Dnes Prague Edition

Ukopali jej a vláčeli za autem

Ukopali jej a vláčeli za autem

- reportér MF DNES

Václav Janouš

Tomáš Pilař ležel bez hnutí u krajnice nepříliš frekventov­ané cesty blízko Aše u zchátralé bývalé textilní továrny Ohara. Mrzlo a po čerstvém prachovém sněhu fičel vítr. Šestadvace­tiletý Tomáš byl mrtvý.

Neumrznul však. A ani jej nesrazilo auto.

„Byl celý rozervaný a rozdrásaný. Oblečení bylo na kusy. Hlavu,“odmlčí se jeden z ašských policistů, „jako lebku, měl probroušen­ou o silnici,“dodá tlumeně. Tomáš byl brutálně, ohavně a trýznivě zavražděn. Tak, že i otrlí kriminalis­té mluví o bestiální vraždě.

Vrazi jej podle obžaloby ukopali, zpřeráželi mu kosti na rukou i nohou a nakonec jej zapřáhli na lano za auto a vláčeli po silnici. Neměl šanci přežít. Vyšetřován­í vraždy trvalo téměř deset let. Tomáš zemřel v noci ze soboty na neděli 23. listopadu 2008. Vrahy policie zatkla až nyní, třebaže už po pár měsících kriminalis­té podezříval­i svého kolegu, dnes už bývalého policistu Martina N. Ten je nyní spolu s dalším kumpánem ve vazbě a hrozí mu až výjimečný trest.

Tomáš Pilař vyrazil v sobotu večer za kamarády do baru Piccolo v centru Aše. Popíjel s kamarády a bavil se u baru s mladou dívkou Terezou. Pak vyrazili na vedlejší diskotéku. Tereza, přítelkyně zdejšího policisty Martina N., známého místního rváče, který zbil ze žárlivosti už několik lidí, se vydala zatančit si s nimi. „Na diskotéce byl i policista Martin. Tomáš odešel asi v půl druhé, že jde domů. V tu dobu se vytratil i Martin,“vypráví jeden z Tomášových kamarádů.

Policie dopadla muže podezřelé z deset let staré brutální vraždy. Jeden z nich je bývalý policista

Mladík Tomáš Pilař zamířil chladnou listopadov­ou nocí od diskotéky v Aši sám pěšky směrem k domovu. Cestou jej natočily městské kamery, jak kráčí po chodníku. V místech, kam už kamery nevidí, si však Tomáš všiml automobilu, který jede za ním podezřele pomalu. Zřejmě mu hned došlo, že budou problémy, protože se bavil na diskotéce s přítelkyní expolicist­y, a začal kličkovat mezi domy.

Úzkými uličkami se snažil utéct až do jednosměrn­é Příbramské ulice, kde věřil, že se pronásledo­vatelům v autě ztratí. Tím, že bude rychlejší, než oni objedou celý blok. Ti jej ale dostihli.

„Před jedním z domů na ulici jsme nalezli kaluž krve, značné množství. O kus dál i botu. Usuzujeme, že šlo o první místo, kde vrazi svou oběť dostihli,“vypráví jeden z policistů.

Dnes devětatřic­etiletý Martin N. spolu s o čtyři roky mladším Alešem Š., vyhazovače­m z diskoték, mladíka chytili právě tady, protože podle policistů věděli, že zde je nemůže natočit žádná z městských kamer.

Podle obžaloby jej na chodníku tak zbili, že i kdyby jej nechali hned na místě a utekli, zřejmě by kvůli obrovskému množství krve, které ztratil, zemřel. Oni jej ale naložili do automobilu a odvezli sedm kilometrů daleko za město. Po okresní silnici právě až k vesnici Podhradí, kde uhnuli na úzkou silničku vedoucí mezi stromy k hrázi nádrže Bílý Halštrov.

Na rozcestí přímo na břehu přehrady mladíka z auta vyndali a dostal další sérii ran. V místech, kde nejsou žádné rodinné domy, nevede tudy žádná průjezdná cesta v noci v listopadu měli železnou jistotu, že je tu nikdo neuvidí. Pak jej sadisticky přivázali na lano za automobil...

Za autem jej vláčeli po cestě přes kilometr. Podle expertů mladík v tu dobu ještě žil. Tělo dotáhli až k silnici, kde jej odvázali a pohodili na krajnici. Důvod, proč mrtvolu nijak nemaskoval­i, neshodili do příkopu či neodvezli, byl podle vyšetřovat­elů jediný: věřili, že jej v noci následně na klikaté silnici přejede jiný automobil a policisté pak smrt uzavřou jako autonehodu. Kriminalis­tům, které k nálezu těla přivolali silničáři, bylo ale od počátku jasné, že muže někdo zavraždil. Po šesti měsících měli dostatek indicií a expolicist­u, který od policie odešel pár týdnů po vraždě, zatkla zásahová jednotka přímo před jeho domem, stejně jako kumpána Aleše.

Podle zjištění MF DNES si kriminalis­té byli jisti, že vrahy Tomáše jsou právě oni. Nepochybov­ali, že motivem byla žárlivost. Státnímu zástupci předložili pachové stopy expolicist­y, které měl mrtvý na sobě, rozbory psích chlupů z jeho oblečení, které se shodovaly se srstí psa, kterého vlastnil, a k dispozici měli i odposlechy rodičů přítelkyně Martina N. Terezy, ve kterých se zmiňují o tom, že Martin N. se měl jejich dceři k vraždě přiznat.

Důkazy nestačily

Státní zástupce ale obvinění odmítl s tím, že takové důkazy nejsou dostatečné a podezřelý expolicist­a byl propuštěn. „Na základě poznatků, které jsme měli, nešla dovozovat trestní odpovědnos­t konkrétní osoby,“hájila tehdy rozhodnutí Václava Brýdová ze státního zastupitel­ství v Plzni v televizi Prima.

Expolicist­a Martin tak deset let – přesně polovinu promlčecí doby vraždy – unikal trestu. Otevřel si kiosek v Aši u zdejšího Tyršova domu v Klicperově ulici a žil dál ve městě. S dívkou, kvůli níž k incidentu došlo, má dvě děti. „Provozoval kiosek jako hospůdku, tady u nohejbalov­ého hřiště. Říkalo se tomu Bouda,“vypráví provozovat­el vedlejší restaurace v Tyršově domě Libor Oravec.

Ve městě dál žije i maminka zavražděné­ho chlapce, která měla jen jeho. Od začátku případu opakovala, že je přesvědčen­a, že Tomáš zemřel kvůli zbytečné žárlivosti. A jediné, co si přeje, je spravedlno­st pro vrahy svého syna.

Proces s obviněnými muži začne do konce letošního roku. Oběma hrozí za vraždu až výjimečný trest. Spáchali ji totiž zvlášť trýznivým způsobem. „Okresní soud akceptoval návrh státního zástupce a na oba trestně stíhané muže uvalil vazbu,“komentoval Ivo Mitáček.

Inspekce deset let starou vraždu otevřela znovu zhruba před půl rokem, kdy zajistila nové důkazy proti oběma mužům.

Za šest let, co Generální inspekce bezpečnost­ních sborů vyšetřuje trestné činy policistů, řešila i několik vražd, ale žádná z nich nebyla provedena podle mluvčího Mitáčka tak brutálně. Případ v minulosti vyšetřoval­a i tehdejší Inspekce ministra vnitra, která jej ale definitivn­ě v srpnu 2009 právě pro nedostatek důkazů odložila.

Na břehu přehrady mladíka z auta vyndali a dostal sérii ran. Pak jej přivázali za automobil...

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ?? FOTO: Reprofoto FTV Prima ?? Expolicist­a je v případu hlavním podezřelým. Mladíka s kumpánem údajně zavraždil, protože si povídal s jeho přítelkyní.
FOTO: Reprofoto FTV Prima Expolicist­a je v případu hlavním podezřelým. Mladíka s kumpánem údajně zavraždil, protože si povídal s jeho přítelkyní.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia