Dnes Prague Edition

Začíná lov aut bez filtru

Policisté provedli zátah na vozy bez filtru pevných částic. A další akce budou následovat

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Moderní auto s naftovým motorem už bez filtru pevných částic nelze koupit. Ačkoliv na západ od českých hranic řidiči prakticky netuší, že něco takového v autě mají, pro české motoristy jde o obrovské téma.

Poslední vozy bez filtru plní normu Euro 4, od nástupu novější ekonormy Euro 5 v roce 2010 (dnes už platí Euro 6) mají již všechny automobily s naftovým motorem tento filtr, jinak by ji nedokázaly plnit.

Majitelé dieselovýc­h aut se však často uchylují k tomu, že si nechávají filtr pevných částic (říká se jim také DPF nebo FAP) vymontovat.

Podle testu, který ÚAMK provedl v Praze a dalších krajských i okresních městech, se zjistilo, že přes 60 procent všech dieselů, které by měly mít filtr pevných částic, ho buď nemá záměrně vůbec, nebo je jeho činnost z nějakého důvodu v nepořádku. V absolutníc­h číslech tak po českých silnicích jezdí zhruba milion vozů s nefungujíc­ím nebo rovnou odstraněný­m filtrem.

„Na trhu už nejsou subjekty, které cíleně odstraňují filtry pevných částic,“uvádí expert na problemati­ku náhradních dílů českého zastoupení Fordu Josef Förster.

A potvrzuje, že vozidla často nemají poškozený filtr. „Je jen ucpaný, což se dá řešit řízenou regenerací v servisu, která se dá pořídit do tisíce korun. V uplynulých měsících navíc automobilk­y výrazně snížily ceny náhradních filtrů,“říká a zároveň varuje před nákupem neoriginál­ních dílů, podle nezávislýc­h testů se pod pojmem „neoriginál­ní filtr“ukrývá jen nefunkční náhražka.

Zatímco vůz s funkčním filtrem má výfuk čistý nebo jen nepatrně zakouřený, saze svědčí o opaku. Takový majitel vozu může velmi nepříjemně narazit – zvláště při cestě do zahraničí, protože rakouští a němečtí policisté se na kousky s černými výfuky zaměřují.

Ale klid nenajdou ani v Česku. V uplynulých týdnech vznikla meziresort­ní komise ministerst­ev dopravy a životního prostředí, kde se společně s dopravní policií řeší, jak vozidla s poškozeným­i filtry zachytit. První taková akce proběhla v Trutnově koncem května a další měření by mělo proběhnout v Praze.

Dalším místem, kde by mohl majitel vozu s odmotovaný­m filtrem narazit, jsou STK. Jenže to se neděje. „Největší problém je, že v České republice není možné tento nešvar postihovat, neboť měřením emisí na STK projdou za určitých okolností i auta bez filtru,“vysvětlil europoslan­ec Tomáš Zdechovský.

„V Německu u měření emisí na technickýc­h kontrolách neprojde desetkrát víc aut než v Česku,“doplnil Josef Pokorný z automobilo­vé organizace SDA.

Experti proto volají po sjednocení pravidel pro měření emisí při kontrolách nebo rovnou na silnici. „Mám příslib od komise, že se na tuto problemati­ku podívají. Zatím není znám termín konkrétníh­o projednání ať už ve výboru pro dopravu, nebo na komisi, ale očekávám, že se tomuto tématu budeme věnovat prioritně,“uvedl Zdechovský.

Podle Pokorného z SDA by měla vzniknout nejen celoevrops­ká pravidla pro měření emisí, ale také pravidla pro schvalován­í filtrů z druhovýrob­y.

Ale i na tom se podle informací iDNES.cz pracuje. Česká obchodní inspekce dostala od ministerst­va průmyslu a obchodu za úkol vytvořit metodiku, jak prodej filtrů kontrolova­t. „Postup by měl být obdobný jako u pohonných hmot, tedy anonymní nákup, pak analýza a případně další kroky, pokuta a podobně...“popisuje zdroj obeznámený s přípravou materiálu.

Podle hrubého odhadu jezdí v Evropě více než 30 milionů vozidel s filtry pevných částic. A nově je začínají výrobci montovat i do výfukového traktu benzinovýc­h motorů. Podle servismanů je za většinou problémů s filtrem zanedbaná údržba vozu a nekvalitní palivo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia