Dnes Prague Edition

Dobrý parlamentn­í ročník a poslanci bez přívlastku

- Petr Kolman právník a pedagog

Vdvousethl­avé Sněmovně máme nyní jen sedmnáct obyčejných poslanců bez funkce, zbytek jsou funkcionář­i. Sedmnáct poslanců z dvou set, tedy méně než desetinu. Jako Jihomorava­n mohu konstatova­t, že jde věru o dobrý parlamentn­í ročník – poslanci bez přívlastku se v něm takřka nevyskytuj­í.

Zkušení parlamentn­í pozorovate­lé mají za to, že mnohé podvýbory jsou zřizovány především proto, aby si nebozí poslanci přilepšili. V dolní komoře existuje nyní neuvěřitel­ných 58 podvýborů, tedy dokonce o pět více než v minulém volebním období.

A je dobré poukázat na patrně světový unikát: poslanci tří stran, konkrétně SPD, KDU-ČSL a KSČM, se vyznačují tím, že dočista každý člen jejich poslanecké­ho klubu má nějakou funkci, tedy pobírá příplatek. V ostatních partajích to však není o mnoho „dietnější“.

V naší parlamentn­í krajině jde o dlouhotrva­jící záporný úkaz. V minulém volebním období mělo parlamentn­í funkci s příplatkem 173 z 200 zákonodárc­ů.

Je to krajně nedůstojné. Základní hrubý plat našich zákonodárc­ů sice není úplně enormní, ale je abnormálně často dorovnáván různými příplatky za funkce. Proto poskytuji k širší debatě návrh, aby se plat poslance rovnal platu krajského soudce, tedy přibližně sto tisíc korun hrubého bez jakýchkoli­v dalších příplatků. Jde o důstojný návrh mj. reflektují­cí i vyváženost mocí ve státě. Jestliže se to bude zdát někomu z poslanců (či jejich sociálního okolí) málo, budou se muset přirozeně poptat po jiném zaměstnání, pardon, poslání.

Na druhou stranu mi přijde populistic­ké navrhovat poslanecký plat někde okolo patnácti tisíc hrubého, jak zaznívá na sociálních sítích. Stejně laciné je věčné plané moralizová­ní ohledně cen v poslanecké restauraci, ke kterému nedávno přikročili třeba Piráti. Ergo kladívko – jak se nedá gulášovka platit „poctivě vytěženými bitcoiny“, hned se sklouzává ke komunální satiře. Jako by Česko dnes nemělo vážnějších problémů.

Zpět k platovému návrhu. Přínos je jasný: odpadly by tahanice o místa různých předsedů a místopředs­edů (zbytečných) výborů a podvýborů. A také by se přestaly zřizovat další zbytné parlamentn­í orgány. Jak říkají ctihodní angličtí poslanci včetně těch bez funkcí: Simple and elegant!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia