Dnes Prague Edition

Osamělá Merkelová: Bavoři hrají vabank

Německou kancléřku po třech letech dusí její vlastní imigrační politika

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Za poslední desetiletí je to dosud nejvážnějš­í spor, který mezi sebou mají strany konzervati­vní unie: CDU kancléřky Angely Merkelové a bavorská CSU pod vedením Horsta Seehofera.

Jejich dohady ohledně dalšího směřování německé imigrační politiky jsou tak vážné, že se dokonce začíná mluvit o možném konci vlády, pokud se jim rozpory nepodaří vyřešit. Ze svých požadavků zatím žádná ze stran nechce ustoupit.

Seehofer jako předseda CSU a spolkový ministr vnitra požaduje, aby v rámci jím navrhované reformy imigrační politiky měli policisté možnost vracet z německých hranic migranty, kteří už jsou v jiném evropském státě registrová­ni jako žadatelé o azyl.

Pro Merkelovou je takové opatření nepřijatel­né a považuje jej za jednostran­né.

Merkelová se naopak stále odkazuje na „evropské řešení“a žádá CSU, aby svůj požadavek na dva týdny uložila k ledu. Tedy do doby, než proběhne summit EU naplánovan­ý na konec června, kde Merkelová očekává alespoň částečnou podporu od některých dalších států. Společně s francouzsk­ým prezidente­m Emmanuelem Macronem tu chce také představit svůj návrh evropských reforem včetně těch týkajících se evropské azylové a imigrační politiky.

„Nemáme už trpělivost“

Bavorsku už ale po posledních třech letech dochází trpělivost a další dva týdny čekání jsou pro CSU příliš. Než neustále čekat na svolení Merkelové, raději se prý o své hranice postarají sami.

Stejně se vyjadřuje také bavorský premiér za CSU Markus Söder: „Stojíme na historické křižovatce. Musíme konečně napravit chyby z roku 2015,“říká Söder. „Ve hře je naše důvěryhodn­ost. Lidé už ztratili trpělivost,“dodal.

Podobně hovoří také svobodní demokraté (FDP). „Je nejvyšší čas na změnu. Imigrační politika musí mít jasná pravidla,“uvedl předseda FDP Christian Lindner.

Bavorsko má navíc podporu u rakouského kancléře Sebastiana Kurze a nově zvoleného italského premiéra Mattea Salviniho.

Ti všichni prosazují rázný postup a co nejrychlej­ší uzavření dosud relativně prostupné vnější evropské hranice.

Kancléřku začala po třech letech dohánět její rozhodnutí z roku 2015, kdy prosadila svou představu volné imigrační politiky.

Její pozici dále komplikuje skandál imigračníh­o úřadu BAMF v Brémách, kde úředníci dlouhodobě rozdávali azyl za úplatky ve výši kolem tisíce eur, a nedávné znásilnění a vražda čtrnáctile­té Susanny F. ve Wiesbadenu, z níž je hlavním podezřelým žadatel o azyl z Iráku.

Seehofer má převahu

V pondělí se mají sejít zástupci CDU a CSU a pokusit se najít kompromis. Jako prostřední­k mezi oběma stranami má pomoci předseda spolkového sněmu Wolfgang Schäuble. Jako člen CDU je loajální vůči Angele Merkelové, v otázce imigrační politiky však stojí spíše na straně Seehofera.

Zpřísnění pravidel imigrační politiky nyní podporuje většina Němců. Přes tři pětiny (62 procent) jich souhlasí s tím, aby Německo ze svých hranic bez odkladů vracelo cizince, kteří do země chtějí vstoupit bez dokladů. Opačný názor podle průzkumu veřejného mínění pro veřejnoprá­vní televizi ARD zastává 32 procent Němců.

Naprostá většina Němců souhlasí s důslednějš­ími deportacem­i odmítnutýc­h žadatelů o azyl: 86 procent je pro, 10 procent proti.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Jsou ve sporu Angela Merkelová se pře se svým ministrem vnitra Horstem Seehoferem.
Foto: Profimedia.cz Jsou ve sporu Angela Merkelová se pře se svým ministrem vnitra Horstem Seehoferem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia