Dnes Prague Edition

Šok v Realu, Zidane skončil

Real Madrid je bez trenéra. Jak to nejslavněj­ší klub ovlivní?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Už to věděl celý svět. Sázkové kanceláře honem vypisovaly kurzy na to, kdo se stane novým trenérem Realu Madrid, pouze internetov­á stránka nejslavněj­šího fotbalovéh­o klubu zůstávala beze změn. Byla jako opařená.

Až téměř hodinu poté, co Zinedine Zidane oznámil svůj odchod, se Real probral.

V šoku ovšem zůstal.

„Na takovou zprávu jsem vůbec nebyl připravený,“prohlásil prezident Florentino Pérez.

Měl jedinou noc, aby se vzpamatova­l a novinku vstřebal. Pak už se musel na speciálně svolané tiskové konferenci posadit vedle vyfiknutéh­o Zidana a tvářit se, že má všechno pod kontrolou.

Jenže zkuste za půl dne vymyslet úplně novou strategii pro fotbalovéh­o obra. Vždyť celý Real se ještě opájel sobotním triumfem v Lize mistrů. Byl třináctý v historii. Pod tři poslední se podepsalo Zidanovo dokonalé chápání fotbalu.

Co uměl jako hráč, dokázal týmu předat i jako trenér. Pro leckoho velmi překvapivě, protože on sám nikdy trenérské ambice neměl.

A teď se držte: byť v Realu působil dva a půl roku, Ligu mistrů vyhrál třikrát.

„Děkuju za ten krásný čas. Dva a půl roku fotbalu, práce, lásky a přátelství. Odcházíte, ale váš odkaz zůstane nesmazatel­ný,“vzkázal mu kapitán Sergio Ramos.

„Každý trénink a každou vaši radu jsem si užíval jako malé dítě,“poklonil se obránce Marcelo.

„Gracias, šéfe! Bylo mi ctí!“dodal německý režisér Toni Kroos.

Zatímco po sociálních sítí létaly další a další děkovačky, Zidane v džínách a modrém saku sáhl po klice a zmizel z novinářské­ho sálu.

„Možná dělám chybu, ale jsem přesvědčen­ý, že hráči potřebují změnu. Potřebují nové vedení i nové metody, jinak nebudou dál vyhrávat,“prohlásil Zidane pevným hlasem.

Jestli svým odchodem uvolnil Realu cestu za dalšími vavříny, pak to od něj byla obdivuhodn­á sebereflex­e.

Teprve budoucnost odpoví.

Možná si Zidane jen potřebuje odpočinout, ovšem co bude s Realem, který nepochybov­al, že trenér minimálně dodrží smlouvu do roku 2020?

Na koho asi tak vsadí teď?

A podle čeho se bude rozhodovat? Než v lednu 2016 přišel Zidane, měnily se na madridské lavičce vesměs samé trenérské veličiny: Capello, Pellegrini, Mourinho, Ancelotti, Benítez.

Jenže nikdo z nich nebyl tak úspěšný jako holohlavý Francouz, který se podepsal dohromady pod devět trofejí. Kromě jiného pro klub získal první double po bezmála šedesáti letech. Přitom Real byl jeho první štací, nejprve se zaučoval u juniorskéh­o týmu. Nezvolí prezident Pérez stejnou cestu? Nabízí se třeba bývalý záložník Guti, jedna z legend, která v Realu trénuje mládež.

Rozhodně se Real namísto poklidné dovolené dostal do velmi svízelné situace. Pětačtyřic­etiletý Zidane sice neobhájil titul ve španělské lize, ale zlatým hattrickem v Lize mistrů potvrdil, že je výjimečný. Šířil kolem sebe vítěznou auru a hvězdy ho plně respektova­ly. Ani kanonýr Cristiano Ronaldo nereptal, když ho trenér z taktických důvodů posílal na levé křídlo. „Všechno pro tým,“opakoval Zidane.

Jak si ten tým povede bez svého vůdce?

Real je nejúspěšně­jší fotbalová značka historie, tudíž si nemůže dovolit žádný trenérský přešlap.

Dvě velmi zajímavá jména možná litují, že už přestoupil­a, protože by nabídka z Realu klidně mohla co nevidět přiletět. Thomas Tuchel se však upsal Paříži a Unai Emery v Arsenalu.

Jiní trenéři, kteří jsou pod smlouvou, by o zájmu Realu uvažovat mohli. Třeba Massimilia­no Allegri z Juventusu nebo Mauricio Pochettino z Tottenhamu.

„Je příliš brzy,“odmítl prezident Pérez komentovat budoucnost. Obvykle výborně informovan­ý deník AS nabídl pět favoritů. Pochettino a začátečník Guti, o kterých už byla řeč, na seznamu byli. Plus: – francouzsk­ý mazák Arsene Wenger, který po 22 letech skončil v Arsenalu

– Jürgen Klopp z Liverpoolu, který nestačil na Real ve finále Ligy mistrů – Joachim Löw, jenž už za dva týdny rozjede s německou reprezenta­cí pokus o obhajobu zlata na mistrovstv­í světa.

Na koho byste si vsadili vy?

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ??
Foto: Getty Images

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia