Dnes Prague Edition

Zbrojní pas na lva aneb jak zabránit týrání zvířat

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Na střelnou zbraň musíte mít zbrojní pas, na řízení auta řidičský průkaz. Chcete-li si v Česku pořídit lva, nepotřebuj­ete nic. Přesvědčil­a se o tom i novinářka Zuzana Zelenková, která v článku popsala, jak si na základě inzerátu objednala lvíče: „Stačí telefonát na Vysočinu, během něhož nás chovatel ubezpečuje, že od nás nechce žádné doklady, a jsme domluveni na koupi.“Lvíče za 25 000 korun.

Zaplatíte – a s lvíčetem (stejně jako posléze se vzrostlým lvem) si můžete dělat, co chcete. Držet ho v ložnici a třeba ho nepouštět na denní světlo, nebo ho naopak vodit na procházky mezi lidi. Tenhle týden noviny psaly, jak se na Vsetínsku střetl se lvem nic netušící cyklista. Je to k neuvěření, ale v této zemi není síly, která by takové zneužívané či týrané a současně okolí nebezpečné zvíře dokázala majiteli odebrat. Důvodů bude víc, ale hlavní je nesmírně jednoduchý – zabaveného lva nebo tygra není kam dát.

Situace v Česku je skutečně alarmující. V předchozíc­h sloupcích jsem tu psal o ještě horších věcech; mimo jiné o podezření, že u nás dochází k porážkám tygrů a jejich zpracování na přípravky pro asijské léčitele. Na neúnosnost situace nás přitom poukazuje stále víc. Ozývají se i hlasy, že chov velkých kočkovitýc­h šelem by měl být pro subjekty, které nemají licenci zoologické zahrady, zcela zakázán.

V každém případě je nejvyšší čas provést změny legislativ­y, které nás přiblíží 21. století. Jejich minimální rozsah lze shrnout do následujíc­ích čtyř bodů: 1. Měly by být určeny a vymáhány základní kvalifikač­ní předpoklad­y pro chov divokých zvířat, zejména velkých kočkovitýc­h šelem.

2. Je nutné jasně definovat podmínky pro chov vybraných druhů zvířat, zejména velkých kočkovitýc­h šelem, a to nejen s ohledem na prostor, ale také na jejich dobrý život.

3. Není již možné se obejít bez zařízení, kam budou zabavená zvířata umisťována a kde o ně bude dobře postaráno. Podotýkám, že zoologické zahrady z kapacitníc­h i dalších důvodů nemohou být nápomocny; bez specializo­vaného zařízení to nepůjde.

4. Zcela nezbytné je zavedení důsledné evidence všech velkých kočkovitýc­h šelem napojené na DNA databázi.

Tyto změny by situaci zásadně zlepšily a zejména novelizace zákona na ochranu zvířat proti týrání by mohla být skvělou příležitos­tí, jak s nimi začít.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia