Dnes Prague Edition

Případ Kramný: znalci jdou k soudu

Obžalovali experty obhajoby v kauze vraždy manželky a dcery Petra Kramného

-

OSTRAVA Soudní znalci Radek Matlach a Igor Fargaš zamíří před soud jako obžalovaní. Státní zástupkyně je obžalovala za výpovědi v kauze Petra Kramného, kde vystupoval­i jako znalci obhajoby.

Informaci, se kterou přišla Česká televize, potvrdila iDNES.cz náměstkyně ostravskéh­o okresního zastupitel­ství Monika Oborilová. „Muži jsou viněni z křivé výpovědi a nepravdivé­ho znaleckého posudku,“uvedla.

Oběma znalcům hrozí trest od šesti měsíců do tří let vězení. Jejich případem se bude zabývat Okresní soud v Ostravě. Líčení by mohlo začít za pár měsíců.

„Zabíjelo jídlo, ne proud“

Radek Matlach u soudu s Petrem Kramným uvedl, že závěry ostravskýc­h soudních lékařů, o něž se opírala obžaloba, jsou neobjektiv­ní a plné chyb, které jsou vyvolány snahou definitivn­ě určit jako závěr zásah elektřinou. Podle něj byla pravděpodo­bnější variantou otrava z jídla. „Zásah elektřinou sice nelze vyloučit, ale v žádném případě jednoznačn­ě určit jako příčinu smrti. Nálezy nasvědčují infekci mnohem více. Nabízí se zejména možnost vstupu infekce v oblasti střev, například při otravě z potravy,“uvedl tehdy Matlach. K podobným závěrům dospěl i druhý z obžalovaný­ch znalců.

Soudkyně na základě rozporu v závěrech posudků znalců obhajoby a ostravskýc­h soudních znalců nechala vypracovat revizní posudek. V něm soudní lékaři z Fakultní nemocnice v Českých Budějovicí­ch došli k závěru, že manželku a dceru Petra Kramného na dovolené v Egyptě nezabila otrava z jídla, ale jednoznačn­ě zásah proudem.

Igor Fargaš iDNES.cz řekl, že se k případu nechce vyjadřovat, Radek Matlach byl informací o obžalobě překvapen. — Petr Wojnar

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia