Dnes Prague Edition

Lávka hrozí zřícením. Lodě už neproplují

-

NYMBURK Státní plavební správa včera zastavila s okamžitou platností provoz lodí na Labi pod lávkou v Nymburce. Vedl ji k tomu havarijní stav lávky, která hrozí zřícením. Podle Hany Bendové, mluvčí Povodí Labe, tudy v tuto roční dobu běžně proplouvaj­í desítky lodí měsíčně.

Po Labi v Nymburce plují především osobní lodě, nákladní cestu využívají méně. Povodí Labe se je snaží o zákazu plavby v Nymburce informovat na plavebních komorách předem.

„Zejména se jedná o rekreační plavby. Co se týče nákladní dopravy, tak ta se zde vyskytuje jen výjimečně,“sdělila Bendová. Lodě se zde musí otáčet. Město se rozhodlo, že lávku zbourá. Kvůli nutnosti vypsání výběrového řízení to však zřejmě nepůjde dříve než v srpnu. Náklady na demolici jsou odhadovány až na 7 milionů korun. „Nymburk nás informoval, že může lávka kdykoli spadnout. Jiné řešení než zastavit plavbu v tuto chvíli nemáme,“řekla ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Vstup na lávku je zakázán od loňského prosince.

Nymburská lávka má stejnou konstrukci i autora jako ta, která se loni v prosinci zřítila v pražské Troji. Starosta města Pavel Fojtík proto hned na konci loňského roku nechal lávku uzavřít pro pěší.

Nyní probíhá příprava soutěže na návrh nové lávky. Z této soutěže by měl ještě v letošním roce vzejít zpracovate­l projektové dokumentac­e s optimálním řešením a stanovením výše investiční­ch nákladů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia