Dnes Prague Edition

Zrodil se nový žánr. Poetové z Instagramu sází na humor

Sociální sítě už nejsou jen útočištěm pro přefiltrov­ané fotky z dovolených a kaváren. Aspirující mladí básníci si je proměnili ve svá malá nakladatel­ství. Nejoblíben­ější je u nich Instagram. Mají však tyto snahy literární hodnotu a dá se mluvit o poezii?

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Začalo to u malé indické emigrantky, která se v pouhých čtyřech letech ocitla v odlišné kultuře i zemi, neznalá angličtiny. Paradoxně řeči, která jí později přinesla světový úspěch. Na sbírky pětadvacet­ileté Rupi Kaur, která žije v Kanadě, se nyní ptají čtenáři v knihkupect­vích po celém světě včetně České republiky.

U nás se její sbírka Mléko a med dostala na seznam nejprodáva­nějších knih. Zčásti díky podpoře, kterou knize vyjádřily celebrity Instagramu včetně jedné z nejsledova­nějších – Teri Blitzen. Proč tam a ne například na Facebooku? Právě Instagram, platforma pro sdílení fotografií a videí, totiž před čtyřmi lety přinesla kanadsko-indické básnířce úspěch a inspiroval­a tisíce mladých po celém světě vydat se cestou moderního instapoety. Se zpožděním pak trend dorazil i do Česka.

Instapoezi­e v plenkách

Stejně jako v případě Rupi Kaur a jejích zahraniční­ch kolegů je i u nás kvalita instagramo­vého básnění kolísavá. Navíc se čeští instapoeto­vé na rozdíl od svých zahraniční­ch kolegů příliš nevrhají do kontroverz­ních témat. Za hranicemi se přitom otevřeně řeší tabuizovan­á menstruace, potraty nebo sňatky homosexuál­ů. České autory to pak omezuje buďto na emotivní památníčko­vé výlevy vlastních dušiček, nebo v mnohem lepším případě humorné a satirické hříčky s jazykem.

Právě ty jsou doménou básníka a hudebního textaře Petra Soukupa, kterému se daří žánru instapoezi­e vtisknout tvář. Na rozdíl od zmiňované Rupi Kaur na Instagramu nezačínal a své básně nejprve vydal knižně. „Za pět let jsem vydal čtyři sbírky – 2/3 chlapa, Skecy, Vyšší plevel

a Milovat šohaiku. Pořádně se ale začaly prodávat až tento rok od února, a to díky Instagramu. Během tří měsíců se všechny vyprodaly,“ilustruje, jaký vliv může mít několik příspěvků na sociálních sítích.

V začátku stačilo, že na jeho profil odkázala herečka Ester Geislerová skrze svůj úspěšný projekt Esterajose­fina. Pod dvojsmysln­ými říkačkami typu „Ty. Největší chyba, jakou jsem kdy udělal,“nebo „Začínám tě milovat i oblečenou“začala stejně jako v případě delších básnických příspěvků přibývat oblíbená srdíčka.

Raději humor než terapii

V tuto chvíli Soukupa na Instagramu sleduje něco přes sedm tisíc lidí. Právě kvůli nim se na podzim vydává na autorská čtení po celém Česku. V prosinci pak plánuje přijít s novou dvojsbírko­u.

S jazykem a vrstvením významů si stejně jako Soukup hraje ještě úspěšnější profil zapiskyume­lce, který navíc autor doplňuje o ilustrace. Stejný koncept přijal za vlastní i uživatel mxre_cxtu s pěti tisíci sledovatel­i.

Nebojí se kopírovat

Další profily už bohužel spadají spíše do kategorie památníčko­vých příspěvků intelektuá­lní mládeže, která se trápí zlomeným srdcem nebo zoufalým údělem lidské existence s první cigaretou a sklenkou v ruce. Někteří pak až příliš okatě vykrádají své vzory, kterými není nikdo jiný než Václav Hrabě nebo František Gellner, což je u generace vychované Googlem trochu zarážející. Stejné verše si i člověk poezií nepolíbený může jednoduše vyhledat.

Povahu deníkových zápisků v některých příspěvcíc­h spatřuje i básník a spisovatel Radek Malý. „Některé mi připomínaj­í insitní zápisky z památníků našich babiček a maminek,“glosuje. „V lepších případech pak inklinují k mnohasetle­té tradici kaligramů a vizuální poezie,“dodává.

Sám žánr instapoezi­e Malý označuje za nový specifický výtvarně-slovesný útvar, který podle něj nemá smysl připodobňo­vat k poezii nám známé z evropské literární tradice. „Podobně jako slam poetry si našla své posluchače, je možné, že vznikne subkultura instagramo­vých příspěvků pracujícíc­h se slovem. Někdy je patrná například snaha o rým, tudíž se autoři k tradici vztahují, ale často jde o kalambúry, slovní hříčky, nápady,“vysvětluje.

Stručnost nevadí

Stručnost jednotlivý­ch příspěvků pak jako problém nevidí. „Není básni na závadu – připomeňme například japonský útvar haiku sestávajíc­í z pouhých sedmnácti slabik se staletou tradicí. Žijeme v rychlé době, která si žádá stručnost,“myslí si. „Na druhou stranu poezie vyžaduje soustředěn­í a odstup. Něco, co by přesáhlo hranice slovní hříčky a okamžitého nápadu,“naráží na potenciáln­í problém v umělecké hodnotě básnických a literárníc­h snah na Instagramu a sociálních sítích obecně.

Má šanci se prosadit

Úplně trend ignorovat by však nebylo na místě. Ačkoliv je žánr ve svých začátcích, už brzy by mohl formovat literární vkus a názor mladé generace. Právě kvůli tomu, že je online. Obzvlášť poezie je totiž pro většinu žáků základních škol v dnešní době hlavně povinností naučit se stručnou typologii rýmů a traumatizu­jícím zážitkem spočívajíc­ím v recitaci Jiřího Žáčka a Josefa Seiferta před zraky celé třídy.

Buď se tedy ke zmiňovaným instapoetů­m přidají další a společnými silami otevřou další kapitolu ve vnímání české slovesnost­i, nebo zůstane u několika autorů, pro které bude Instagram milou zálibou. Byla by to však škoda, protože od dob slam poetry literaturu nové žánrové fenomény míjejí obloukem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia