zkusil dobrodružs­tví v Americe a Číně, na rok se vrátil do Austrálie a na skok do Millwallu.

Mezitím pořád pálil za národní tým, zatím nasbíral padesát gólů. Když v Rusku přidá aspoň jeden, zařadí se vedle Pelého.

A co dnes proti Čechům?

 ?? Foto: Getty ?? Výzva Tim Cahill by rád jel na MS do Ruska a dal tam gól.
Foto: Getty Výzva Tim Cahill by rád jel na MS do Ruska a dal tam gól.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia