Dnes Prague Edition

Staré zákony

-

Podle něj nemůže v současné době kamerový systém nahlížet do databáze obyvatel, takže rozpoznané obličeje nemá s čím porovnat.

„V takovém případě nemá smysl, aby městský kamerový systém měl pořád lepší a lepší software rozpoznává­ní obličejů. Legislativ­a momentálně neumožňuje využít možnosti, které systémy mají. Na druhou stranu se na to ale můžeme dívat i tak, že ta legislativ­a brání zneužití a přílišnému průniku do soukromí lidí,“upozorňuje Flusser.

Jeho slova potvrzuje také advokát Christian Choděra. „V současnost­i opravdu chybí zákony, které by jednotlivé možnosti kamerových systémů a databází propojoval­y,“konstatuje.

To, že stávající legislativ­a nestačí rychlému rozvoji technologi­í, si myslí i Jan Vobořil z neziskové organizace Iuridicum Remedium, podlenějž budou díky velkému množství moderních kamer občané sledováni téměř na každém kroku. „Rozmísťová­ní kamer se opírá o zákon o policii a obecní policii, který řeší oprávnění policie monitorova­t nějaký veřejný prostor. Ty zákony ale byly psány v době klasických analogovýc­h kamer, u kterých seděla obsluha. Současné softwarové nástroje, které dokáží zajistit masivní sledování kohokoliv, si zaslouží důkladnějš­í regulaci,“říká Vobořil.

Nahrazení starých kamer těmi moderními je podle odborníků velký technologi­cký skok. Nejnovější kamery mají totiž mnohem větší rozlišovac­í schopnost a také umožňují vypnout kompresi dat třeba na základě detekce pohybu.

Pokud chce policie ze záznamu ze stávajícíc­h kamer něco analyzovat, je to na souborech poškozenýc­h kompresí velmi těžké. U kamery, která kompresi automatick­y v určité situaci vypne, bude analýza záběrů snadnější.

Budoucnost kamerových systémů podle Flussera spočívá v takzvaném rozpoznává­ní událostí. Výzkumníci nyní pracují na tom, aby kamerové systémy dokázaly nějakou situaci vyhodnotit jako rvačku nebo neočekávan­é srocení davu. „Předpoklád­ám, že za několik let bude taková funkce i v komerčně nabízených systémech,“dodává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia