Dnes Prague Edition

My jsme ďáblové. Spálíme vás!

Proč by mohla Belgie vyhrát mistrovstv­í světa?

- Fotbalový reportér MF DNES

Jan Palička

Byla to snadná práce. Tak snadná, že nešlo minout. Romelu Lukaku v oranžových kopačkách doběhl k vyraženému míči a ze dvou kroků ho doklepl. Pohoda, klídek, gól! Reprezenta­ční gól číslo 34, čímž belgický fotbalový tank znovu vylepšil svůj vlastní rekord.

Měli bychom asi připomenou­t, že je mu pořád jen pětadvacet, což není žádný velký věk, takže rekord by se měl výrazně posouvat.

„Rom (Lukaku) je posedlý tím, aby se stal tím nejlepším. Takovou vlastnost vykazují obvykle Jihoafriča­né, kteří se dostanou do Evropy a chtějí se předvést natolik, aby se mohli vrátit domů a být pyšní. Rom může dosáhnout, na cokoli chce,“tvrdí reprezenta­ční trenér Roberto Martínez.

Lukaku se ani nezačerven­á: „Pro střílení gólů jsem se narodil.“

Teď se blíží čas, ve kterém by se slušelo, aby svá slova potvrdil.

Kdy jindy, když ne teď? Kde jinde, když ne na mistrovstv­í světa?

Už za šest dní se v Rusku začíná a Belgie přiveze mužstvo, které klidně může zadupat úplně všechny. Byť mu sázkařské kanceláře připsaly kurz 11 ku jedné, čili až šestý nejnižší. Favorizova­nější jsou Brazílie, Německo, Francie, Španělsko a Argentina.

Ovšem nejvíc hvězd, kvůli kterým blázní davy fanoušků po celém světě, přiveze Belgie.

Eden Hazard a Courtois (Chelsea).

Vermaelen (Barcelona). Vertonghen, Dembélé a Alderweire­ld (Tottenham).

Kompany a De Bruyne (Manchester City).

Mertens (Neapol).

Lukaku (Manchester United). Rudí ďáblové prohráli naposledy v září 2016 a středeční příprava proti Egyptu (3:0) jen naznačila, na jakou úroveň můžou vystoupat. Může být spalující. „Souhlasím, že v mužstvu máme výjimečný talent, ale jen talent nestačí, abyste mohli velký turnaj vyhrát. Ze všeho nejvíc potřebujet­e najít správný směr a překonat mentální bariéru, abyste se naučili vítězit za každých okolností. Teprve pak se můžete stát mistry světa,“moudře připomněl kouč Martínez.

Dokáže tedy Belgie překonat mentální bariéru? To je hlavně otázka pro Španěla Martíneze, který hvězdný soubor kočíruje od léta 2016. Ego vedle ega, persona vedle persony. Kromě brankářů, kterým neochvějně kraluje čahoun Courtois, mají všechny řady přetlak. A to zatím chybějí elitní stopeři Vermaelen s Kompanym, kteří doléčují zranění.

Jisté je, že nejméně pět vychvalova­ných borců bude muset mezi náhradníky. I proto, aby Martínez předešel týmovému napětí a rozbrojům, v nominaci radši vynechal drsného záložníka Nainggolan­a, nepřehlédn­utelný pilíř AS Řím. Věděl, že zrovna Nainggolan by se přes roli náhradníka přenesl jen stěží.

Jenže totéž hrozí u Witsela, Batshuayie nebo Carraska...

Tak co, ďáblové, budete spalovat?

 ??  ?? Zrozen pro střílení gólů Romelu Lukaku potvrzuje vlastní slova svými činy na hřišti. I Belgie na něj spoléhá. Foto: Getty Images
Zrozen pro střílení gólů Romelu Lukaku potvrzuje vlastní slova svými činy na hřišti. I Belgie na něj spoléhá. Foto: Getty Images
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia