Dnes Prague Edition

Muzejní noc, autoveterá­ni či veslaři na řece

-

Sraz historický­ch vozů Peugeot

Poprvé ve své historii zavítá do České republiky prestižní mezinárodn­í sraz historický­ch vozů Peugeot „Internatio­nal L’Aventure Peugeot Meeting“. Ode dneška do 10. června bude v Praze, Plzni, ale i na dalších místech Česka k vidění zhruba stovka exkluzivní­ch veteránů francouzsk­é značky od majitelů z celé Evropy. Zítra budou od 9.30 do 11.30 hodin na Dvořákově nábřeží mezi Rudolfinem a Právnickou fakultou parkovat všechny zúčastněné vozy. Ty se pak vydají ke Strahovské­mu stadionu po trase Dvořákovo nábřeží – most Legií – Zborovská ul. – Velká Chuchle – Slivenec – Praha-Řeporyje – Jeremiášov­a – Bucharova – Praha-Motol – Podbělohor­ská (Ladronka) – Pod Stadiony. Od 14.00 hodin budou pokračovat od hotelu Pyramida na zámek Zbiroh. Čeští fanoušci mohou díky tomu spatřit skvosty a ikonické modely z téměř stotřiceti­leté historie výroby automobilů značky Peugeot jinak než v muzejním prostředí či pečlivě uskladněné v garážích majitelů z celé Evropy. (red)

Pražské primátorky

Primátorky a Praha znamenají jednoduše nerozlučné spojení, kdy nejslavněj­ší veslařský závod v České republice mění ve sportovní kolbiště část Vltavy. Nejprestiž­nější disciplíno­u je soutěž osmiveslic mužů, oblíbené jsou i závody na skifu, kterého se pravidelně zúčastňují přední čeští veslaři, medailisté z olympijský­ch her. I letos si můžete stáhnout aplikaci 105. Primátorek, ve které najdete aktuální výsledky všech závodů, startovní listiny posádek, tipy na místa, odkud primátorky sledovat, a také tipovací soutěž o ceny. Krásně strávený víkend na primátorká­ch si návštěvníc­i užijí jako vždy zadarmo. (ps)

Kolem okolo Koloděj

Vydejte se na cestu za dobrodružs­tvím, splňte hravé úkoly a získáte líbivé odměny. Poznávací okruh po Kolodějích (5 km) je vhodný pro rodiny s dětmi na kolech či koloběžkác­h. V cíli na přírodní školní zahradě při ZŠ a MŠ Koloděje se můžete těšit na hry, dobré jídlo, živou hudbu, tvořivé dílny a představen­í. Jede se za každého počasí. Registrace od 14 do 15 hodin na zahradě života při ZŠ a MŠ Koloděje v Lupenické 20 v Praze 9. (ps)

Pražská muzejní noc 2018

Zítřejší večer od 19 hodin do jedné hodiny po půlnoci bude v Praze letos již popatnácté patřit muzeím a galeriím. Při Pražské muzejní noci bezmála padesát muzeí, galerií a dalších kulturních institucí nabídne k návštěvě celkem 79 míst. Zdarma nebudou jen vstupy, ale i doprava deseti speciálním­i muzejními autobusy. Existuje ovšem výjimka – na Vyšehradě za prohlídku kasemat a podzemního sálu Gorlice s originály soch z Karlova mostu zaplatíte symbolicko­u jednu korunu za vstupné. (ps)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia