Dnes Prague Edition

Nový motor EU: Italové a Maďaři chtějí změnit Brusel

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Italský ministr vnitra Matteo Salvini chce s maďarským premiérem Orbánem reformovat Unii.

Tvrdší postup vůči nelegální imigraci a velkorysej­ší sociální projekty pro zchudlé vrstvy Italů.

Nový italský premiér Giuseppe Conte představil své vize, které se téměř výhradně týkají domácí politiky. Jak si ale představuj­e zahraniční politiku?

To za něj zodpověděl Matteo Salvini, šéf strany Liga, který ve vládě zastává post místopředs­edy a šéfuje resortu vnitra.

Odmítají imigraci

Vyslovil se pro těsnou spolupráci s maďarským premiérem Viktorem Orbánem i s dalšími zeměmi středoevro­pského regionu, sdruženými ve Visegrádsk­é skupině.

„Měl jsem s panem Orbánem krásný rozhovor, budeme společně pracovat, abychom změnili pravidla v Evropské unii,“prohlásil Salvini, jehož strana vládne v koalici s protestním Hnutím pěti hvězd.

Až dosud platilo, že Salvini se s Orbánem shodoval, pokud jde o vehementní odmítání migrace.

Maďarský premiér prosadil ploty na jižní hranici, které proudy migrantů dokonale odradily.

Italský ministr zase slíbil, že ze země odsune 500 tisíc běženců, kteří tam pobývají nelegálně. „Už nebudeme jedním velkým imigračním táborem,“řekl Salvini.

Ohledně řešení migrační krize dosud padaly rozdílné návrhy.

Středoevro­pské země ostře odmítají zavedení imigračníc­h kvót, které by členským zemím Unie ukládaly povinnost přijímat stanovený počet běženců.

Itálie, k jejímž břehům jen za prvních letošních pět měsíců dorazilo přes 13 tisíc běženců, to vidí jinak. Má pocit, že se s problémem potýká sama. Představuj­e si výraznější pomoc zbytku Evropy.

Dlouho se zdálo, že tak výrazně odlišný pohled zabrání eurospekti­ckým vládám v Římě a Budapešti ve sblížení. Proto Salviniho vyjádření překvapilo.

Ukázalo se prostě, že názorové rozdíly obou razantních politiků nejsou nepřekonat­elné.

Kompromisn­í reforma azylového systému nevyhovova­la ani jedné z obou stran, proto Orbán i Salvini uvítali, když ji ministři vnitra osmadvacít­ky tento týden odmítli.

Orbán to považuje za své vítězství. A Salvini zrovna tak. „Byl jsem proti reformě, stejně jako další země, společně jsme pohřbili unijní plány,“prohlásil Salvini a interpreto­val to jako důkaz, že je možné ovlivňovat evropskou politiku.

Itálii a Maďarsko přitom nespojuje jen odpor vůči Bruselu a masové migraci. Obě země se přimlouvaj­í za zrušení protiruský­ch sankcí a s nepřehlédn­utelnou skepsí sledují plány na užší evropskou integraci, které zazněly z úst francouzsk­ého prezidenta Macrona.

Kritizují Sorose

Oba státníci také nemohou přijít na jméno Georgi Sorosovi, americkému miliardáři maďarského původu. Obviňují ho, že masovou imigraci do Evropy podporuje.

A napětí se ještě zvýšilo, když Soros nedávno obvinil Salviniho, že jeho působení v politice umožňují „ruské peníze“, aniž pro toto tvrzení předložil důkaz.

V Itálii tak panuje vůči Sorosovi nevraživos­t. A roste pochopení pro maďarský návrh zákona, kterému se přezdívá „Stop Soros“. Návrh míří proti nevládním organizací­m, které Soros platí. Chce trestat jakoukoli pomoc nelegální imigraci.

Testem, který ukáže podporu italské a maďarské politice, bude už na konci června vrcholný summit EU v Bruselu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia