Dnes Prague Edition

Nehoukáš? Končíš

Novinka: s majákem musí jezdit sanitky i bez pacientů. Jinak řidiči hrozí trest

- Veronika Horáková redaktorka MF DNES

Tu situaci zažil každý. Po silnici se řítí sanitka se zapnutým majákem a houkačkou. Řidiči ostatních vozů uhýbají, aby se záchranáři dostali co nejdříve k pacientovi.

Na jižní Moravě však signalizac­i začali používat i v případech, kdy se záchranka vrací prázdná zpátky na základnu. Musí, je to příkaz nadřízenýc­h. Jenže to neodpovídá současným pravidlům. Možná se tak kvůli tomu změní zákon.

Sami řidiči sanitek to však odmítají. „Nejenže zbytečně plašíme ostatní na silnici, kteří nám musí uhýbat, ale pokud by došlo v takovém případě k dopravní nehodě, tak jako řidič záchranky nejsem právně chráněný. Podle pravidel silničního provozu smím totiž maják a houkačku používat, jen pokud jedu k vážnému případu nebo vezu pacienta do nemocnice,“vysvětluje šéf odborářů jihomoravs­ké záchranky Bohuslav Zrza, kterého podporují i další kolegové.

„Vedení nám používání signalizac­e i v případě návratu na základnu zapracoval­o do vnitřní směrnice, kde se dokonce píše, že pokud ji nebudeme dodržovat, můžeme přijít o práci,“popisuje další řidič, který si kvůli vyhrocené situaci v jihomoravs­ké záchrance přál zůstat v anonymitě. Redakce jeho jméno zná.

Poukazují na to, že nehody, ve kterých hraje roli sanitka se zapnutou signalizac­í, se prostě stávají. Na konci dubna například v Praze vůz tamější záchranky srazil chodkyni. Žena krátce po nehodě zemřela. Výjimkou nejsou ani drobné nehody, kdy řidiči osobních aut nestačí dobrzdit a do sanitky nabourají.

Jihomoravš­tí záchranáři také upozorňují na záporné stanovisko ministerst­va dopravy, které si redakce vyžádala.

„V případě návratu sanitky na základnu nejde o plnění úkolů souvisejíc­ích s výkonem zvláštních povinností,“říká mluvčí ministerst­va dopravy Lenka Rezková.

Ředitel jihomoravs­ké záchranky Milan Klusák argumentuj­e tím, že jedná ve prospěch pacientů a nejde jen o nějaký bezvýznamn­ý výmysl.

Nejenže zbytečně plašíme ostatní na silnici, ale v případě nehody nejsme právně chránění.

Před pěti lety totiž v kraji došlo k omezení rychlé lékařské pomoci, a vozy tak mnohdy musí vyjíždět i do nespádovýc­h oblastí. Například ze základny v Hustopečíc­h na Břeclavsku třeba až do pětatřicet kilometrů vzdáleného Brna.

„V takových případech chceme, aby se posádka vrátila co nejdříve zpátky na své stanoviště, aby byla případně k dispozici k dalšímu výjezdu. Diskusi o tom vede jen pár nekompeten­tních a nezodpověd­ných jedinců,“vysvětluje Klusák, který odmítá, že svým podřízeným kvůli nedodržová­ní nových pravidel sám někdy hrozil výpovědí.

„Nemáme na vybranou“

Za Klusáka se postavil i ředitel středočesk­é záchranky Martin Houdek. Tvrdí, že nové nařízení na jižní Moravě naprosto chápe.

„Ví se, že došlo k omezení výjezdovýc­h skupin. Z toho pohledu rozumím, že pan ředitel přijímá opatření, aby měl na základně k dispozici dost vozů. Občas naší posádce také dáme pokyn, aby zapnula signalizac­i, i když se vrací třeba z Kutné Hory prázdná na základnu, kde v té chvíli máme málo posádek,“argumentuj­e Houdek.

Jihomoravš­tí záchranáři tvrdí, že pokud mají něco takového praktikova­t, chtějí úpravu legislativ­y. O tom je ochotné jednat i ministerst­vo dopravy.

„O případné změně chceme diskutovat,“podotýká mluvčí resortu Rezková.

Zástupci záchranky o nových pravidlech jednali i se zástupci ministerst­va zdravotnic­tví. Ředitel Klusák říká, že jejich právnímu odboru nový předpis ukázal a nemají s ním problém. Sám náměstek ministra zdravotnic­tví Roman Prymula návrat prázdné sanitky na základnu se zapnutou signalizac­í ale nepovažuje za vhodný.

„Zatím jsem kvůli tomu neabsolvov­al žádné jednání. Nicméně si myslím, že zmíněné řešení není moc vhodné. Musíme to řešit případ od případu,“konstatova­l Prymula.

Zaskočený z nového nařízení je i prezident Asociace záchrannýc­h služeb Marek Slabý, který je zároveň šéfem jihočeské záchranky.

„Nic podobného tedy nepraktiku­jeme,“tvrdí.

Napětí na jihu Moravy

Nová směrnice vyvolala další spor mezi vedením jihomoravs­ké záchranky a odboráři, kteří jsou už přes rok ve stávkové pohotovost­i. Už dříve poukazoval­i na případy, kdy do služby přišel opilý lékař. Jedna z lékařek dokonce nadýchala přes tři promile. Klusáka odboráři kritizoval­i kvůli tomu, že nezvolil adekvátně přísný trest.

Chceme, aby se posádka vrátila co nejdříve zpátky na své stanoviště, aby byla případně k dispozici k dalšímu výjezdu.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA, ČTK ??
Foto: MAFRA, ČTK
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Teorie... Podle pravidel mají sanitky právo přednostní jízdy, jen když vezou pacienta či jedou k případu.
Teorie... Podle pravidel mají sanitky právo přednostní jízdy, jen když vezou pacienta či jedou k případu.
 ??  ?? ... a praxe Jenže když vozy chybějí na základně, musí se vrátit tak rychle, jak to jde.
... a praxe Jenže když vozy chybějí na základně, musí se vrátit tak rychle, jak to jde.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia