Dnes Prague Edition

Konec montoven

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Vláda bude mít do konce června na stole novelu zákona o investiční­ch pobídkách, která změní pravidla hry. Podporovat už se nebudou montovny hledající levnou pracovní sílu, ale podniky, které zaměstnají vzdělané a kvalifikov­ané lidi a které jim jsou ochotny vyplácet alespoň průměrné mzdy v kraji.

Po letech, kdy si Česko pustilo do země každého investora bez ohledu na jeho výrobní program a ještě mu vrátilo až 65 procent (do roku 2007) jeho investice, končí. K zásadní změně se politici odhodlávaj­í poslední dva roky a přiměla je k tomu až situace na trhu práce. „Velcí investoři přijdou, ale asi jich nebude tolik, protože ekonomika v tuto chvíli není schopná absorbovat velké množství větších investic,“říká Silvana Jirotková, která od letošního roku řídí státní Agenturu pro podporu podnikání a investic CzechInves­t.

Čistě výrobně orientovan­í investoři se rozhlížejí spíš v destinacíc­h na východ od nás – v Bulharsku či na Ukrajině. Levní pracovníci jsou pro ně cennější než pobídkový balíček: slevy na dani z příjmů, příspěvek na vytvoření pracovního místa nebo příspěvek na nákup nemovitost­í či strojů. Česko tímto způsobem rozdalo investorům za uplynulých dvacet let 225 miliard korun. Výsledek? „Příliš vysoký podíl procyklick­ých oborů a oborů koncentrov­aných zejména do automobilo­vého průmyslu. V dobrých časech našich obchodních partnerů rostou rychleji než celá ekonomika, a o to více propadají v časech špatných,“uvedla v rozhovoru pro MF DNES ekonomka Eva Zamrazilov­á, předsedkyn­ě Národní rozpočtové rady a bývalá bankovní radní ČNB.

Česko by si mohlo začít investory lépe vybírat. „Cílem bude lákat investice s vyšší přidanou hodnotou a nikoliv primárně na pobídky. Jsme v srdci Evropy, máme průmyslovo­u historii, je tu nastavená základna pro výzkum a vývoj, možnost spolupráce s univerzita­mi, výzkumně vývojová centra,“vyjmenováv­á Jirotková. A lákat chce CzechInves­t také na šikovné lidi. „Jsme národ kutilů. Zahraniční investoři zjišťují, že Češi jsou schopni opravit a vymyslet si věci nadstandar­dně dobře,“dodává ředitelka.

To neznamená, že stát s finanční podporou investorů končí. Nově zákon bude vyžadovat, aby výměnou za pobídku firma zaměstnáva­la alespoň 10 procent lidí s vysokoškol­ským vzdělání nebo minimálně dvě procenta specialist­ů ve výzkumu a vývoji. A nejméně 80 procent zaměstnanc­ů bude muset mít přinejmenš­ím průměrnou mzdu v kraji. Pobídka na pracovní místo bude pro výrobní firmy jen v okresech s nezaměstna­ností nad 7,5 procenta. U technologi­ckých center a center strategick­ých služeb dotace na místo zůstane – a bude celorepubl­iková. Zvýhodnění center má za cíl přesunout lidi z výroby k sofistikov­anější práci. To bude mít z dlouhodobé­ho hlediska vliv na poptávku po vzdělanějš­í pracovní síle a odrazit by se to mohlo pozitivně ve vzdělávací­m systému. Nově bude možné na dotovaných místech také zaměstnáva­t cizince s trvalým pobytem.

Několik projektů s vyšší přidanou hodnotou už má CzechInves­t rozjednaný­ch. „Aktuálně jednáme s asi dvaceti projekty, očekáváme, že v příštích měsících od nich přijde žádost,“říká ředitelka. CzechInves­t podle ní odklání svou aktivitu k malým a středním českým firmám. Podpoří to i novela – sníží se práh, kdy firma na pobídku dosáhne, místo minimální investice 100 milionů bude stačit polovina a povinnost vytvořit minimálně dvacítku nových pracovních míst u výrobních podniků také padá. Novela by mohla začít platit v roce 2019.

Dvě velké zahraniční investice se do Česka také chystají. Továrna na letecké motory GE Aviation za 10 miliard korun by mohla vzniknout i bez pobídky, pokud se ji investor rozhodne postavit ve svém stávajícím areálu v pražských Letňanech. Na druhé straně automobilk­a BMW, která chce na Sokolovsku stavět testovací centrum autonomníc­h vozidel za šest miliard, vládu žádá o zhruba půlmiliard­ovou pobídku.

Cílem bude lákat investice s vyšší přidanou hodnotou a nikoliv primárně na pobídky. Silvana Jirotková ředitelka CzechInves­t

 ??  ?? Pramen: CzechInves­t
Pramen: CzechInves­t
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia