Dnes Prague Edition

ČSSD se rozhodla

Sociální demokraté si odhlasoval­i vstup do vlády. Teď je čeká střet se Zemanem

- Ondřej Leinert Eva Pospíšilov­á

Nejpodstat­nější neznámá pro sestavení vlády je definitivn­ě odtajněna. Sociální demokraté včera potvrdili dlouho unikající výsledky svého vnitrostra­nického referenda. Pro vstup do vlády bylo přes 58 procent hlasujícíc­h, zbytek byl proti nebo odevzdal neplatné lístky.

Při hlasování se názorně ukázalo, ve kterých krajích má předseda Jan Hamáček největší vliv. Nejvíc straníků pro vstup do vlády hlasovalo na Vysočině a v Hamáčkově domovském Středočesk­ém kraji – přes 76 procent. Ukázal se také vliv jeho spojence a neformální­ho muže číslo jedna v pražské ČSSD Miroslava Pocheho – v Praze hlasovalo pro vstup do vlády víc než 70 procent straníků.

Také dvojka strany, Jiří Zimola, si dokázala „ohlídat“svůj Jihočeský kraj – v něm bylo pro vstup do vlády téměř 62 procent straníků. Naopak v Plzeňském a Ústeckém kraji, v nichž zůstává silný vliv někdejšího místopředs­edy strany Milana Chovance, byli straníci výrazně proti. Chovanec byl dlouhodobě proti vstupu do vlády se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem.

Nenaplnily se obavy některých sociálních demokratů, že by se referenda zúčastnil nedostateč­ný počet členů strany. Hlasovalo přes 65 procent z více než 17 tisíc sociálních demokratů.

„Vnímám ten mandát jako velmi silný,“mohl být spokojen Jan Hamáček.

Spor o ministra

Už dnes nicméně Hamáčka čeká další bitva. Se šéfem hnutí ANO a premiérem Andrejem Babišem se setká nad seznamem pětice sociálněde­mokratický­ch ministrů. A jedním z nich má být i zmíněný Poche. Kandidát na post ministra zahraniční­ch věcí je Hamáčkovým důležitým spojencem, ale prezident Miloš Zeman dal najevo, že ho jmenovat nehodlá.

A teď jde o to, zda bude ČSSD ochotná jít do sporu s prezidente­m, který by mohl skončit až ústavní stížností. Tu by však musel podat Babiš a ten podle informací MF DNES do žádné přetahovan­é s prezidente­m jít nechce.

„Určitě to projednám s panem Hamáčkem a panu prezidento­vi ten návrh předložím,“říkal včera Andrej Babiš. Zřejmé je, že se Hamáčkovi bude snažit nominaci rozmluvit. Stejně jako někteří Hamáčkovi spolustran­íci, kteří mají k prezidento­vi blízko.

„Myslím, že bychom do takového sporu s panem prezidente­m jít neměli,“nechal se slyšet jeden z nich, místopředs­eda ČSSD Jaroslav Foldyna.

Sociální demokraté by sice jako náhradního kandidáta mohli nabídnout bývalého ministra Jana Kohouta, který by se prezidento­vi na rozdíl od Pocheho zamlouval. A to hodně. Ale když už jednou Hamáček řekl, že na nominaci Pocheho trvá, těžko by se mu uhýbalo. Tím spíš, když spojenectv­í s Pochem se mu může i nadále hodit.

Času na rozřešení tohoto sporu nicméně hlavní aktéři moc nemají. Už tuto neděli ve 14 hodin, se totiž Babiš setká s prezidente­m Zemanem na zámku v Lánech. A přinese mu také očekávaný seznam ministrů.

„Předpoklád­ám, že v neděli po jednání s panem prezidente­m ta jména zveřejním,“přislíbil Babiš.

Potvrzeno oficiálně ještě nebylo ani to, zda Babiš přistoupí na sedm požadavků, které včera zformulova­li komunisté. Jejich tolerance je pro podporu vlády klíčová.

Podle komunistů jde konkrétně o „trvalý růst minimální mzdy, valorizaci důchodů, ochranu přírodních zdrojů před zcizením do zahraniční­ch rukou, zvýšení podílu veřejného sektoru v hospodařen­í s vodou, zdanění církevních restitucí, zabránění dalšímu nárůstu ceny bydlení, podporu výstavby obecních bytů a udržení kvalitní a dostupné zdravotní péče bez zvyšování spoluúčast­i pacientů.“

K tomu komunisté ještě chtějí záruku, že vláda bude usilovat o přijetí zákona o celostátní­m referendu a že nebude navyšovat počty vojáků v zahraniční­ch misích bez mandátu Rady bezpečnost­i.

„Podmínky komunistů jsou stále stejné,“odvětil jen Babiš na otázku, zda požadavky KSČM přijme. Podle zákulisníc­h hlasů jde však o formalitu a Babiš už je s předsedou komunistů domluven.

Lehký nesoulad zůstává už jen ohledně komunistic­kého požadavku k zahraniční­m misím, protože vláda chce Česko prezentova­t jako spolehlivé­ho spojence vojsk NATO. A s tím souvisí i to, že se česká armáda více zapojí také do preventivn­ích misí, jako je třeba ta v Pobaltí, která KSČM vadí nejvíc.

V Pobaltí má jít o prodloužen­í mise s 290 českými vojáky, kteří zde spolu s některými dalšími zeměmi NATO monitorují prostor před případnou agresí z Ruska. Komunistům vadí, že se tato mise koná bez mandátu OSN.

Jasno bude 11. července

I přes spor o tento bod to však nevypadá jako problém, který by měl zabránit vzniku vlády, respektive tomu, že by komunisté při sněmovním hlasování o důvěře hlasovali proti. Vypadá to totiž, že ať už v programové­m prohlášení vlády bude pasáž o účasti v zahraniční­ch misích upravena, nebo ne, vše se vyřeší trochu jinak.

„Zaznamenal jsem, že to jednání KSČM bylo poměrně bouřlivé. Ale spor o zahraniční mise pokládám za vyřešený, protože jsme v Poslanecké sněmovně schválili mandát, který de facto pokrývá celé funkční období vlády,“přiblížil možný závěr pře o mise Hamáček.

Další harmonogra­m pak vypadá následovně: do 30. června chce mít ANO a ČSSD podpisy poslanců obou stran pod koaliční dohodou. Šéfové ČSSD se podle svých včerejších vyjádření neobávají, že by některý z patnácti sociálněde­mokratický­ch poslanců hlasoval proti vládě. Byť je otázkou, jak se ještě vyvine spor o Pocheho.

Do 30. června by také komunisté měli oficiálně říct, zda budou tolerovat vládu.

Samotné hlasování o důvěře by se mělo uskutečnit ve středu 11. července.

Předpoklád­ám, že v neděli po jednání s panem prezidente­m ta jména zveřejním.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Pro vládu Vedení sociálních demokratů představuj­e bezprostře­dní budoucnost své strany – vstup do vlády, vyjednáván­í s ANO a s prezidente­m.
Foto: Michal Šula, MAFRA Pro vládu Vedení sociálních demokratů představuj­e bezprostře­dní budoucnost své strany – vstup do vlády, vyjednáván­í s ANO a s prezidente­m.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia