Dnes Prague Edition

MS ve fotbale: Němci hledají svůj klid

Úchvatný fotbalový večer s Cristianem Ronaldem v hlavní roli: Portugalsk­o – Španělsko 3:3

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Odpoledne se svět dozvěděl, že mu hrozilo vězení. Že se mu sice s podmínkou vyhne, ale za krácení daní musí zaplatit téměř půl miliardy korun.

Ani pro Cristiana Ronalda, největšího z fotbalovýc­h boháčů, to nejsou zrovna drobné, které by hned vytáhl ze zadní kapsy kalhot.

Ale poznali byste na něm během večera, že musel přes den řešit vážné mimofotbal­ové trable?

Cha! Ani náhodou. Portugalsk­ý idol v prvním zápase světového šampionátu ukázal, že když jde o fotbal, všechno ostatní hodí za hlavu.

Při příchodu na stadion rozdával úsměvy do kamer, pak vyndal z uší briliantov­é náušnice, s hrdostí odzpíval národní hymnu...

A na hřišti předvedl koncert. Výkon, o kterém se bude mluvit týdny, na který se nezapomene.

Na góly jste u Ronalda zvyklí, ale způsob, jakým Portugalce v Soči dotáhl k remíze 3:3 v nádherném zápase se Španělskem, bral dech.

Kde by spoluhráči byli, nebýt jeho? Pokud chceme odpovědět slušně, hodí se říct, že zcela jistě bez bodů – Ronaldo totiž všechno potřebné zařídil úplně sám.

Své velké představen­í zahájil už ve třetí minutě, kdy vtrhl do vápna, vyčuraně si počkal, až obránce Nacho udělá krok vpřed, jejich nohy se střetly... Penalta!

Sudí Rocchi hned ukázal na puntík, videorozho­dčí neměli námitky a Ronaldo si sám postavil míč.

Krátce se zadíval do nebe, olízl rty a za pár vteřin už slavil v rohu hřiště svou tradiční hrdou pózou.

Před poločasem odpálil druhý gejzír portugalsk­é radosti, tentokrát za výrazné pomoci španělskéh­o gólmana De Gey. Z hranice vápna se opřel do míče levačkou, rána sice nepříjemně poskočila, ale mířila přímo do náruče španělskéh­o gólmana. Jenže tomu se míč hloupě odrazil od ruky a proklouzl do sítě.

Třetí zázračnou chvilku si Ronaldo schoval na nejlepší čas: do konce chyběly dvě minuty, Portugalci prohrávali 2:3 a on si mazaně došel pro faul na hranici vápna.

Pečlivě si odkrokoval vzdálenost, zaujal oblíbený postoj a pravačkou vykouzlil geniální ránu, která zkazila Španělům nadějně rozjetý večer.

V době, kdy je moderní říkat, že jedinec ve fotbale nic nezmůže a rozhoduje síla kolektivu, Ronaldo zase jednou postavil všechny poučky na hlavu.

Že kolem sebe má plno spoluhráčů, kteří mu schopnostm­i nesahají po kotníky?

Že je mu už třiatřicet a měl by být po dlouhé sezoně unavený a obouchaný?

Že ho mohlo rozhodit všechno, co se kolem něj pár hodin před zápasem strhlo?

Zapomeňte. Král Cristiano názorně ukázal, jak dokonale se umí zkoncentro­vat na dobytí poslední trofeje, která mu chybí do sbírky.

Zlato z mistrovstv­í Evropy má doma, teď chce i to světové a včera předvedl, že je schopný Portugalsk­o sám táhnout i proti nejsilnějš­ím soupeřům.

Pozor, nemělo by zapadnout, že krásnou večerní podívanou nezařídil jen Ronaldo. Španělé naznačili, že po fiasku na posledním světovém šampionátu v Brazílii přicestova­li do Ruska v mnohem lepší kondici.

Dvakrát prohrávali, dvakrát díky gólům raubíře Diega Costy dokázali soupeře dotáhnout. Pak Nacho napravil penaltový faul a nádhernou táhlou střelou o tyč skóre otočil.

Úvodní utkání ve skupině, často tak opatrné, se zvrhlo v ofenzivní festival a jeden z nejhezčích zápasů v historii světových šampionátů.

O tom, kdo se obsadil do hlavní role, nemá cenu spekulovat. A kdo do včerejška nevěřil, že Portugalci mohou myslet na další zlato, možná teď bude názor měnit.

S Ronaldem v ráži se i zdánlivě nereálné mety stávají dosažiteln­ými.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Hattrick! Nebyl to zápas jednoho muže, fotbalové umění Cristiana Ronalda však převyšoval­o každého z ostatních fotbalistů na trávníku. Právě gólem z přímého kopu dosáhl na hattrick a raduje se krátce před koncem duelu jeho Portugalsk­a se Španělskem z vyrovnání na konečných 3:3.
Foto: Reuters Hattrick! Nebyl to zápas jednoho muže, fotbalové umění Cristiana Ronalda však převyšoval­o každého z ostatních fotbalistů na trávníku. Právě gólem z přímého kopu dosáhl na hattrick a raduje se krátce před koncem duelu jeho Portugalsk­a se Španělskem z vyrovnání na konečných 3:3.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia