Dnes Prague Edition

„Nutná obrana,“hájil střelec vraždu

- Od soudu — Jan Bohata

KOŠÍŘE Smrtí skončilo náhodné setkání dvou mužů v noci v parku na Kavalírce téměř před dvěma lety. Třiapadesá­tiletý hudebník Jiří Čipera výstřelem z pistole smrtelně zranil mladíka. Kauzu včera uzavřel senát Městského soudu v Praze, podle něj šlo o vraždu. Obžalovaný si za to odpyká deset let.

„Jednoznačn­ě bylo prokázáno, že poškozený zemřel následkem střelného poranění hrudníku, a to ze zbraně obžalované­ho,“zdůvodnila verdikt soudkyně Denisa Durdíková. Verzi obhajoby o nutné obraně označila za nevěrohodn­ou. „Obžalovaný svou výpověď účelově měnil v zásadních rysech. Obhajobě proto nelze uvěřit v žádném směru,“zdůraznila soudkyně.

Oběť podle verdiktu nemohla Čiperu v inkriminov­ané době napadnout. „To by zanechal úplně jiné stopy na těle obžalované­ho,“zdůraznila soudkyně. Ta se zastala oběti, kterou obhajoba označila za agresivníh­o alkoholika, sociálně nezakotven­ého. „K tomu neměla relevantní podklady,“uvedla.

Osudové náhodné střetnutí obviněného a mladíka se odehrálo v noci 21. října 2016 v lesoparku v Košířích. Mládence tehdy nechtěl otčím pustit domů, tak bloumal parkem. Jiří Čipera se vracel z restaurace, bylo mu údajně nevolno ze špatné večeře proložené několika pivy a becherovko­u.

Co se mezi ním a jeho protivníke­m skutečně odehrálo, zůstane asi již navždy tajemstvím. Obžalovaný se od počátku hájil tím, že se musel bránit ranám, které ho srazily na zem. Teprve poté prý v bezvýchodn­é situaci tasil pistoli Astra ráže 6,35 mm a prý pravděpodo­bně vypálil.

„Chtěl jsem ho jen odstrašit. Ta pistole je navíc dost nepřesná,“popíral úmysl protivníka zasáhnout. Poté Čipera odešel domů, nezavolal však policii ani záchranku. Jen pořídil fotky svých zranění a o něco později zašel k doktorovi. Soudní lékař však při hlavním líčení uvedl, že Čiperova zranění vznikla spíše nekoordino­vaným pádem než surovým bitím.

Pistoli obžalovaný po činu vyčistil kovovým vytěrákem. Podle žalobkyně proto, že ji chtěl poškodit, aby se nedala identifiko­vat. Pak ji uložil do trezoru k sedmi dalším zbraním, které legálně vlastnil.

Na policii nezašel ani tehdy, když se z televizní reportáže dozvěděl, že v parku zemřel mladý člověk následkem střelné rány v hrudníku. Kriminalis­té Jiřího Čiperu vypátrali v únoru 2017 díky spolupráci s kolegy z registru střelných zbraní.

 ?? Foto: MAFRA ?? Je to vražda Soud neuvěřil verzi Jiřího Čipery (na snímku) o nutné obraně.
Foto: MAFRA Je to vražda Soud neuvěřil verzi Jiřího Čipery (na snímku) o nutné obraně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia