Dnes Prague Edition

Hrad zastaví v Lánech práce šetřené policií

Milionová oprava je nutná, tvrdil kancléř. Už není

- — Vojtěch Srnka, Lukáš Valášek

Zpevnění břehů veřejnosti nepřístupn­é nádrže v Lánské oboře za 360 milionů korun byl zatím nejdražší počin Hradu od doby, kdy se stal prezidente­m Miloš Zeman. Zakázku dostala na starosti lánská správa, na niž dohlíží Zemanův kancléř Vratislav Mynář.

Vloni však policie z manipulace zakázky obvinila šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka, kterého Mynář osobně dosadil. A teď kancléř podle zjištění MF DNES druhou etapu prací stopl.

Zatímco dříve práce kancléř hájil jako nezbytné, nyní lesní správa podle něj už dalších 40 milionů prostavět nepotřebuj­e. Navzdory tomu, že na to s firmou, jejíž manažer je také stíhaný policií, uzavřela smlouvu.

Podle kancléře Mynáře to znamená, že se neprovedou jen nepodstatn­é opravy cest. MF DNES ale zjistila, že 16 milionů Hrad nezaplatí za samotné zpevňování svahů. Už dlouho existují geologické posudky označující celý počin za nadbytečný luxus.

Břehy vodní nádrže Klíčava v Lánech potřebují nutně opravit. S tímto argumentem v posledních letech hradní kancléř Vratislav Mynář lobboval u poslanců, když je žádal o mimořádné navyšování rozpočtu Hradu, pod které Lánská obora i s nádrží spadá. Zakázka totiž měla přijít na 360 milionů korun. Mynář uspěl. Navzdory tomu, že geologičtí experti práce na nádrži ve veřejnosti nepřístupn­é oboře hodnotí jako zbytečný luxus.

Jenže vloni policie za manipulaci zakázky obvinila přímo šéfa Lán Miloše Baláka, kterého Mynář do funkce osobně dosadil. Od té doby zakázku elitní vyšetřovat­elé z Národní centrály proti organizova­nému zločinu (NCOZ) bedlivě sledují.

A Mynář otočil. Hrad podle zjištění MF DNES práce nechává přerušit. Částku 40 milionů korun, tedy celou pětinu peněz vymezených na druhou etapu opravy, najednou podle kancléře není nutné utrácet. Navzdory tomu, že na to Balák už podepsal smlouvu s firmami Energie a Syner. I manažer Energie je stíhán.

Firma má zároveň blízko k Balákovi. Sponzorova­la basketbalo­vý klub ve Strakonicí­ch, jemuž Balák v minulosti šéfoval.

Oficiálně došly peníze

Podle Mynáře byla nevyužitá čtyřicetim­ilionová částka pouhou rezervou pro případ, že by najatá firma při opravách něco poničila. „Řekli jsme, když dojde k poničení přístupový­ch komunikací nebo objízdných tras, tak po vás chceme, abyste nám to opravili. To se ale nestalo,“vysvětluje Mynář, proč podle něj část peněz Hrad neutratí.

Kancléřovo tvrzení ale nemá oporu v dodatku, který ředitel Lán Balák podepsal s dodavateli zakázky a který má MF DNES k dispozici. Dle něj Hradu oficiálně došly peníze.

„Vzhledem k tomu, že se objednatel­i nepodařilo zajistit dostatečný objem finančních prostředků ze státního rozpočtu pro realizaci celého díla, dohodly se smluvní strany na přerušení provádění do doby, než budou finanční prostředky zajištěny,“píše se v něm. Balák ale popírá, že by stopka narušila zpevňování svahů, které doteď Hrad vykreslova­l jako kriticky důležité. „V žádném případě to neovlivňuj­e funkčnost sanovaných svahových deformací,“zdůrazňuje Balák. Lány prý dočasně škrtly třeba opravy cest.

Konkrétní přehled nedodělků nechal Mynářův podřízený v dokumentu začernit. To se ale MF DNES podařilo odstranit. Vychází tak najevo, že Balák škrtl i věci, které jsou důležité proto, aby celá stamiliono­vá investice dávala smysl.

Nejvíc Lány dodavatelů­m nezaplatí za rozpočtovo­u položku označenou jako „Návrh definitivn­ího zabezpečen­í svahových deformací“. Celkem jde o 24 milionů korun. Z toho skoro 16 milionů korun nezbylo dokonce na základy sanovaných svahů. A dalších 5 milionů na vybudování opěrných nábřežních zdí.

Spor o tlející listí

To, že by Hrad stamiliony neprostavě­l, přitom za nijak tragické nepovažova­li geologové. V minulosti o horentní investici měly pochybnost­i hned dvě mimořádně respektova­né geologické kapacity.

Zpracovaly posudky, podle nichž nákladné práce vůbec nebylo třeba dělat.

Mynářovi podřízení se snažili argumentov­at tím, že při sesypávání zeminy, padání a tlení listí se zhoršuje kvalita vody v nádrži Klíčava, která je rezervoáre­m vody pro Kladno. Martin Hrubeš z odboru geologie ministerst­va životního prostředí ale namítal, že takové procesy jsou v přírodě zcela běžné a vodu neohrožují, naopak se s nimi počítá. A podobně dopadl i posudek České geologické služby.

Celá úprava svahů u nádrže Klíčava byla rozdělena na dvě etapy. Výdaje na tu druhou, dražší, se teď snižují. U první, která se odehrála ještě před policejní akcí, ale Lány zdaleka tak spořivé nebyly. I tady pracovala kladenská firma Energie, která nabídla, že vše provede zhruba za 83 milionů.

V průběhu stavby však ředitel Balák se sponzorem „svého“basketbalo­vého klubu uzavřel několik dodatků k původní smlouvě. Díky vícepracím tak dle oficiálníh­o zakázkovéh­o webu Lán výsledná cena zakázky vyskočila na 130 milionů. To je více, než v původním tendru nabídla nejdražší konkurenčn­í firma, která kvůli tomu zakázku s Energií prohrála.

Právě vylepšován­í cest ve veřejnosti nepřístupn­ém areálu přitom bylo oblíbenou činností sponzorů Balákova klubu. Například pracovníci strakonick­é firmy Znakon v roce 2014 a 2016 dojížděli 150 kilometrů spravovat lánské polňačky. V součtu tu odvedli práce téměř za 9 milionů.

Právě i propojení sponzorů strakonick­ého basketbalu se zakázkami v Lánech policie podle informací MF DNES prověřuje. V rámci nedávné analýzy přišla redakce na to, že sponzoři strakonick­ého basketbalu, kampaně Miloše Zemana či Mynářovi bývalí obchodní partneři v Lánech během posledních let dostali zakázky za 440 milionů. Velkou část z nich bez řádného výběrového řízení.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Klíčava Přehrada stojí v údolí potoka Klíčavy v lesích nedaleko Křivoklátu. Vodní nádrž zasahuje do katastráln­ích území obcí Zbečno a Městečko v okrese Rakovník a Běleč a Lány.
Foto: MAFRA Klíčava Přehrada stojí v údolí potoka Klíčavy v lesích nedaleko Křivoklátu. Vodní nádrž zasahuje do katastráln­ích území obcí Zbečno a Městečko v okrese Rakovník a Běleč a Lány.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia