Dnes Prague Edition

Jako kdyby fotbalisty trénoval Mourinho

- Sportovní reportér MF DNES

Pohled Matěj Tomíček

Zkoušeli oslovit Geralda Höniga – bývalého trenéra Laury Dahlmeiero­vé. Ten dal přednost německému svazu. Zkoušeli do Česka přitáhnout i Stephana Bouthiauxe, který 11 let trénoval fenomenáln­ího Martina Fourcada. Ani s ním to nevyšlo. Až norský expert Egil Gjelland ukojil hlad biatlonové­ho svazu po hvězdném kouči. Podobná trenérská persona ze zahraničí v Česku napříč sporty dlouho nebyla. Skokané na lyžích to v minulosti zkoušeli s Richardem Schallerte­m, pod nímž se dařilo jen Romanu Koudelkovi. Běžci na lyžích momentálně sázejí na Fina Ilku Jarvu a nebýt Martina Jakše, nedostali by se v minulé sezoně na body. Fotbalová Sparta ještě nedávno tápala pod Andreou Stramaccio­nim. Ve Slavii to zase v minulosti zkoušel Nizozemec Alex Pastoor, který v klubu vydržel jen čtvrt roku. Z deseti zápasů šestkrát prohrál. Pojítko mezi nimi kromě neúspěchu? Třeba to, že oni jednoduše mezi trenérskou špičku nepat- ří. Stramaccio­niho největším úspěchem byl titul s juniorkou Interu. Nejzářivěj­ším momentem Pastoorova životopisu je postup s Excelsiore­m do první nizozemské ligy. Schallert ke skokanům přišel od rakouských mládežníků, Jarva to ve Finsku dotáhl maximálně do béčka. Gjelland je úplně v jiné dimenzi. Opravdové eso mezi biatlonový­mi trenéry. Během osmi let spolupraco­val s tím nejlepším, co se v Norsku urodilo. Jako trenér získal 12 medailí z mistrovstv­í světa, čtyři z olympijský­ch her. Jako kdyby k fotbalové reprezenta­ci přišel José Mourinho nebo Pep Guardiola. Anebo oba. Angažování Kateřiny Emmons coby střelecké konzultant­ky je toho důkazem. Čechům se ve střelbě nedaří, potřebují zrychlit a hlavně zpřesnit. A kdo jiný by je to měl učit než olympijská šampionka? Navíc nejde o žádné novum. Martin Fourcade využívá pomoc Francka Badioua, stříbrného olympijské­ho medailisty z Barcelony. Trojnásobn­ý olympijský šampion Niccolo Campriani pomáhá italské reprezenta­ce a manžel Emmons Matt se stará o Američany. Díky oběma novým posilám nyní působí zázemí českého týmu ultrasilně.

Kolik času bude trávit s týmem?

S Ondrou Rybářem jsou na nějakém scénáři domluvení. Teď bude tři týdny v Jablonci a potom se uvidí. Musíme respektova­t, že má doma čtyři malé děti. Střelba navíc není o každodenní péči, je to spíš o nějakých konzultací­ch o polohách, o spouštění. V tomhle nám i díky know-how svého manžela může hodně pomoct. To samé s psychikou střelba i biatlon jsou hodně o psychice a ona jako bezvadná holka pomůže udržet uvnitř týmu tu nejlepší atmosféru.

Další důležitou změnou v týmu je přesun Ondřeje Rybáře z pozice šéftrenéra na post sportovníh­o ředitele. Co bude mít nyní na starosti?

Máme šest až osm reprezenta­cí a někdo je musí korigovat. Svaz pomalu bobtná, už nejsme tak malí, proto je taková funkce potřeba. Zároveň bude mít i určitou manažersko­u činnost, která je mu hodně blízká. Já jsem si vůbec nepřipoušt­ěl, že bychom ho ztratili. Pro biatlon toho udělal strašně moc a pořád je schopný toho do budoucna spoustu přinést. Rozumím tomu, že má doma dvě děti a nemůže trávit celý život na cestách. Ale jsem rád, že zůstal u biatlonu aspoň takhle.

Na Světové poháry ale občas jezdit bude, ne?

To určitě bude, ale už tam na nich budeme více spolu. Nebude stát u dalekohled­u a nebude do toho Egilovi mluvit. Spíš bude působit jako takový mentální a ideový vůdce pro ty mladší. V některých názorech dokáže být velmi tvrdý, ale pro biatlon velmi prospěšný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia