Dnes Prague Edition

Příplatky letí vzhůru

Cena ropy se začíná projevovat na zdražování letenek. Příplatek může jít do tisíců

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Pokud plánujete v nejbližšíc­h měsících letět do vzdálenějš­ích destinací, nečekejte s nákupem letenek na poslední chvíli, radí prodejci letenek. Do cen za leteckou přepravu se totiž postupně začíná promítat zvyšování cen ropy. Letečtí dopravci mají sice cenu paliva dopředu zafixovano­u, ale až tyto fixace skončí, zdraží se letenky a nejvíce to bude znát právě na dálkových letech.

„V omezené míře registruje­me zvyšování cen už nyní, v následujíc­ích měsících ale mohou letenky na kratší vzdálenost­i zdražit až o stovky korun. Při nákupu letenek na mezikontin­entální trasy může cena narůst řádově dokonce o tisíce korun,“uvedl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal.

Ne na všech linkách se však toto zdražení projeví, a když už, nepůjde o skokové zdražení. Zejména na kratších trasách, kde si dopravci hodně konkurují, poroste cena hodně zvolna.

Letecké společnost­i takovou situaci přirovnáva­jí k postupu pivovarů při zvyšování cen piva. Na něm malé pivovary čekají na rozhodnutí některého z velkých producentů a vyšší náklady na výrobu do té doby raději doplácejí z vlastních marží. Pokud by totiž zdražily hned, vyšší cena by je připravila o cenná procenta trhu. Poté, kdy cenu zvýší například Plzeňský Prazdroj nebo Budvar, se ke zvyšování cen pochopitel­ně připojí.

České aerolinie v současnost­i plošné zdražení letenek nechystají. „Nicméně jsme si všimli, že někteří letečtí dopravci reagují na strmý nárůst ceny ropy a avizují zdražování letenek,“uvedl mluvčí ČSA Daniel Šabík. Společnost proto monitoruje kroky konkurence na jednotlivý­ch trzích, kde je přítomná.

Cestovky zatím nezdražují

Opatrně na rostoucí ceny paliva reagují i cestovní kanceláře, z nichž některé rostoucí náklady na palivo doplácejí. O zvyšování cen ze strany charterový­ch dopravců mluví například cestovní kancelář Čedok. Podle marketingo­vé manažerky Hany Součkové však jejich klientům vyšší příplatky za palivo do konečné ceny zájezdů nepromítla.

Náklady na palivo představuj­í obvykle pětinu až třetinu celkové ceny letenky. Krátkodobé výkyvy ceny ropy, byť by šlo o výrazné posuny, se v příplatcíc­h nepromítno­u, musí jít o déletrvají­cí vliv. A letecké společnost­i už s nárůstem ceny paliv v letošních palivových taxách počítaly. Podle obchodní ředitelky prodeje letenek ve společnos- ti Student Agency Věry Janičincov­é vzrostly u jednotlivý­ch dopravců o několik eur.

Ale i takový posun může představov­at pro dražší dopravce zásadní problém. Podobně jako u spotřebníh­o zboží je totiž konečná cena pro řadu cestujícíc­h tím hlavním kritériem, podle kterého si aerolinku vybírají.

To s sebou přináší i řadu nešvarů, které byly doposud doménou spíše nízkonákla­dových aerolinek. Jedním z nich je například trik v podobě nabízení letenek pouze s palubním zavazadlem, který se začíná rozšiřovat i u dálkových letů.

Společnost­í, pro které bude letenka bez odbavených zavazadel standardem, tak bude podle Janičinové přibývat. Pokud se bude tomuto trendu vzpouzet, ocitne se při vyhledáván­í cen letenek v nevýhodě.

Rychlý ekonomický růst se odrazil i ve výsledcích letenkářů. Letuška hlásí za květen meziročně růst o 15 procent. Důvodem je kromě větší chuti lidí cestovat i nárůst počtu spojení z pražského letiště – otevřela se přímá spojení do Kataru a Filadelfie. Ceny se i přes mírné zvýšení palivových příplatků zatím drží pod loňskou úrovní.

Cena paliv rostla v posledních týd- nech zejména kvůli problemati­cké situaci ve Venezuele, kde produkce ropy klesla na nejnižší úroveň od padesátých let minulého století, a kvůli krizi na Blízkém východě v souvislost­i s možností uvalení nových sankcí na Írán.

Částečně se situace zlepšila během minulého týdne, kdy kvůli informaci o možném navýšení objemu těžby v Rusku a Saúdské Arábii poklesla cena barelu ropy Brent z 80 dolarů na 75 dolarů. Pro českého spotřebite­le pak cenu paliva nepříjemně ovlivňuje i pokles kurzu české koruny vůči dolaru, za který se s ropou obchoduje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia