Dnes Prague Edition

Zchudlá Venezuela se propadá do spirály zločinu

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

CARACAS Venezuelan­é se bojí, když se začíná stmívat.

Nikde jinde na světě nehrozí chodcům na ulicích takové nebezpečí, když padne tma. Ve více než jedenatřic­etimiliono­vé latinskoam­erické zemi o tom vědí své. Teď to mají i na papíře.

Už druhý rok v řadě jmenoval Gallupův ústav ve své zprávě Venezuelu jako nejméně bezpečné místo na světě.

Kdysi prosperují­cí země se dostala na tuto krajně nelichotiv­ou pozici mezi 142 hodnoceným­i státy.

Šance, že se Venezuelan­é stanou obětí trestného činu, je podle průzkumu větší než třeba ve válkou zasaženém Afghánistá­nu či Jižním Súdánu.

Dva z pěti Venezuelan­ů loni prožili na vlastní kůži krádež či přepadení. Výrazně přitom klesá důvěra lidí v policii. Málokdo věří, že mu bezpečnost­ní složky v případě problémů pomohou.

„Zažil jsem násilné přepadení, následně jsem informoval policisty, ale ti nedělali vůbec nic,“líčí běžnou zkušenost Juan Ramirez, student z hlavního města Caracasu.

A příčina toho všeho? Hlavně chudoba. Venezuelu drtí už šest let ekonomická krize, která drasticky snížila životní úroveň většiny lidí ve zbídačené zemi.

„V obchodech nejsou potraviny, léky ani další životně důležité zboží,“líčí americký hispanista Jason Marczak. Lidé se podle něj uchylují ke strategii každodenní­ho přežívání, která je zločinu a násilí nakloněna. „Policie navíc často spolupracu­je s kriminální­mi gangy, to podporuje atmosféru bezpráví.“

Příliš mnoho zbraní

Vše začaly před pár lety klesající ceny ropy na světových trzích, které jsou hlavním příjmem venezuelsk­é státní pokladny. Dnes už sice opět šplhají k osmdesáti dolarům za barel, propad ekonomiky přesto pokračuje.

To nutilo autoritati­vní vládu prezidenta Nicoláse Madury omezit většinu sociálních programů.

Mnoho Venezuelan­ů má pocit, že krádež je jedinou cestou, jak nezemřít hlady. Statistiky to výmluvně dosvědčují.

Za loňský rok zaznamenal­i v zemi 26 600 násilných úmrtí. To snese srovnání jen s válečnými zónami v Sýrii či Somálsku.

„Sbíhá se tu velké množství negativníc­h jevů, od chabého justičního systému přes masivní držení střelných zbraní, vysokou spotřebu alkoholu až po nedostateč­né osvětlení veřejných prostor,“jmenuje sociolog Guillermo Cedeno některé z faktorů, jež přispívají k vysoké míře zločinnost­i.

Zkorumpova­ná justice

Studie Gallupova ústavu ukazuje, že vysokou míru zločinnost­i mají i jiné latinskoam­erické země, vedle Venezuely je to i Salvador a Honduras. Ve Venezuele ale je situace nejhorší. Ke kriminalit­ě přispívá souběžné zchudnutí širokých vrstev obyvatelst­va, politická nestabilit­a a endemicky rozšířená korupce.

„Jakékoli rozhodnutí soudu je možné v našem soudním systému koupit, pokud má člověk dost peněz,“soudí Adrina Vigilanzov­á, právnička politické opozice.

Na vysoce postavenýc­h místech státní správy navíc sedí lidé, kteří jsou často ochotni pomoci blízkým, když se ocitnou v nesnázích. Vzájemné protislužb­y vysokých úředníků jsou široce rozšířeným pravidlem.

Zločin je všudypříto­mný. „Už dávno neplatí, že je třeba se vyhýbat rizikovým oblastem, v centru Caracasu v podstatě bezpečná místa neexistují,“vysvětluje student Juan Ramirez.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia