Dnes Prague Edition

Na vlak v Karlíně i Libni

Praha 8 bude debatovat o nových zastávkách, v Praze jich má vzniknout více než dvacet dalších

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Více lidí ve vlacích v dopravní špičce na cestě do práce znamená méně aut a čistší vzduch v pražských ulicích. Putování napříč metropolí pasažérům mají usnadnit nové vlakové zastávky, ve hře jsou také ty v Karlíně a Libni. Jejich umístění a podobu chce radnice Prahy 8 příští týden projednat na veřejných debatách.

V lokalitě U Kříže se na vlakové lince S41 předpoklád­á umístění nové stanice v Libni. „Pro nás jsou důležité přestupní vazby na další druhy MHD. Vytipována máme ještě dvě až tři další místa,“uvedl k tomu místostaro­sta Prahy 8 Petr Vilgus (Zelení). Diskutuje se také o stanici v Karlíně, podle představit­elů osmé městské části by však neměla

KARLÍN

stát v oblasti Florence. „Těžiště Karlína se přesunulo na východ. Dovedl bych si proto novou zastávku představit u administra­tivního centra nedaleko stanice metra Křižíkova,“uvedl k tomu Petr Vilgus.

Vlaky na trati na Masarykovo nádraží, směřující sem od Českého Brodu a Kolína, by v tomto případě stavěly u Pernerovy ulice. „Tato stavba usnadní dopravní dostupnost středu historické­ho Karlína. Zastávka bude dopravně napojena na stávající komunikačn­í síť i systém MHD a přispěje k atraktivně­jšímu využití železniční dopravy,“shrnuje výhody projektová dokumentac­e diskutovan­é zastávky.

Karlínská stanice na kolínské trati již existovala, cestující ji využívali od května 1899. Stála však blíže k centru Prahy u současného libeňského zhlaví Masarykova nádraží. Českoslove­nské dráhy (ČSD) zastávku jako neefektivn­í zrušily v roce

11. června 18.00 Komunitním centru Kotlaska

v libeňském se bude veřejně projednáva­t studie železniční zastávky v bude od v ve Vítkově ulici další diskuse o stavbě stanice v Debatovat se bude o umístění stanic a roli předměstsk­é železnice.

13. června VI PER

od

Libni. 18.00 Galerii

Karlíně.

1957. Radnice Prahy 8 chce o obou dopravních novinkách vlakové dopravy diskutovat.

Zda a kdy budou moci první pasažéři vystoupit z vlaku na nových zastávkách v Karlíně a Libni, není zatím jisté. Nápad na jejich zřízení však není nový. „Územní rezerva pro umístění zastávek v plánech existuje již 20 let,“uvedl Vilgus.

„Esko“, systém vlaků příměstské dopravy fungující 26 let, denně přepraví okolo 120 tisíc pasažérů. Pro rostoucí zájem se počítá se vznikem nových vlakových stanic v Praze.

„V Metropolit­ním plánu Prahy jich navrhujeme více než dvacet,“uvedl mluvčí Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy Marek Vácha.

Do roku 2021 se předpoklád­á vznik nových zastávek Eden a Zahradní Město na trati do Benešova. Při modernizac­i dělníci trať přesunou do přímější trasy přes plochu bývalého seřazovací­ho nádraží ve Vršovicích. Souběhem s malešickou tratí zde vznikne nový čtyřkolejn­ý úsek. Snazší přestup mezi vlakem a metrem má nabídnout další projektova­ná zastávka Rajská Zahrada u Černého Mostu. S dalšími novými stanicemi se počítá třeba v Radotíně, Jahodnici anebo Třeboradic­ích.

 ??  ?? Z vlaku na metro Jedna z nových stanic vznikla na Kačerově, s dalšími se počítá za tři roky na Zahradním Městě. Foto: Petr Topič, MAFRA
Z vlaku na metro Jedna z nových stanic vznikla na Kačerově, s dalšími se počítá za tři roky na Zahradním Městě. Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia