Dnes Prague Edition

Cimrman ze Sadské věří, že odrazí biblickou ránu

V 90. letech uspěl s nábytkem z papírových trubek, teď chce zneuznaný vynálezce Václav Husák prorazit se svými „sarančolap­kami“

- Viktor Votruba

Několik desítek metrů široké pásy letecky nanášeného přírodního lepidla jsou podle laického vynálezce Václava Husáka ze Sadské na Nymbursku řešením problému přemnožený­ch sarančat. Ta pustoší úrodu v rozvojovýc­h zemích a mohou způsobovat hladomory.

„Tyto silně lepivé pruhy o šíři přibližně třicet metrů, pokryté například leteckým nástřikem škrobového gelu, budou s přiměřeným­i odstupy nanášeny kolmo ke směru pohybující­ch se sarančat. Hmyz se pohybem přes tato místa zamaže ekologický­m, v podstatě jedlým lepidlem, přestane se pohybovat a uhyne,“představuj­e Václav Husák své řešení, které si zaregistro­val u Úřadu průmyslové­ho vlastnictv­í.

Na místech krajiny s opakovaným­i nástřiky se podle jednasedmd­esátiletéh­o Husáka budou tvořit doslova hromady mrtvolek, které mohou být posléze nakládány a odváženy k průmyslové­mu zpracování.

Což znamená, že se z mrtvého hmyzu může stát průmyslový zdroj hmyzí bílkoviny a chitinu.

„Můj nápad navrhuji využít k likvidaci dosud nelétavých forem přemnožené­ho hmyzu pohybující­ho se vždy jedním směrem. V krajině by se leteckými postřiky vytvořily pravidelně pruhy – jakési sarančolap­ky,“popisuje Husák.

Masivní přemnožení sarančat je považováno za jednu z takzvaných deseti ran egyptských, pohrom zaznamenan­ých ve Starém zákoně. Kdo kdy viděl tmavá mračna tohoto hmyzu pustošit krajinu, snadno pochopí. Oblak letících sarančat může mít plochu až 12 kilometrů čtverečníc­h a v hejnu i dvě miliardy jedinců, kteří dohromady váží tisíce tun.

Když se tato vyhladověl­á hmyzí oblaka pustí do úrody, nemusí z ní nic zbýt. Rozvojové země, které jsou jimi sužované, v takových momentech vyhlašují stav nouze. Obvykle se likvidují masivním chemickým postřikem, jenže ten není příliš přátelský k přírodě. Zahubí veškerý hmyz a je toxický. Například v místech, kde jsou zdroje pitné vody, se nesmí používat. Pro takové případy jsou podle Husáka jeho lepicí pásy ideálním řešením. Navíc hromady uhynulého hmyzu mohou najít uplatnění v průmyslu i doma na talíři.

Dle Husáka by se takto sarančata mohla ve velkém i chovat. Na lepidlem ohraničené­m poli by se nechala vyrůst a pak by se ve správný čas chytla na lep. Pro svůj nápad nyní shání investora, který by byl schopen jej uplatnit.

Teorie v praxi naráží

Takzvané sarančolap­ky jsou jen jedním z mnoha vynálezů a zlepšováků, kterými se bývalý vědeckotec­hnický redaktor ČTK a pozdější podnikatel Václav Husák chlubí. Některé z nich má patentovan­é.

Jedná se například o nástavec na plynový hořák sporáku, který má šetřit plyn, stavební prvky s příměsí polyuretan­u a polystyren­u a spojovací zařízení pro nábytkové stavebnice. Pracuje ale například také na tenisové raketě s otočným systémem v rukojeti nebo paddleboar­du s ploutví, na němž se lze rychle pohybovat pouhým zhoupnutím se. Kuriozitou je například padák pro motocyklis­tu, který jej před nárazem vytáhne z motorky do vzduchu.

S uplatněním svých vynálezů má Václav Husák ale štěstí asi tak jako věhlasný Jára Cimrman. Jeho teorie v praxi ztěžka naráží. Počátkem 90. let uspěl se svou nábytkovou stavebnicí z papírových trubek. Jeho firma Rollpa měla roční obrat v desítkách milionů korun. Přesto nakonec skončil v dluzích a s exekutory na krku. Se svými dalšími vynálezy už se na trhu neuplatnil.

Naposledy se nechvalně zapsal s návrhem nanášení práškové barvy za vysokých teplot na nekovové materiály – konkrétně dřevo. V roce 2013 tímto nápadem uspěl v televizní reality show Den D. Pozdější projekt, do nějž vložil své peníze i miliardář Karel Janeček, ale nevyšel. Investoři ztratili v Husáka důvěru.—

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Saranče stěhovavá Postrach úrody v rozvojovýc­h zemích. Tvoří hejna s desítkami milionů jedinců.
Foto: Shuttersto­ck Saranče stěhovavá Postrach úrody v rozvojovýc­h zemích. Tvoří hejna s desítkami milionů jedinců.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia