Dnes Prague Edition

Srdečné pozdravy z chudého impéria

-

Ani ne za týden začne nejsledova­nější sportovní akce roku, mistrovstv­í světa ve fotbale. Poprvé v historii se koná v Rusku. A Rusové, byť se jejich fotbalová reprezenta­ce možná nachází ve větším svrabu než naše, se opravdu snaží ukázat, že takovou megaakci hravě zvládnou. Až v televizi uvidíme naleštěné moderní stadiony, o nichž si v Česku můžeme nechat zdát, bude tenhle dojem dokonalý.

Ale protože autor Čajovny si před pár dny vyrazil na pravý ruský čaj právě do Ruska, chce vám povědět o trochu jiné zemi, než jakou znal předtím z pohlednic.

Je to země neustálých kontrol, policejníh­o dohledu, chudých lidí jezdících ve starých rozhrkanýc­h tramvajích a metrech, žijících povětšinou na obřích sídlištích nebo na odlehlých samotách.

Když přijedete do Ruska, tak už se nedivíte, proč nechala parta kolem prezidento­va poradce Martina Nejedlého před nádvořím Pražského hradu nainstalov­at bezpečnost­ní rámy. V Rusku je mají všude. Procházíte jimi i při vstupu do metra. Rámy stále pískají, všudypříto­mné hlídky však ani při největší snaze nestíhají kontrolova­t, co všechno u sebe máte, takže když se budete tvářit dostatečně sebevědomě, klidně rámem ve sportovní tašce pronesete i kalašnikov­a. Důležitý je přece hlavně ten dojem, že jste pod dohledem.

Kabina s paní v uniformě nechybí u eskalátorů v metru ani na křižovatká­ch. U vstupu do Zimního paláce vás překvapí odhadem náctiletá holka v neprůstřel­né vestě. V Ermitáži paní dohlíží, jestli uprostřed místnosti neupíjíte vodu z PET lahve, kterou jste si koupili, protože ani v druhém největším městě Ruska, pětimilion­ovém Petrohradu, neteče z kohoutků pitná voda.

Toho, co si v Rusku musíte koupit, je vůbec dost, a ceny nejsou výrazně nižší než u nás, takže vás až zarazí, jak to místní zvládají poplatit.

Tedy zvládají to těžko, pokud nepatří k pár horním milionům, které potkáte v Karlových Varech nebo v Praze. Průměrný plat 40 tisíc rublů představuj­e v přepočtu zhruba 14 tisíc korun. Pro srovnání, u nás už průměrná mzda překročila 30 tisíc korun. Jasně, jde o průměr, který nemají dvě třetiny obyvatel, ale to v Rusku platí ještě víc, střední třída je tam totiž užší než u nás. A když tam průměrný důchodce bere něco přes pět tisíc korun měsíčně a průměrný lékař si vydělá tolik, co u nás pokladní v Lidlu, nedivíte se, že lidé, které v obří zemi potkáváte, jsou povětšinou smutní, hledí do země a zdráhají se projevit emoce jinde než mezi svými blízkými.

Zatímco my jsme si zvykli, že i na nejodlehle­jším sídlišti najdeme celkem slušný obchod, v ruských velkoměste­ch se vám klidně stane, že vejdete do supermarke­tu, který kvůli nestíhajíc­ím chlaďákům s masem smrdí už deset metrů před vchodem a nabídka připomíná naše obchody před 30 lety. To je realita poblíž stanice metra Frunzenska­ya, dvě zastávky od centra Petrohradu. Místní tam přesto normálně nakupují. Co jim však zbývá, za ty peníze.

Takže když pak vidíte květináče ve tvaru fotbalovýc­h míčů a čerstvě vysazené muškáty podél silnice vedoucí z letiště na fotbalový stadion, nemůžete se zbavit dojmu, že je to jedna naleštěná bída.

Na druhou stranu, obyčejní Rusové se umí radovat z maličkostí, dokážou být pohostinní a vstřícní a Čechy mají rádi. Je jim líto, že na ně pořád mnozí nahlížejí jako na okupanty. Věří svému Vladimiru Putinovi, že je vyvede z krizí, kterých za svůj život zažili už tolik, že to berou jako realitu. V té zemi paradoxů si uvědomíte, jak jste zatížen předsudky. Ale taky čeho všeho si v Česku nevážíte.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia