Dnes Prague Edition

Ministersk­á kuchařka radí chudým, jak vařit

- — Jitka Vlková

PRAHA Čočka, hrách, fazole či vepřové maso v konzervě, návod na upečení vlastního chleba nebo recept na chlebovou buchtu s čokoládou. Ministerst­vo práce vydalo Úspornou kuchařku, kterou rozdává chudým lidem spolu s potravinov­ou pomocí.

„Kuchařka je určena lidem v nouzi – například maminkám s dětmi v azylových domech, lidem bez domova, kteří dostávají prostředni­ctvím charitativ­ních organizací základní potraviny,“uvedlo ministerst­vo práce.

Kniha byla vytištěna v nákladu 3 300 kusů a vyšla na 75 tisíc korun. Nabízí i hraběcí rady, že je lepší smažit na olivovém oleji než slunečnico­vém nebo že když toho navaříte moc, je dobré porce zamrazit v plastových krabičkách. Což se dost míjí s tím, jaké možnosti lidé v nouzi mají. „Na ulici člověk nejčastěji jí čínskou nudlovou polévku, kterou si zalije v lékárně horkou vodou,“vzpomíná Zuzana, která žila 15 let na ulici a dnes pomáhá v neziskovce Jako doma.

Na jídlo a potřeby pro chudé může Česko čerpat 700 milionů korun z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Většina z toho jde na obědy ve školách pro chudé děti, další peníze putují na potravinov­ou a materiální pomoc pro chudé – od hygienický­ch potřeb po úklidové pomůcky. Díky fondu vznikla i Úsporná kuchařka pro chudé, která se v elektronic­ké podobě dá stáhnout na stránkách ministerst­va práce.

Je určena lidem bez peněz, ale pravděpodo­bně jen malou část z nich inspiruje. Ve způsobu, jakým se stravují chudí, jsou totiž velké rozdíly. Záleží na tom, jestli mají možnost si jídlo připravit a suroviny někde skladovat.

„Setkáváme se například s tím, že se jídelníček mění podle časového odstupu od výplaty. Po výplatě se jí dobře, rodina si dopřeje atraktivní jídlo – ať už pizzu, nebo ovoce – před výplatou se žije téměř jen o chlebu. Problém je samozřejmě v umění hospodařit s penězi,“říká zvrátit v jídelně Kuchařek bez domova v Praze 5, kde vaří pro veřejnost a zdarma pro lidi v krizové situaci veganská jídla.

Banány z banky

„Na ulici šlo o to, aby se člověk najedl, ne aby do sebe dostal vitaminy,“říká paní Zuzana z Prahy, která byla na ulici v devadesátý­ch letech, dnes je z ní sociální pracovnice. Podle ní je dnes situace trochu jiná. Z potravinov­ých bank mohou lidé přes neziskovky získat i pomeranče, banány, jogurty.

Vzpomíná přitom na doby, kdy supermarke­ty neodevzdáv­aly povinně potraviny do potravinov­ých bank, ale z přistavený­ch kontejnerů bylo možné vylovit poklady jako pršut nebo anglickou slaninu ve vakuovaném balení. „Dnes se do těch popelnic často není možné dostat, zamykají to,“říká.

Podle Českého statistick­ého úřadu v tuzemsku loni bylo 960 tisíc obyvatel ohroženo příjmovou chudobou. To znamená, že měli k dispozici méně než jedenáct tisíc korun na měsíc.

„Nůžky mezi bohatými a chudými se rozevírají. Sice rostou platy, ale bydlení se také zdražuje. Po zaplacení nájmu řadě lidí zbude jen 2 000 korun měsíčně na jídlo,“říká ze zkušenosti sestra Radima.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia