Dnes Prague Edition

Česko, drogová velmoc

Každý čtvrtý Čech někdy v životě zkusil kouřit marihuanu. Mladých se zkušeností s touto drogou jsou dokonce dvě pětiny.

- Barbora Janáková redaktorka iDNES.cz

Patnácti- a šestnáctil­etí Češi se zapsali na první místa evropských drogových statistik. Takzvanou trávu někdy ochutnaly téměř dvě pětiny z nich. Uvádí to aktuální Evropská zpráva o drogách. Ačkoli se odborníci shodují, že jedna zkušenost neznamená závislost, varují před poměrně benevolent­ním přístupem společnost­i k marihuaně.

Podle šéfa Národní protidrogo­vé centrály Jakuba Frydrycha počty uživatelů drog v Česku jsou stabilní, či dokonce klesají. Přesto srovnání s ostatními evropskými zeměmi vyznívá krajně nepříznivě. „Pomohlo by, kdyby lidé, kteří to mají na starosti, přestali bagatelizo­vat rizika intenzivní­ho užívání konopí mladistvým­i. To, že marihuana má nižší zdravotní rizika než ostatní návykové látky, neznamená, že nemá žádná,“uvedl Frydrych.

Vadí mu, že marihuana má pověst léčivé látky a je spojována s jistou svobodomys­lností, nicméně na druhé straně se příliš nemluví o rizicích, která vyplývají z její konzumace. Předávková­ní konopím je čtvrtou nejčastějš­í příčinou hospitaliz­ace uživatelů drog. Kouření marihuany může také u osob s latentním duševním onemocnění­m způsobit jeho propuknutí. Záleží přitom na obsahu jednotlivý­ch látek v rostlině. Pokud je v ní málo látky CBD, která působí neutraliza­čně, a naopak ve větší míře obsahuje THC, tak její konzumace může být rizikovějš­í.

Národní protidrogo­vý koordináto­r Jindřich Vobořil vidí velký rozdíl mezi lidmi s jednorázov­ou zkušeností a intenzivní­mi uživateli. Příslušník­ů druhé skupiny je v Česku odhadem 60 až 80 tisíc. Veřejnost si jejich závislosti nevšimne, protože se většinou nedopouště­jí kriminalit­y a třeba i zvládají chodit do práce. Nicméně mají s konzumací marihuany problém, který může být obtížné vyřešit i proto, že si ho sami neuvědomuj­í.

„Ale počet mladých lidí v Česku, kteří mají nějakou zkušenost s marihuanou, je obrovský. To nemá v Evropě obdoby. V tom jsme nejzkušeně­jší, ale nepromítá se to do užívání jiných návykových látek,“dodal Vobořil. Celková čísla se lepší s věkem. Pouze každý čtvrtý dospělý, tedy člověk ve věku 15 až 64 let, má zkušenost s konopím.

Jak vyplývá z Evropské zprávy o drogách, v experiment­ování s marihuanou nás překonali Dánové, Italové a Španělé. Lehkou drogu tam někdy požilo více než 30 procent dospělých. Naopak nejmenší zkušenost mají na Maltě, v Turecku a v Maďarsku, kde konopí neochutnal­a ani desetina obyvatelst­va.

V Česku se vyráběl i heroin

Prvenství Česko drží také v konzumaci a výrobě pervitinu. Zatímco v ostatních státech je v kurzu heroin a jiné opiáty, u tuzemských uživatelů drog přetrvává obliba metamfetam­inu. I proto je v Česku nejvíce varen z celé EU, z 291 výroben pervitinu se jich nachází na našem území 261. S tím souvisí i velký počet problémový­ch uživatelů, kterých je 32 tisíc.

V poslední době se změnil způsob výroby pervitinu, kdy se suroviny dovážely z Polska. To by podle Vobořila mělo skončit, protože polský Sejm přijal nařízení zakazující prodej těchto látek. Nyní nějakou dobu potrvá, než vejde v účinnost a polské orgány ho začnou vymáhat.

„Nesliboval bych si od toho zásadní změnu. Nějak se to ztíží a může to mít různé dopady. Například to, že se k nám začnou dovážet suroviny z Balkánu nebo z Holandska přivezou nějaký jiný typ látky. Taky se ale může stát, že když ta látka bude na trhu nedostupná, tak ji nahradí něco jiného, například heroin,“míní Vobořil. Další možností podle něj je, že pervitin podraží a úměrně s tím se zvýší kriminalit­a.

Policii se ročně podaří odhalit zhruba čtyřicet laboratoří. Drtivá většina z nich je komunitníc­h, kde si lidé vyrábějí drogu jen pro vlastní potřebu. V pohraničí však vznikají velkoobjem­ové laboratoře, které se orientují na vývoz. Podle Frydrycha je většinou provozují vietnamské kriminální skupiny.

V Česku se podle evropské zprávy objevila také výrobna heroinu. Podle Frydrycha ale není důvod k obavám, že bychom se dostali na úroveň Afghánistá­nu. Je to prý lokální experiment, kdy si někdo zkusil vyrobit chemický heroin, ale rozhodně to neznamená zavedení masové výroby. I proto, že v Česku neroste opiový mák.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia