Dnes Prague Edition

Vražda dívky otřásla Německem

Německo hledá vrahy 14leté dívky. Podezřelý Turek je ve vazbě, Iráčan utekl domů.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

„Oběť tolerance“Německá policie vyšetřuje otřesný případ znásilněné a zavražděné dívky. Tělo čtrnáctile­té Susanny se našlo předevčíre­m. Jeden podezřelý byl zatčen, druhý – mladý arabský imigrant (vlevo)

WIESBADEN Je to případ, který připomíná vraždu 19leté studentky ve Freiburgu koncem roku 2016: brutální napadení, znásilnění, tělo pohozené v lese a stopa vedoucí k žadateli o azyl.

Nyní plní hlavní stránky německých zpráv vražda 14leté Susanny F. v západoněme­ckém Wiesbadenu. Teď s tím rozdílem, že dívka oba podezřelé útočníky nejspíš znala.

Jednoho z nich, 35letého Turka, který do Německa přišel na jaře 2017, policie včera zadržela. Po druhém podezřelém jménem Alí Bašár, dvacetilet­ém žadateli o azyl, který přišel v migrační vlně v roce 2015 z Iráku, policisté zatím pátrají – a nejspíš ještě dlouho budou.

Už minulý týden totiž Bašár s celou svou rodinou narychlo opustil ubytovnu pro žadatele o azyl ve Wiesbadenu, kde všichni žili. S otcem, matkou a pěti sourozenci odletěl z Düsseldorf­u do Istanbulu a odtud do severoirác­kého města Irbíl.

To vše zřejmě pod falešnou identitou, o níž policisté nevěděli. Nicméně vzhledem k tomu, že v době jeho odjezdu na něj ještě nebyl vydán zatykač, vycestoval by nejspíš bez problémů i pod svým pravým jménem. Zatím není zřejmé, zda se v tomto případě jedná o selhání úřadů a policie.

Noví kamarádi

Susanna si v úterý 22. května vyšla s přáteli do centra města, domů se ale nevrátila. Následoval­y dva týdny pátrání. Ve středu se našlo tělo, včera pak kriminalis­té na základě analýzy DNA potvrdili její totožnost. S oběma pachateli se dívka osobně znala.

Lidé z jejího okolí mluví o tom, že už od letošního února chodila za školu, začala se stýkat s jinými lidmi a stále častěji se s nimi zdržovala v centru Wiesbadenu. Poslední stopa vede do místní ubytovny pro žadatele o azyl, kam přišla společně s mužem, který zde byl ubytován.

Oba muži podezřelí ze Susanniny vraždy v této ubytovně bydleli a znali se právě odsud. O Iráčanovi už německá policie navíc vedla několik záznamů. Byl podezřelý z účasti na několika rvačkách – a kromě toho i ze znásilnění jedenáctil­eté dívky v ubytovně pro žadatele o azyl.

V záznamech policie

Alí Bašár v dubnu loňského roku slovně a fyzicky napadl ženu, následně došlo ke rvačce s jejím doprovodem. Policii se nepodařilo dokázat, že za čin nese zodpovědno­st, a řízení zastavila.

Letos v únoru ve třech zbili muže ve Wiesbadenu, zaútočili na něj nožem a okradli jej. Napadený nechtěl vypovídat a i tady bylo řízení zastaveno. O měsíc později pak napadl policistku v centru Wiesbadenu, následně byl vzat nakrátko do vazby.

Další vyšetřován­í policie také vede ohledně nedovolené­ho držení zbraní.

Bašár přišel do Německa v době vrcholící migrační krize. Z Iráku se přes Turecko, Řecko a dál po balkánské trase dostal v říjnu 2015 až do Německa. Tady požádal o azyl, úřady ale jeho žádost zamítly jako nedůvodnou.

Bašár se proti rozhodnutí odvolal. Odvolací proces stále běží a po tu dobu měl nárok zůstat i nadále v Německu.

Susannino tělo našli policisté v těžko přístupném terénu na okraji Wiesbadenu. Policie vraždu vyšetřuje jako „sexuální a násilný zločin“, příčinou smrti bylo „použití násilí na krku“.

 ?? Foto: ČTK, Policie Wiesbaden ??
Foto: ČTK, Policie Wiesbaden
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia