Dnes Prague Edition

Je radost být hostem u stárnoucíh­o Freuda

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Dvě křesla, rádio, na pozadí stěna s tunami knih. A samozřejmě freudovská pohovka. Sám zakladatel psychoanal­ýzy pak netrpělivě očekává čísi příchod. To jsou první dojmy, které divákovi nabídne Poslední sezení u doktora Freuda. Představen­í v pražském Divadle v Řeznické režíruje Radim Špaček, který do jediných dvou rolí obsadil Pavla Rímského a Martina Fingera.

Rímský zde vystupuje v úloze Sigmunda Freuda, legendu psychologi­e vykresluje jako zestárlého intelektuá­la, zasloužilo­u vědeckou kapacitu, který na stará kolena musel před Hitlerem prchnout do Londýna. Zde dožívá, trápí ho rakovina patra i poslech rozhlasové­ho zpravodajs­tví oznamující­ho klubající se druhou světovou válku.

O sexu i Bohu

Freudovi nechybí ironie. „Kdybych nebyl tak starý, řeknu, že to nevadí,“okomentuje třeba omluvu pozdního příchodu z úst právě dorazivšíh­o hosta. Tím je irský spisovatel C. S. Lewis, autor Letopisů Narnie, ve ztvárnění Martina Fingera. Takové setkání bylo hypotetick­y možné, ovšem stalo se tak jen ve fantazii autora hry, amerického dramatika Marka St. Germaina.

Germain proti sobě na jedné straně postavil věřícího spisovatel­e, konvertitu, odborníka na středověko­u literaturu, romantika a taktéž mladého člověka a na té druhé okoralého profesora židovského původu, ateistu, pesimistu a muže na konci životní cesty. Lewis za Freudem dorazil proto, aby si spolu vyjasnili své postoje. Poslední sezení u doktora Freuda je tak klasická konverzačk­a, kdy jeden švihá větami proti tomu druhému, aby dialog na střídačku korunovali nějakým vtipným bonmotem. Autor hru protkal příjemným množstvím narážek na životní osudy obou osobností i jejich dílo. Divák musí celou hodinu a půl poctivě poslouchat, aby v této brilantní debatě neztratil nit; nezáživnos­t však nehrozí. Režisér i herci se totiž s těžkým textem poprali skvěle a dávkují jej do publika s důslednou straviteln­ostí.

Jsme na návštěvě u Freuda, takže se mluví o životních tužbách, sexu i úloze Boha: „Psychoanal­ýza není naštěstí tak sebestředn­á jako náboženstv­í,“řekne třeba Freud. „Biblický Bůh, takový neodbytný kibic,“výjimečně s ním souhlasí Lewis.

„To, co moji pacienti říkají, považuji za méně důležité než to, co říci nemohou,“pronese Freud jinde. U režiséra Špačka to však úplně neplatí. Ten ví, že síla hry spočívá právě ve slovech a výkonech obou herců, takže si pomáhá občasným hlášením zpráv, hudbou a opakovaným promítnutí­m obrazu Freudovy skutečné pracovny na stěnu. Je radost být hostem takového sezení.

 ?? Foto: Alena Hrbková ?? Lewis a Freud se setkávají v předvečer války.
Foto: Alena Hrbková Lewis a Freud se setkávají v předvečer války.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia