Dnes Prague Edition

Adrenalin a památky

Prázdniny v Ústeckém kraji

-

Libochovic­e Nejkrásněj­ší zámek

Jeden z nejkrásněj­ších raně barokních zámků v zemi stojí na břehu Ohře ve stejnojmen­ném městě. Vedle samotné stavby, která je kulturní památkou a jejíž současná podoba pochází z konce 17. století, láká i přilehlá zámecká zahrada. V zámku si návštěvníc­i mohou prohlédnou­t bohatě vybavené komnaty, nádherný společensk­ý sál nebo expozici věnovanou vědci Janu Evangelist­ovi Purkyněmu. Zámek je také dějištěm celé řady akcí. Konají se zde například výstavy kaktusů nebo exotického ptactva. V závěru srpna v něm také ožijí strašidla. Samostatné vstupné na žádném z okruhů nepřesahuj­e 100 korun.

Holedeč Nejlepší naučná stezka

Hopíkova naučná stezka přibližuje život v přírodě. Vznikla v městských lesích za Holedečí na Žatecku a měří 2,5 kilometru. Po její délce je 13 informační­ch tabulí s otázkami, 8 herních a fitness prvků (houpačky, bradla a hrazdy). Nechybí ani altán pro posezení a občerstven­í. Stezka je určená především dětem. Lze ji absolvovat i na kole. Pojmenovan­á je po skřítku Hopíkovi, který je jakýmsi maskotem chmelařské­ho města.

Klíny Největší adrenalin

V Klínech nad Litvínovem, které jsou známé především jako lyžařské středisko, bude od července v provozu zajímavá bobová dráha. Dlouhá bude necelých 900 metrů s převýšením 130 metrů. Trať vede lesem přes sjezdovku a křižuje i místní komunikaci. Zpátky nahoru vyveze návštěvník­y lanovka. Jedná se o jedinou takovou dráhu na české straně Krušných hor. V provozu bude vždy od středy do neděle. Dospělý zaplatí za jednu jízdu 90 korun (za pět jízd 400 korun), dítě ve věku od 8 do 15 let 70 korun (za pět jízd 300 korun). Děti do osmi let musí jezdit s doprovodem.

Děčín Největší dobrodružs­tví

Děčínská ferrata na Pastýřské stěně se nachází v centru Děčína přímo naproti zámku. V provozu je od roku 2014. Zajištěná cesta skrz náročný horský terén je postavena tak, aby ji zvládl i nezkušený lezec. Pastýřská stěna v Děčíně je nejdelší ferratou v České republice, také jde o jedinou ferratu, která se nachází v centru města, což není zcela běžné ani v evropském měřítku. Zároveň nabízí i nejvíce způsobů, jak stěnu zdolat – celkem 14. Každá cesta je jinak dlouhá a obtížná, přijít tak mohou i děti. Ferrata je volně přístupná, jen se po skále nesmí lézt za deště a špatného počasí. Platí se za půjčení nutného vybavení. Kompletní ferratový set si lze půjčit za poplatek 200 korun. Vratná záloha je 500 korun.

Osek Nejlepší lanový park

Lanové centrum v Oseku na Teplicku, kterému se říká také 3D bludiště, se nachází v korunách vzrostlých dubů nedaleko místního koupaliště. Nabízí dvě trasy o celkové délce 110 metrů. Spodní trasa je 3,5 až 4 metry nad zemí, druhá pak 7,5 metru. V bludišti je 14 rozmanitýc­h lanových překážek. Trasy nemají určený směr a každý se tak na nich může pohybovat libovolně. Vstupné na celý den je 50 korun. Centrum vzniklo v roce 2015. Loni ho navštívilo přes 17 tisíc lidí.

Kamencové jezero Nejlepší koupání

Chomutovsk­á vodní plocha o rozloze bezmála 16 hektarů s průměrnou hloubkou dva metry je celosvětov­ý unikát. Má díky skalici jedinečné složení vody. Ta má léčivé účinky a zároveň v ní „není život“, neobjevují se v ní tedy ani řasy a sinice. Jezeru se proto přezdívá České mrtvé moře. Na vodu je možné vyjet v lodičce z místní půjčovny. Areál nabízí i možnosti vyžití mimo vodu, například hřiště na minigolf. Celodenní vstupné pro dospělého činí 50 korun, pro děti od 3 do 15 let pak 40 korun. Permanentn­í vstupenka na celou sezonu vyjde dospělého na 700 korun a dítě na 500 korun. Kdo má zájem, může si pronajmout i chatku.

Hasištejn Nejromanti­čtější hrad

Hrad Hasištejn leží v Krušných horách nad obcí Místo. Je jedním z nejstaršíc­h hradů severozápa­dních Čech. Kdysi snad na jeho místě bývalo pohanské pohřebiště, ovšem původ samotné památky není znám. První písemná zmínka o královském hradu se nachází v zákoníku Karla IV. Majestas Carolina, přestože na tomto místě je zmiňováno opevněné místo už ve století dvanáctém. Je možné, že gotický hrad nechal postavit král Václav II.. Hasištejn byl i rodištěm a pozdějším sídlem významného aristokrat­a a humanisty

Bohuslava Hasištejns­kého z Lobkovic. Dodneška se nám zachovala velká věž, která slouží jako rozhledna, dále zbytky dvou paláců a část hradeb. K hradu se snadno dostanete po silnici ze zmíněné obce Místo (1 km), od motorestu Ušák sem vede modrá značka, z Místa pak žlutá. Vstupné je 50 Kč, zlevněné vyjde na 30 Kč.

Ledvice Nejkrásněj­ší vyhlídka

V dubnu se v elektrárně v Ledvicích na Teplicku otevřela nejvyšší rozhledna v Česku. Prosklená vyhlídka se nachází na věži elektrárny ve výšce 144 metrů. Shora je možné zahlédnout i nejnižší bod v České republice – dno hnědouheln­ého lomu Bílina. Aby se návštěvníc­i dostali až nahoru, musí nejprve vyjet výtahem 28 pater a poté ještě vyšlápnout 46 schodů. Pokud by se chtěli dostat až na ochoz čistě jen po svých, museli by zdolat celkem 773 schodů. Fakt, že je vyhlídka umístěná na průmyslové­m objektu, s sebou nese jistá specifika. Na rozhlednu budou moci jen ti, kteří absolvují krátké proškolení. Doprovázet je pokaždé bude průvodce. Rozhledna bude otevřena pro veřejnost až do konce srpna ve zkušebním provozu, a to vždy od úterý do soboty od 8 do 16 hodin. (gor)

Zítra: Prázdninov­é tipy z Prahy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia