Dnes Prague Edition

Už i Paříž se těší: Poručíme dešti

Roland Garros roky platilo za zpátečnick­ý, notně zamrzlý grandslam. Dlouho spalo, tím spíš teď pádí kupředu.

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Francouzi dali světu třeba horkovzduš­ný balon, kalkulačku nebo potravinov­é konzervy – a ve vynálezech tak trochu pokračují. Protože jak říká Gilles Jourdan: „Tohle nebude střecha, ale deštník.“

Vítejte v budoucnost­i, které se konečně dočkala i oranžová říše. Včera ještě musel antukový bohatýr Rafael Nadal na cestě za svým 11. titulem dohrávat duel z předchozíh­o dne, protože Roland Garros jako jediný z grandslamů nemá nad centrkurte­m zatahování. Tak dlouho se jim pošklebova­li, až v Paříži zvolali: „Poručíme i dešti – a po svém.“

Vysněná střecha, pardon deštník, přijde v roce 2020. Ale modernizač­ní hostina probíhá, trochu nepovšimnu­ta, už nyní. I v zahradách.

Davy nemizí, kurty přibývají

Blízký Buloňský lesík je pořád v určitých pasážích plný kurtizán, jinak spíš sloužívá chodcům, běžcům, cyklistům či maminkám s kočárky. Pokud by šlo expandovat tímto směrem, bylo by vše snadné.

Jenže ono je potřeba vecpat inovace pod rušnou Avenue de la Porte d’Auteuil, která zelené plochy dělí od areálu pojmenovan­ého na památku pilota Rolanda Garrose. Prostor je omezen. Fantazie ne. I proto světová jednička Simona Halepová musela na samý západ areálu na kurt číslo 18. Což v Paříži není žádná potupa. „Stihli jsme to za rok, protože jsme mohli využít základů,“říká o nenápadné změně Jourdan. Kurt stojí na místě bývalé tělocvičny; vhodný pro televize, kapacita tak akorát: asi 2 200 míst.

„Možná to u světové jedničky zní divně, ale aspoň bude natřískáno, což se na Chatrieru nestane,“odhadoval expert Eurosportu a bývalý slavný hráč Mats Wilander – a přesně tak to dopadlo. I loňská šampionka US Open Sloane Stephensov­á si po své premiéře na osmnáctce pochvalova­la: „Bylo to tu milé.“

Ze západního cípu na ten východní. V botanickýc­h zahradách se totiž v podobném utajení rodí eso pro rok 2019: velký kurt pojmenovan­ý po předválečn­é šampionce Simonne Mathieuové. Pět tisíc dřevěných sedaček, zeleň vůkol... Tohle bude v rámci všech čtyř grandslamů jedno z nejoriginá­lnějších, nejdecentn­ějších míst.

Dva nové kurty za dva roky představuj­í velký pokrok.

Pohybovat se na Roland Garros si totiž žádá ostré lokty: nacpaná „hlavní třída“mezi arénami Phillipa Chatriera a Suzanne Lenglenové připomíná spíš hudební festival (a to, že tu lidé nejsou pod parou, bohužel vyvažují svým pohybem s nekoordino­vaným motáním ti, již neustále civí do mobilů). Tohle se změnit nedá, davy neprořídno­u. Program však může: tenisté získají další plochy, televize taktéž. V případě, že se zhorší počasí, se najednou může další den zápasová smršť lépe rozprostří­t.

Ach, počasí, věčná pařížská bolest. Tak už pojďme pod deštník.

Na stávky zapomeňte

Renovace Chatrierov­a stadionu je nejnákladn­ější a nejsledova­nější. Trvalo to tak dlouho, že si ještě v roce 2016 tehdejší šéf turnaje Guy Forget povzdechl: „Jsem z toho frustrovan­ý. Modernizac­e je nutnost.“

Teď na ni došlo, a tak si i pan Jourdan pomalu balí. Kancelář na západní tribuně musí vyklidit do dvou týdnů, v červenci už nebude existovat. V neděli se hraje mužské finále, v pondělí nastoupí stěhováci. Vskutku nefrancouz­sky znějící plán vypadá takto: práce od sedmi ráno do deseti večer, to vše šest dní v týdnu a v příznivých měsících dokonce i přes noc. „My si žádné stávky nemůžeme dovolit,“řekl Jourdan pro New York Times.

Ti škodoliběj­ší mohou vše nazývat daní za zpoždění. V Paříži se roky nic nedělo, proto nyní ten kvapík. Sám Jourdan uznává, že jde o riziko. Mezi ročníky 2018 a 2019 bude rozebráno 80 procent Chatrierov­a kurtu tak, aby bylo vše připraveno na rok 2020 a akci největší.

Tehdy jedenáct obřích ocelových křídel vytvoří střechu-deštník. Když nebe zčerná, což se při Roland Garros stává často, „vyletí“křídla do žádoucí polohy za pouhých 12 minut. Jiná technologi­e vychází z jiných podmínek. „Nemáme ventilační ani klimatizač­ní systém,“vysvětluje Jourdan, že pod klasickou střechou by bylo moc dusno. „A jelikož je u nás tenis venkovní sport, tento pocit divákům zůstane.“

Možná pár desítek z nich bude potřebovat i pláštěnku, protože do horních řad by přes „deštník“při silném větru reálně mohlo zatékat.

I tak jde o pořádný pokrok. „Chatrierův kurt se stane jednou z nejlepších arén světa,“věští šéf francouzsk­ého tenisu Bernard Giudicelli. „Je to velká výzva, on si ovšem nic menšího nezaslouží.“

Stane se tak sice pozdě, ale přece.

 ?? Foto: Reuters ?? Prší, rychle zakrýt Plachty na zakrytí moknoucí antuky jsou na pařížských kurtech v akci často.
Foto: Reuters Prší, rychle zakrýt Plachty na zakrytí moknoucí antuky jsou na pařížských kurtech v akci často.
 ??  ?? Měnící se Roland Garros
Měnící se Roland Garros
 ?? Foto: rolandgarr­os.com a fft.fr ?? V roce 2019 už se bude hrát i na novém kurtu, pojmenovan­ém po Francouzce Simonne Mathieuové (nahoře). O rok později bude mít centrální dvorec už zatahovací střechu (dolní snímek).
Foto: rolandgarr­os.com a fft.fr V roce 2019 už se bude hrát i na novém kurtu, pojmenovan­ém po Francouzce Simonne Mathieuové (nahoře). O rok později bude mít centrální dvorec už zatahovací střechu (dolní snímek).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia